NM-medaljører: Fra venstre Thora Knutsdottir (sølv servitør), Øyvind Bøe Dalelv (sølv kokk), Camilla Laiho Trondsen (gull servitør), Fredrik Log (gull kokk), Marius Tjelta (bronse servitør) og Reneé B. Fagerhøi (bronse kokk) (Foto: Matfestivalen.no/Randi Longva)

NM-gull til Camilla Laiho Trondsen og Fredrik Log

22-årige Fredrik Log, som til daglig arbeider for Renaa Restauranter i Stavanger, vant årets NM i Kokkekunst (2013). Camilla Laiho Trondsen, som arbeider for To Rom og Kjøkken i Trondheim, sikret gullet i NM i Servitør.

Publisert
NM-medaljører: Fra venstre Thora Knutsdottir (sølv servitør), Øyvind Bøe Dalelv (sølv kokk), Camilla Laiho Trondsen (gull servitør), Fredrik Log (gull kokk), Marius Tjelta (bronse servitør) og Reneé B. Fagerhøi (bronse kokk) (Foto: Matfestivalen.no/Randi Longva)

Fredrik Log fra Øvre Vats (Vindafjord) sikret seg den prestisjetunge seieren under årets NM i Kokkekunst, som ble arrangert i Ålesund. Log arbeider hos Renaa Restauranter i Stavanger.

Andreplassen gikk til Øyvind Bøe Dalelv (24) fra Bodø, som arbeider hos Statholdergaarden i Oslo. Tredjeplassen gikk til Reneé B. Fagerhøi (27), som er fra Nøtterøy og arbeider ved Kalas & Kanasta i Trondheim.

Kollega og dommer Sven Erik Renaa, er svært tilfreds med seieren.

– Jeg er utrolig stolt. Fredrik har arbeidet hardt og målrettet. Dette gikk over all forventning. Det var høyt nivå under årets NM, og det å stikke av med seieren og Kongepokalen er stort, og jeg er vanvittig stolt, sier han. sier Renaa til NKLs nettsider.

NKLs President Kristine H. Hartviksen er strålende fornøyde med årets NM i Kokkekunst.

– Det at vi arrangerer NM i Kokkekunst og NM for servitører parallelt, er et løft for bransjen. Konkurranser en av mange kilder til å markedsføre faget og norske råvarer på, sier hun til NKL.

Norske råvarer

Bruk av norske råvarer har alltid stått i fokus i NM-oppgaven, og de tolv finalistene forberedte sin meny med utganspunkt i disse retningslinjene:

Forrett: Den skal bestå av minst 60 prosent klippfisk (Dybvik Gran Reserva, rent ryggstykke utvannet i to døgn før konkurransestart). Norske kamskjell, blåskjell og minst ett valgfritt Tine-produkt. Som garnityr skal kandidaten bruke minst én av grønnsakene gulrot, norske tomater eller blomkål.

Hovedrett: Skal bestå av minst 60 prosent svinenakke Gilde Ekstra (med opprinnelse Stange/Nes) og Gilde storfekjake, samt Tine yoghurt naturell. Som garnityr skal brukes minst én av grønnsakene, purre, pepperrot eller rødbeter.

Dessert: Den skal bestå av Valrhona mørk sjokolade og norske epler. I tillegg skal det benyttes Tine ferskost Ystil fra Haukeli.

Slik løste Fredrik Log oppgaven:

Forrett:

Klippfisk "Gran reserva", blåskjell og kamskjell "Crispy"

Lettsaltet og smørstekt kamskjell, flaket klippfisk

Variasjon av blomkål med Tine kremfløte, artiskokk og tomatsalat

Grønnsaksvinaigrette "Brimse"

Hovedrett:

Glasert svinenakke og selleri i lag

Braisert oksekjake med yoghurt og pale ale, grillet Nakke -"filet" med sprø topping

Karamellisert selleripuré

Rødbeter fylt med kjake og pepperot

Purreløk -"puter" med smørkokt løk

Fjellmandel med sennepsfrø og brønnkarse

Pepperrot og steikesjy

Dessert:

Eple og ystil pudding med bringebær, honning og sitrontimian

Valhrona manjari sjokolade "Cremaux"

Munke med mandel, eple og Guanaja ganache

Eple og chartreuse sorbet, brioch "crumble"

Bringebær og cider sabayonne

Juryen

Svenske Conny Andersson var hoveddommer i konkurransen. Ellers besto juryen av Sven Erik Renaa, Jostein Medhus, Espen Vesterdal Larsen, Jørn Lie, Atle Lura og Maria Tuff.

Gull til Laiho Trondsen i servitørklassen

"

Gull til Camilla Laiho Trondsen i NM i servitørfag 20913.

Parallelt med NM i kokkekunst ble også NM i servitørfag arrangert. Camilla Laiho Trondsen mottok gullmedaljen i servitørfag. Først hadde hun ikke tenkt å delta i årets NM.

– Jeg hadde lyst til å fremme faget, og bli kjent med nye nettverk - og så ble jeg plutselig veldig gira, sier en strålende Camilla Laiho Trondsen til Matfestivalen.no. Lillehammer-jenta arbeider hos To Rom og Kjøkken i Trondheim.

– Hvilke egenskaper bør den perfekte servitøren inneha?

– Vedkommende bør være blid og utadvent, ha kunnskap om ulike ting og kunne formidle faget sitt. Det handler om å skape en opplevelse for gjestene som spiser på restauranten, sier hun til Matfestivalen.no.

Thora Knutsdottir, også hun fra To Rom og Kjøkken, tok sølvet i konkurransen, mens Marius Tjelta fra Statholdergaarden sikret seg den siste medaljen i NM i Servitør.

NM-historien

I 1990 ble Bent Stiansen den første vinneren av Kongepokalen og NM i kokkekunst. Senere ble Stiansen, som i dag er innehaver Statholdergaarden, også første norske vinner av Bocuse d’Or, i 1993.

Stiansen var den første vinneren, men det er Odd Ivar Solvold og Trond Moi som er ”kongene av NM i kokkekunst”. De har begge vunnet konkurransen tre ganger. Gunnar Hvarnes og Erling Sundal har vunnet to ganger.

Her er alle vinnerne i NM i kokkekunst:

1990: Bent Stiansen 1991: Odd Ivar Solvold 1992: Palle Jørgensen 1993: Odd Ivar Solvold 1994: Odd Ivar Solvold 1995: Trond Moi 1996: Trond Moi 1997: Trond Moi 1998: Beathe Hals 1999: Tommy Østhagen 2000: Erling Sundal 2001: Ole Erik Løkken 2002: Roger Malmin 2003: Geir Skeie 2004: Bjørn Cameron Alexander 2005: Erling Sundal 2006: Gunnar Hvarnes 2007: Gunnar Hvarnes 2008: Alexander Østli Berg 2009: Halvar Ellingsen 2010: Ørjan Johannessen 2011: Christian André Pettersen2012: Thomas Johansen Borgan

2013: Fredrik Log

Powered by Labrador CMS