Kjell Patrick Ørmen Johnsen er vinner av NM i kokkekunst 2017. Bronsevinner Odd Ivar Jørgensen til venstre og sølvvinner Runa Kvendseth helt til høyre. Like til høyre for Ørmen Johnsen hans commis Live Krangnes Edvardsen. (Foto: Fredrik Ringe/NKL)

Kjell Patrick Ørmen Johnsen vant NM i kokkekunst

Kjell Patrick Ørmen Johnsen (28) fra Drammen, som arbeider på Credo i Trondheim, er vinneren av NM i kokkekunst 2017. Han vant foran Runa Kvendseth og Odd Ivar Jørgensen. NM for servitører ble vunnet av Kristoffer Aga fra Colonialen i Bergen.

Publisert
Kjell Patrick Ørmen Johnsen vant NM i kokkekunst 2017. Her sammen med commis Live Krangnes Edvardsen under prisutdelingen. (Foto: NKL)

Kjell Patrick Ørmen Johnsen føyer seg inn i rekken av mange kjente kokkenavn som har vunnet NM i kokkekunst (se egen ramme).

Kjell Patrck Ørmen Johnsen er vinner av NM i kokkekunst 2017. (Foto: Nordsveen.no)

Han skal nå representere Norge i Nordisk mesterskap, og vinner også Kongepokalen for seieren.

Ørmen Johnsen arbeider nå for prisbelønte Credo i Trondheim, og var medeier CWD Catering, sammen med Christopher W. Davidsen, som var Norges Bocuse d'Or-kokk i 2016 og 2017. Han har også arbeidet på Rica Nidelven (nå Scandic Nidelven) og hos Sven Erik Renaa både i Trondheim og Stavanger. Han er for tiden også med på det norske kokkelandslaget.

Kjell Patrick Ørmen Johnsen. (Foto: Morten Holt)

– Jeg har drømt om dette i fire år, sier Norges nye kongepokalvinner, som opprinnelig er fra Drammen.

– Og jeg har arbeidet med forberedelsene til NM siden jeg sendte inn konkurransebildet til uttaksjuryen tidlig på våren i år. Oppkjøringen til selve konkurransen startet for alvor i begynnelsen av august, og det er bare helt uvirkelig at vi nå står på toppen av seierspallen, sier Ørmen Johnsen.

Mange på laget

Sammen med hans commis Live Krangnes Edvardsen, også fra Credo, har han jobbet lange kvelder med forberedelsene til NM.

Jeg er ikke alene om denne kongepokalen. Dette hadde jeg ikke klart uten min dyktige commis. Vi har jobbet som et lag, og hatt ett felles mål. Det har vært nøkkelen til å vinne denne konkurransen. Jeg vil også takke mitt støtteapparat, Jan Erik Hauge, Håkon Solbakk, Kåre Hjartdal, Thomas Borgen, Morten Rathe og ikke minst min familie, sier Ørmen Johnsen.

Sølv til Runa Kvendseth i NM i kokkekunst 2017. (Foto: NKL)

Se rettene til vinneren lengre ned i saken

Sølv til Runa Kvendseth

Kvinnene er endelig i ferd med å markere seg i NM. Den eneste kvinneseieren i NM i kokkekunst kom i 1998 (Beathe Hals, se egen ramme). Reneé B. Fagerhøi ble bronsevinner både i 2013 og 2014, mens Lene R. Kjøde sikret bronsen både i 2015 og 2016.

Nå viste Runa Kvendseth sterke takter, og sikret sølvmedaljen bak Kjell Patrick Ørmen Johnsen.

Runa Kvendseth var commis for Øyvind Ble Dalelv da han vant NM i fjor. I år sto Statholdergaarden-kokken selv som hovedkokk, noe som altså endte med en meget sterk sølvmedaljeplass.

I neste uke drar hun til Praha og Tsjekkia for å forsvare Norges ære i Global Chef Challenge.

Bronse til Odd Ivar Jørgensen i NM. (Arkivfoto: Morten Holt)

Les også: Gull til Bøe Dalelv og commis Runa Kvendseth i NM i 2016

Bronse til Jørgensen

Bronsen gikk til Odd Ivar Jørgensen fra Trondheim.

Han arbeider for Alma's i Søstrene Karlsen-konsernet i Trondheim, og har bakgrunn fra blant annet Scandic NIdelven og Caya. Caya var en del av Søstrene Karlsen-konsernet, ble stengt tidligere i sommer, et konsern vi vet at vår forrige Bocuse d'Or-vinner Christopher W. Davidsen er konsernkjøkkensjef.

Les også: Caya måtte stenge dørene

Gull til Aga i NM for servitører

Kristoffer Aga fra Colonialen i Bergen vant NM for servitører.

Rolf Eivind Wenstad fra Oslo Militære Samfund ble nummer to, mens Marius Tjelta fra Lysebu sikret bronsen.

NM i kokkekunst og NM for servitører 2017 ble arrangert i Grieghallen av Bergen Kokkenes Mesterlaug i samarbeid med Norges Kokkemesteres Landsforening.

Disse var med i NM i kokkekunst og NM for servitører 2017

Totalt konkurrerte 10 kokker og seks servitører om de to NM-titlene i Bergen.

Kjøkken 1: Odd Ivar Jørgensen (Søstrene Karlsen i Trondheim) - BRONSE

Kjøkken 2: Sondre Bruvik Ellingstad (frilans-kokk)

Kjøkken 3: Caroline Øverland (Spiseriet i Stavanger konserthus)

Kjøkken 4: Richard Eide Sundal (Scandic St. Olavs plass, Oslo)

Kjøkken 5: Morten Klever (Publiko, Oslo). Servitør Sara Bjerklund.

Kjøkken 6: Kjell Patrick Ørmen Johnsen (Credo, Trondheim). GULL. Servitør Rolf Eivind Wenstad (sølv i servitørklassen).

Smaksdommerne i NM i kokkekunst 2017. Fra venstre Christopher W. Davidsen, Kristine Øvrebø, Haflidi Halldorson, Jørn Lie og Christer Rødseth. (Foto: Jørn Lies FB-side)

Kjøkken 7: Lukasz Brekke (4Service Flesland, Bergen). Servitør Marius Tjelta (bronse i servitørklassen).

Kjøkken 8: Kim Daniel Opseth Norbom (Strand Restaurant, Bærum). Servitør Erling Nordås.

Kjøkken 9: Runa Kvendseth (Statholdergaarden, Oslo). SØLV. Servitør Kristoffer Aga (gull i servitørklassen).

Kjøkken 10: Frida Netland Berge (To Rom & Kjøkken, Trondheim). Servitør Birk Torp.

Hovedretten i NM i kokkekunst 2017 ble laget på Gilde-lam fra Hardanger. (Foto: Gilde, Nortura Proff)

Her kan du lese mer om alle deltakerne og NM i kokkekunst 2017

Juryen

Hoveddommer Haflidi Halldorson fra Island, smaksdommerne Jørn Lie, Christopher W. Davidsen, Christer Rødseth og Kristine Øvrebø, samt plassdommere Bente Dahlslett og Erich Heigl utgjorde juryen i NM i kokkekunst 2017.

Poengene blir regnet etter WACS’ nye regler: Smak 50 poeng, korrekt og yrkesmessig håndverk 30 poeng, anretning og presentasjon 10 poeng, «mise en place» og hygiene 10 poeng.

Hoveddommer Haflidi Halldorson er imponert over nivået blant norske kokker.

– Dette er helt i toppen av hva man kan forvente. Norge har utrolig mange engasjerte kokker, og gjennom alle konkurransene og det flotte teamarbeidet blant kokkene i Norge blir nivået bare høyere og høyere. Jeg gleder meg til å følge Ørmen Johnsen videre i Nordisk Mesterskap, sier hoveddommer Halldorson i en pressemelding.

Dette var oppgaven NM i kokkekunst 2017

I årets konkurranse skulle deltakerne komponere en treretters meny til 12 personer hvor råvarene på forhånd er valgt av arrangøren NKL. Forretten skulle være vegetarisk, og hovedretten skal lages på Gilde-lam fra Hardanger. Desserten skal komponeres med økologisk Valrhona-sjokolade.

Forrett: Vegetar Forrett (Lacto, ovo). Mystery basket, med hovedråvarer ca. 24 timer før konkurranse start, blir ulike for hver konkurransedag

Hovedrett: Gilde-lam fra Hardanger, ribbe med ytrefilet 455041 (EPD:4625992). Lammebrissel eller -nyrer skal benyttes (begge kan benyttes hvis ønskelig).

Dessert: Valrhona økologisk og Fairtrade Melkesjokolade (Andoa Lactee 39%). I tillegg skal det benyttes Tine seterrømme og rødbeter.

(Kilde NKL.no)

Slik løste Kjell Patrick Ørmen Johnsen oppgaven

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Disse har vunnet NM i kokkekunst

Vinneren av NM i kokkekunst vil føye seg inn i en celeber rekke med vinnere av NM. Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2017.

1990: Bent Stiansen

1991: Odd Ivar Solvold

1992: Palle Jørgensen

1993: Odd Ivar Solvold

1994: Odd Ivar Solvold

1995: Trond Moi

1996: Trond Moi

1997: Trond Moi

1998: Beathe Hals

1999: Tommy Østhagen

2000: Erling Sundal

2001: Ole Erik Løkken

2002: Roger Malmin

2003: Geir Skeie

2004: Bjørn Cameron Alexander

2005: Erling Sundal

2006: Gunnar Hvarnes

2007: Gunnar Hvarnes

2008: Alexander Østli Berg

2009: Halvar Ellingsen

2010: Ørjan Johannessen

2011: Christian André Pettersen

2012: Thomas Johansen Borgan

2013: Fredrik Log

2014: Christian André Pettersen

2015: Kåre-André Hjartholm

2016: Øyvind Bøe Dalelv

2017: Kjell Patrick Ørmen Johnsen

Vinnere av NM for servitører

2012: Aleksander Iversen

2013: Camilla Laiho Trondsen

2014: Thomas Pedersen

2016: Mathias Toresen

2017: Kristoffer Aga

 

Kjell Patrick Ørmen Johnsens forrett:  Terte fylt med krem på traktkantarell, sellerirot, og miso. Bløtkokt vaktelegg, skjærgårdsneper og grønnkål. Dumpling fylt med purreløk og chevre. (Foto: Fredrik Ringe)
Kjell Patrick Ørmen Johnsen hovedrett av Gilde-lam fra Hardanger: Rull av lam på ribbe og filet i kombinasjon med sopp og aromater. Erte-flan med løk i variasjon, som syltet, smørstekt og fritert. Potet- og gresskarterrin med syrlig gresskar, og lammebrisselfrikassè i sprø skorpe. Lammesjy tilsmakt med sennepsfrø og bakt lammefett. . (Foto: Fredrik Ringe)
Kjell Patrick Ørmen Johnsens dessert:  Andoa lactee sjokolade cremeaux på sprø bunn. Honningmarinert rødbete fylt med krem av seterrømme tilsmakt kanel. Pistasjkrokan, marengs og vannbakkels med salt karamell. Rødbetglasert rømmepudding med sitronskum, solbær og skogsyresnø. Rødbete- og rømmesorbet. (Foto: Fredrik Ringe)
Powered by Labrador CMS