Du er her

10 deltakere er klare for NM i kokkekunst

10 deltakere er klare for NM i kokkekunst, som denne uka arrangeres i Bergen. Samtidig arrangeres også NM i servitørfag.
Av Morten Holt
Publisert 25.09.2017 03:02

I tillegg til å vinne Kongepokalen, føyer vinneren seg inn i en rekke av meget kjente kokker, som har vunnet NM siden starten i 1990. Hele sju av Norges Bocuse d’Or-deltakere gjennom tidene har også vunnet NM (se faktaramme).

Fra 12 til 10 deltakere


Startrekkefølgen trekkes onsdag 27. september, opplyser Espen Wasenius i NKL. (Foto: Morten Holt)

Opprinnelig var det 12 deltakere påmeldt og kvalifisert, men av forskjellige årsaker er det nå 10 med i finalen. To av forhåndsfavorittene, Jan-Erik Hauge, og André Larsen, har begge trukket seg fra konkurransen.

Av de 10 som er igjen, konkurrerer fire av dem torsdag 28. september, mens de seks siste skal i aksjon fredag 29. september.


NM i kokkekunst arrangeres for 28. gang i 2017

– Trekning av startrekkefølge gjøres på Lille Ole Bull Scene dagen før konkurransen, onsdag 27. september, etter klokka 19, melder daglig leder for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), Espen Wasenius.

Årets mesterskap arrangeres av Bergen Kokkenes Mesterlaug i samarbeid med NKL under storhusholdningsmessen A la Carte.

Les også: Espen Wasenius er ny daglig leder i NKL

Tre kvinner i finalen

Tre av årets deltakere er kvinnelige kokker. Så sent som i fjor (2016) var Runa Kvendseth commis for NM-vinner Øyvind Ble Dalelv. I år er hun selv blant finalistene.

Les også: Øyvind Bøe Dalelv vant NM i kokkekunst 2016

Vi finner dessuten én hotellkokk blant de 10 finalistene, og ellers er flere av de mest anerkjente restaurantene i Norge representert på deltakerlista, som for eksempel Statholdergaarden, Credo, To Rom og Kjøkken, Spiseriet og Strand Restaurant.

Dette er finalistene (i alfabetisk rekkefølge)

Lukasz Brekke


Foto: NKL

Arbeidssted: 4Service Flesland, Bergen

Les mer om Lukasz Brekke på NKL.no

Sondre Bruvik Ellingstad


Foto: NKL

Arbeidssted: Frilans-kokk.

Les mer om Sondre Bruvik Ellingstad på NKL.no

Richard Eide Sundal


Foto: Morten Holt

Arbeidssted: Scandic St. Olavs plass, Oslo

Les mer om Richard Eide Sundal på NKL.no

Odd Ivar Jørgensen


Foto: Morten Holt

Arbeidssted: Søstrene Karlsen, Trondheim

Les mer om Odd Ivar Jørgensen på NKL.no

Morten Klever


Foto: NKL

Arbeidssted: Publiko, Oslo

Les mer om Morten Klever på NKL.no

Runa Kvendseth


Foto: NKL

Arbeidssted: Statholdergaarden, Oslo

Les mer om Runa Kvendseth på NKL.no

Frida Netland Berge


Foto: Morten Holt

Arbeidssted: To Rom & Kjøkken, Trondheim

Les mer om Frida Netland Berge på NKL.no

Kim Daniel Opseth Norbom


Foto: NKL

Arbeidssted: Strand Restaurant, Bærum

Les mer om Kim Daniel Opseth Norbom på NKL.no

Kjell Patrick Ørmen Johnsen


Foto: Morten Holt

Arbeidssted: Credo, Trondheim

Les mer om Kjell Patrick Ørmen Johnsen på NKL.no

Caroline Øverland


Foto: NKL

Arbeidssted: Spiseriet, Stavanger Konserthus

Les mer om Caroline Øverland på NKL.no

Dommerne


Christer Rødseth (til høyre) er en av dommerne i NM i kokkekunst 2017. Nylig var han coach for Geir Magnus Svae i midten i Årets kokk. Til venstre Henrik Falkensten, som ble kåret til beste commis i Årets kokk 2017. (Foto: Morten Holt)

Dette er dommerne i NM i kokkekunst 2017:

Hoveddommer: Haflidi Halldorson, Island.

Smaksdommere: Jørn Lie, Christopher W. Davidsen, Christer Rødseth og Kristine Øvrebø.

Plassdommere: Bente Dahlslett og Erich Heigl.

Slik bedømmes deltakerne

Poengene blir regnet etter WACS’ nye regler.

Smaksdommere:

Anretning og presentasjon: 10 poeng.
Smak: 50 poeng.

Plass/kjøkkendommere:

«Mise en place» og hygiene: 10 poeng.
Korrekt yrkesmessig håndverk: 30 poeng.

Ved for sen eller tidlig presentasjon av rettene trekkes ett poeng per minutt per dommer (inntil 5 poeng).

Dette er oppgaven NM i kokkekunst 2017

Deltakerne skal komponere en treretters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer.

Forrett: Vegetar Forrett (Lacto, ovo). Mystery basket, med hovedråvarer ca. 24 timer før konkurranse start, blir ulike for hver konkurransedag.

Hovedrett: Gilde-lam fra Hardanger, ribbe med ytrefilet 455041 (EPD:4625992). Lammebrissel eller -nyrer skal benyttes (begge kan benyttes hvis ønskelig).

Dessert: Valrhona økologisk og Fairtrade Melkesjokolade (Andoa Lactee 39%). I tillegg skal det benyttes Tine seterrømme og rødbeter.

(Kilde NKL.no)

Du kan lese mer om NM og om oppgaven på NKL.no

Også NM i servitørfag

I tillegg til NM i kokkekunst, arrangeres også NM i servitørfag i Bergen 28. og 29. september.

Vi har ikke lyktes med å få en oversikt over deltakerne i dette mesterskapet.

Her kan du lese mer om storhusholdningsmessen A La Carte i Bergen.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Faktaboks

Disse har vunnet NM i kokkekunst

Vinneren av NM i kokkekunst 2017 vil føye seg inn i en celeber rekke med vinnere. Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2016.

1990: Bent Stiansen

1991: Odd Ivar Solvold

1992: Palle Jørgensen

1993: Odd Ivar Solvold

1994: Odd Ivar Solvold

1995: Trond Moi

1996: Trond Moi

1997: Trond Moi

1998: Beathe Hals

1999: Tommy Østhagen

2000: Erling Sundal

2001: Ole Erik Løkken

2002: Roger Malmin

2003: Geir Skeie

2004: Bjørn Cameron Alexander

2005: Erling Sundal

2006: Gunnar Hvarnes

2007: Gunnar Hvarnes

2008: Alexander Østli Berg

2009: Halvar Ellingsen

2010: Ørjan Johannessen

2011: Christian André Pettersen

2012: Thomas Johansen Borgan

2013: Fredrik Log

2014: Christian André Pettersen

2015: Kåre-André Hjartholm

2016: Øyvind Bøe Dalelv

2017: ?