Birk Torp (midten) gikk til topps i NM for servitører. Håvard Onsøyen (til høyre) vant NM i kokkekunst. Til venstre Onsøyens medhjelper i konkurransen, Josefine Arnesen.Foto: Amanda Sotberg/NKL
Torp og Onsøyen Til topps i NM
Håvard Onsøyen vant NM i kokkekunst 2024, mens Birk Torp gikk seirende ut i NM i servitørfag.
Kongepokal fra landbruks- og matminister Geir Pollestad til NM-vinner Håvard Onsøyen. Til venstre juryleder Sven Erik Renaa og til høyre medhjelper Josefine Arnesen (med ryggen mot kamera).Foto: Morten Holt
Landbruks- og matminister Geir Pollestad delte ut kongepokalen til vinnerlaget; Håvard Onsøyen (til høyre) og commis Josefine Arnesen.Foto: Amanda Sotberg/NKL
Kongepokalen (Hans Majestet Kongens Pokal) til vinneren ble delt ut av
landbruks- og matminister Geir Pollestad.
Paul Schaltenbrands legat tildeler også vinneren av NM i
kokkekunst en helt ny pris: «Arvid Skogseths Minnepris». Skogseth (1928 –
2022), som var fra Trondheim, har vært en markant og sentral person i Norges
kokkehistorie.
Høyt nivå - og jevnt, igjen
Sølvvinner Aron Espeland, som med det er klar for Nordic Chef i 2025, serverer saus til hoveddommer Sven Erik Renaa.Foto: Morten Holt
– «Det er utrolig høyt nivå, og det var veldig jevnt i
toppen». Det begynner å bli en klisje når vi deler ut priser både i NM i kokkekunst
og Årets kokk. Men det er fakta: Det ER utrolig høyt nivå, og det ER jevnt mellom
de aller beste. I løpet av to dager er det servert utrolig mye god mat.
Deltakerne har presentert fantastiske retter, og det er bare små marginer som
skiller, sier hoveddommer Sven Erik Renaa.
Og det var jevnt – spesielt mellom andre-, tredje- og fjerdeplass. Onsøyen var egentlig i egen klasse, da han vant med 68 poeng.
Mellom andre- og fjerdeplass skilte det marginale 16 poeng.
Dette var de tre beste i NM i servitørfaget 2024
Birk Torp vant NM for servitører 2024.Foto: Morten Holt
Etter flere pallplasser i NM tidligere, kunne endelig Birk
Torp klatre helt til topps på pallen i NM i servitørfag.
Trønderen, som gikk læretiden sin på To Rom og Kjøkken i Trondheim, og som til daglig arbeider på Renaa Matbaren i
Stavanger, var i særklasse best i konkurransen.
1) Birk Torp, Renaa Matbaren, Stavanger
2) Tiril Faannessen, Vaaghals, Oslo
3) Kåre Midtskog, Hurtigruten
De to andre deltakerne var Sondre Rasmussen fra
Color Fantasy og Marte Opheim Fjeldstad fra Quality Hotel Olavsgaard på Skjetten
Kutt matsvinn- og hygienepris til Simen Johansen
Team Simen Johansen vant hele fire priser i NM i kokkekunst 2024, inkludert "beste commis" til Knut Brottveit (til venstre).Foto: Morten Holt
Simen Johansen, som vant bronse i NM, stakk også av med to andre priser, «Kutt matsvinn-prisen» og «Ecolabs hygieneprise»
«Kutt matsvinn-prisen» ble delt ut for første gang. Prisen tildeles den deltakeren som gjennom finalen klarer å utnytte råvarene på beste måte, og som har minst mengde unngåelig matavfall.
«Ecolabs hygienepris» gikk til den finaledeltakeren som gjennom hele kokkekonkurransen holdt høyest standard på hygiene, og som best fulgte opp HACCAP-rutinene (fare og kritiske kontrollpunkter) for å ivareta mattryggheten i konkurransekjøkkenet.
Kåret til beste medhjelper
Knut Brottveit, som var Simen Johansens medhjelper (commis),
ble kåret til «beste medhjelper» i NM i kokkekunst.
2018: 1) Håvard Werkland 2) Filip August
Bendi 3) Kjell Patrick Ørmen Johnsen
2019: Ingen konkurranse (fra 2019
arrangeres Årets kokk og NM i kokkekunst annet hvert år, der vinneren av NM i
kokkekunst er automatisk kvalifisert til Årets kokk, som er uttaket til Bocuse d’Or)