Håvard Werkland arbeider til daglig på Scandic Nidelven, der også banketten fant sted torsdag kveld.
Saken fortsetter under bildet
Som vinner av NM i kokkekunst 2018 og Kongepokalen, følger også en plass i Nordisk mesterskap på Island i 2019, og en plass i neste års utgave av Årets kokk, der vinneren blir Norges deltaker i Bocuse d'Or Europe i 2020 og Bocuse d'Or i Lyon i 2021.
Saken fortsetter under bildet
Årets kokk og Bocuse d'Or er konkurranser Håvard Werkland er godt kjent med.
Han var commis for Christopher W. Davidsen i Årets kokk 2015, og var også Davidsens støttespiller både da det ble sølv i Bocuse d'Or Europe i Budapest i 2016 og da det ble sølv i Bocuse d'Or i Lyon i 2017.
Om kort tid finner de to snart sammen igjen. Werkland skal nemlig bli en del av Davidsens kokketeam i Speilsaken på ærverdige Britannia Hotel, som åpner i april 2019.
Saken fortsetter under bildet
Les også: Sølv til Norge i Bocuse d'Or 2017
Vegard Breivik var commis for Werkland i NM.
Også Breivik er til daglig å finne på Scandic Nidelven.
Sølv til Bendi, bronse til fjorårsvinneren
Sølvet i NM gikk til Filip A. Bendi (N.B. Sørensen Annen Etage, Stavanger), mens bronsen gikk til fjorårsvinner Kjell Patrick Ørmen Johnsen, som til daglig arbeider på Kulinarisk Akademi i Oslo.
Premieutdelingen fant sted på Scandic Nidelven, og ble ledet av blant andre fungerende president i NKL, Kim Håvard Larsen, og Svein Magnus Gjønvik i Trondheim Kokkenes Mesterlaug.
Les også: NKL skifter navn
Les også: Kjemper om gjev tittel
De øvrige deltakerne
10 kokker, fem i aksjon onsdag og fem nye torsdag, har arbeidet knallhardt i sine bokser.
Dette er de andre som deltok i finalen av NM i kokkekunst 2018, som alle fikk fjerdeplass. Lilliana Haaland (selvstendig næringsdrivende, Skudeneshavn), Mads Andre Hansen (Sentralen Mat, Oslo), Martin Hovdal (Røst Teaterbistro, Trondheim), Daniel Rosvold (Gamle Raadhus, Oslo), Odd Ivar Haglund (Brasserie Fengselet, Hønefoss), Odd Rainer Hildrum (Bekkjarvik Gjestgiveri) og André Larsen (Fiskekompaniet, Tromsø).
Charlotte Renate Knutsen ble kåret til beste commis i NM i kokkekunst 2018. Hun var commis for Odd Ivar Haglund i NM.
Saken fortsetter under bildet
Da Bjarte Gjerde var hotelldirektør på Rica Nidelven (nå Scandic Nidelven), kom Werkland inn som lærling.
– Håvard Werkland har hatt en fantastisk karriereutvikling, ikke minst takket være godt samspill og god coaching av Christopher W. Davidsen gjennom flere år, sier hovedstyremedlem i Chaine des Rotisseurs, Bjarte Gjerde.
Chaine des Rotisseurs har som et av sine formål å bidra til bedre rekruttering til kokk- og servitøryrkene. Organisasjonen bidrar årlig med gavekort på 2500 kroner til alle kokk- og servitørlærlinger som kvalifiserer seg til Norgescup i Stavanger og har gjennom tidene delt ut gavekort til en verdi over en million kroner.
I forbindelse med NM fikk beste commis, Charlotte Renate Knutsen, 2500 kroner, samt en «tasting menu» i Speilsalen på Britannia Hotel. Dessuten forærte også Chaine des Rotisseurs 10 000 kroner til vinneren av NM i servitør, Kristoffer Aga.
Les mer om NM servitør under
Les også: Dette er Norges tredje kokkelandslag
Aga vant NM for servitører igjen
Parallelt med NM i kokkekunst, ble også NM for servitører 2018 arrangert.
Seieren gikk til Kristoffer Aga fra Colonialen i Bergen. Han vant dermed konkurransen for andre året på rad.
Sølvet gikk til Kristian Brestrup fra BA53 i Oslo, men Julie Junger fra Renaa Restauranter i Stavanger kapret bronsen.
Dette var de andre deltakerne i NM i servitørfaget. Celina Bell Andersen (Neo Bistro Bula, Trondheim) og Magne Gaut (To Rom og Kjøkken, Trondheim)
Dette ble laget i finalen av NM i kokkekunst
Til konkurransen er det valgt ut norske råvarer av høy kvalitet med lang historie, i kombinasjon med mer trendy og nye råvarer:
Forrett: Hel, norsk piggvar oppdrett 2-3 kg og hel taskekrabbe fra Hitra eller Frøya. Reddikmix fra Hasle gård, sjalottløk fra Kåterud gård og Norsk Sellerirot. Retten skal bestå av piggvar som hoved råvare og de andre ingrediensene må inngå i retten.
Hovedrett: Ytrefilet av norsk urfe med fettkappe og mørbrad av Urfe. Norsk rosettkål, norsk svartkål og Tine smør. Retten skal bestå av både ytrefilet og mørbrad, de andre ingrediensene må inngå i retten.
Dessert: Valrhona Caraibe 66 % og Tine seterrømme, norsk hokkaidogresskar fra Østfold, lime, sitron og appelsin.
Juryen i NM i kokkekunst
Hoveddommer var Dennis Rafn, Danmark.
Smaksdommere: Lars Erik Undertun, Sven Erik Renaa, Lars Lian og Espen Aunaas.
Plassdommer var Jan Kåre Johansen
Hoveddommer og smaksdommerne sine viktigste oppgave har vært å bedømme anretning, presentasjon og smak. Plassdommere har bedømt mise en place,
hygiene, korrekt yrkesmessig håndverk og tid.
NKL og Trondheim Kokkenes Mesterlaug sto bak NM i kokkekunst 2018.
Arrangementene pågikk samtidig med storhusholdningsmessen Meny i Trondheim Spektrum.
Se bilder fra storhusholdningsmessen Meny her