Du er her

Brygga 11-kokk vant NM i kokkekunst

Brygga 11-kokken Kåre-André Hjartholm (26) har vunnet NM i kokkekunst. Han har de siste årene arbeidet hos Geir Skeie, først i hans restaurant Brygga 11 i Sandefjord, og nå på Brygga 11 på Stord. I fjor tok han sølv i NM, og denne gangen gikk veien helt til topps.
Av ct_admin
Publisert 18.09.2015 09:00

Kåre-André Hjartholm vant 2015-utgaven av NM i kokkekunst i Tromsø i dag. (Foto: Geir Skeie/Brygga 11 Stord)

Seieren i NM i kokkekunst gir Kongepokal, og Kåre Andre Hjartholm blir nå Norges representant i Nordisk mesterskap neste år.


Sølv i fjor, gull i år

Hovedretten til Kåre-Andre Hjartholm i NM i kokkekunst. (Foto: Geir Skeie/Brygga 11 Stord)

Hjartholm, som opprinnelig kommer fra Masfjorden i Hordaland, og  som gjennom flere år har arbeidet hos mesterkokk Geir Skeie, tok sølv i NM i 2014. I år tok han altså steget helt til topps på pallen - akkurat som hans læremester Skeie har gjort i Bocuse d'Or. Men Skeie har aldri vunnet Kongepokalen, slik Hjartholm gjorde i dag.

Hjartholm kan også se tilbake på en seier i kokkekonkurranse tidligere; i 2012 vant han nemlig «Årets Sjømatkokk».

Her finner du facebook-siden til Brygga 11, Geir Skeie avdeling Stord


Sølv til Bærum, delt tredjeplass

Sølvet i NM i kokkekunst 2015 gikk til Emil Thorsvik (23), som til daglig arbeider hos en annen Bocuse d’Or-kokk, Tom-Victor Gausdal (Strand Restaurant i Bærum).

Tredjeplassen ble delt mellom Lene Rabben Kjøde (23) fra Ålesund (Brasserie Blanche i Oslo) og Simon Engen (26) fra Bodø (Restaurant Bjørk i Bodø).


Lie imponert over nivået

"

Emil Thorsvik tok sølv i NM i kokkekunst 2015. (Foto: Arkiv)

Smaksdommer Jørn Lie, tidligere landslagskokk og internasjonal dommer, var imponert over nivået NM-deltakerne viste.  Det er et høyt nivå på årets NM-finalister.

– Jeg er imponert over hva de fikk til innenfor oppgavens rammer og tilgjengelig tid. Jeg har sett mange nye teknikker i bruk, godt håndverk og smakt mye bra, sier Lie.


NM i Nord-Norge

NM i kokkekunst har de to siste dagene pågått i Fløyahallen i Tromsø, der ni kokker har konkurrert om seieren.

NKLs president Elisabeth Bryne er også godt fornøyd.

– Dyktige kokker, flotte norske råvarer og godt tilrettelagt konkurranse fra KM Troms må gi gode resultater, sier Bryne til NKL.no.


Dette var deltakerne i finalen:

* GULL: Kåre-André Hjartholm fra Masfjorden (Arbeidssted: Brygga 11 på Stord)

* SØLV: Emil Thorsvik fra Bærum (Arbeidssted: Strand Restaurant, Bærum)

* BRONSE: Simon Engen fra Bodø (Arbeidssted: Restaurant Bjørk i Bodø)

* BRONSE: Lene Rabben Kjøde fra Ålesund (Arbeidssted: Brasserie Blanche i Oslo)

* Roghell Chan fra Fauske (Arbeidssted: De 4 Roser i Tromsø)

* Richard Eide Sundal fra Florø (Arbeidssted: Quality Hotel Expo på Fornebu)

* Kim Riisem Sitter fra Malvik (Arbeidssted: Scandic Hell Hotel, Stjørdal)

* Rolf Arne Jørgensen fra Levanger (Arbeidssted: To Rom og Kjøkken i Trondheim).

* Eirik Andreas Mehus fra Nesodden (Arbeidssted: De Fem Stuer på Scandic Holmenkollen Park Hotel)

De fem siste delte fjerdeplassen


Råvarene

I konkurransen skulle det brukes råvarer fra nord:

Forretten skal inneholde minst 60 prosent ishavsrøye fra Sigerfjord, ferske reker fra Nord Norge og Tine lettrømme fra nord, som er laget på kumelk og geitefløte. Hovedretten skal bestå av minst 60 prosent storfe entrecôtekam med bein samt Gilde kalvetunge. Desserten skal komponeres på Valrhonas nyeste Grand Cru-sjokolader.

Lokale råvarer, årstidsmat og kortreist mat den tydeligste trenden i kokkebransjen nå.


Juryen

Hoveddommer for konkurransen er svenske Peter Jelksäter. Han suppleres av plassdommer Anne Dorthe Magnus Ask og smaksdommerne Jan Kåre Johansen, Espen Vesterdal Larsen, Maria Tuff og Jørn Lie.


Disse har vunnet NM i kokkekunst

Kåre-André Hjartholm føyer seg inn i en celeber rekke med vinnere av NM i kokkekunst. Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2015.

1990: Bent Stiansen

1991: Odd Ivar Solvold

1992: Palle Jørgensen

1993: Odd Ivar Solvold

1994: Odd Ivar Solvold

1995: Trond Moi

1996: Trond Moi

1997: Trond Moi

1998: Beathe Hals

1999: Tommy Østhagen

2000: Erling Sundal

2001: Ole Erik Løkken

2002: Roger Malmin

2003: Geir Skeie

2004: Bjørn Cameron Alexander

2005: Erling Sundal

2006: Gunnar Hvarnes

2007: Gunnar Hvarnes

2008: Alexander Østli Berg

2009: Halvar Ellingsen

2010: Ørjan Johannessen

2011: Christian André Pettersen

2012: Thomas Johansen Borgan

2013: Fredrik Log

2014: Christian André Pettersen

2015: Kåre-André Hjartholm


Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"