
Overlegen hjemmeseier i oste-VM
Nå dominerer Norge også med ost. I dag vant den lagrede goudaosten «Fanaost» fra Ostegården gull i oste-VM («World Cheese Awards») på hjemmebane i Bergen. Det ble også en hyllest til den ekte, norske brunosten, som delte sølvplassen med en fransk ost.

«Helfeit, brun geitost» fra Stordalen gardsbruk i Tinn i Telemark fikk nemlig 65 poeng, og delte sølvet med en ost av sau fra Pyreneene i Frankrike.
Les også: 74 norske oster fikk medalje i oste-VM i Bergen

Vant med seks poeng
Jubelen sto i taket i Peer Gynt-salen i Grieghallen da det etter hvert viste seg at de andre ostene ikke var i nærheten av å oppnå den samme poengsummen som «Fanaosten» fra Ostegården.

Seieren til «Fanaost» var av det helt overlegne slaget. «Fanaosten» oppnådde 71 poeng, mens sølvvinnerne oppnådde 65 poeng. De resterende 13 ostene i superfinalen fikk fra 53 til 64 poeng.
– En seier for hele oste-Norge
Det var en meget rørt Jørn Hafslund fra Ostegården som mottok hyllesten fra en fullsatt sal i Grieghallen.
– Denne osten har vi arbeidet frem gjennom 12 år. Dette er en seier for hele oste-Norge, og understreker det gode samarbeidet vi har i denne næringen her i landet, sa Hafslund under seiersintervjuet på scenen.
Like før hadde hans gode kollega Gunnar Waagen fra Tingvollost, som vant «World Cheese Awards» med Kraftkar i 2016, påpekt akkurat det samme, da Waagen ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018.

Les også: Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018 til Gunnar Waagen
Les også: Kraftkar fra Tingvollost seiret i VM (publisert 2016)
Samlet mange femmere fra dommerne

Hjemme på gården har Ruth og Jørn Hafslund 12 kyr, som sørger for råvarene til verdensmesterosten. De 12 kuene går ute hele sommeren og spiser mer enn 10 ulike gresstyper.
De 16 dommerne i panelet ga «Fanaosten» en rekke femmere, som var høyeste score fra den internasjonale juryen – med jurymedlemmer fra både Japan, USA, og Mellom- og Sør-Amerika, i tillegg til mange europeiske dommere.
80 poeng var maksimalt oppnåelig, og Ostegårdens vinnerost samlet hele 71 poeng fra de 16 dommerne. Fanaost, som blir laget av pasteurisert kumelk, salt, kultur og løype, ble fremhevet av dommerne som enkel og frisk. Den passer både som hverdagsost, i matlaging og til ost- og vinkveld.
En bragd av de sjeldne

Det er litt av en bragd Jørn Hafslund og Ostegården står bak litt av en bragd. Den er altså kåret til den aller beste blant 3472 deltakende oster i årets «World Cheese Awards».
Produsenter fra 41 forskjellige land har bidratt med oster til konkurransen, og 241 dommere (50 norske) fra 30 forskjellige land har stått for bedømmingen.
World Cheese Awards, som er verdens største ostekonkurranse, ble i år arrangert for 31. gang. Det er første gang konkurransen arrangeres i Norge.
Les også: Flere norske oster videre i oste-VM
Åtte norske oster belønnet med «Super Gold»
Hele åtte norske oster kvalifiserte seg blant de 78 beste, og fikk utmerkelsen «Super Gold».
Geitost fra Bo Jensen med aske
Munkeby fra Munkeby Mariakloster
Gammel Erik fra Gammel Erik AS,
Sprø Nordlending fra den Den Sorte Gryte
Thorbjørnrud Raclette fra Thorbjørnrud Hotell AS

Helfeit Brun Geitost, Tinntradisjon fra Stordalen gardsbruk
Fanaost fra Ostegården
Brunosten fra Tinn og goudaosten fra Fana gikk altså videre til superfinalen – der verdens 16 beste oster i 2018 gjensto.
Og der sørget de to for at to norske oster endte på pallen!
Saken fortsetter under bildet
Finaleostene
Igjen hevdet de skandinaviske landene seg meget bra – denne gang med fire blant de sju beste.
Dette var de 16 beste ostene i oste-VM i Bergen i 2018:
1) Fanaost, Ostegården, Norge – 71 poeng
2) Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty, QST International, Frankrike – 65 poeng
2) Helfeit, Brun Geitost, Tinntradisjon, Stordalen Gardsbruk, Norge – 65 poeng
4) Almnäs Tegel, Almnäs Bruk, Sverige – 64 poeng
5) Riserva del Fondatore, Caseificio Il Fiorino, Italia – 63 poeng
6) Lihmskov, Grand Fromage, Danmark – 61 poeng
6) Taupinette Jousseaume, Jousseaume Earl, Frankrike – 61 poeng
6) Baffalo Blu, Caseificio Defendi Luigi Srl, Italia – 61 poeng
9) Caciocavallo, Azienda Agricola E Zootecnica Posticchia Sabelli, Italia – 60 poeng
10) Majorero PDO – Maxorata Semicured with Paprika, Grupo Ganaderos de Fuerteventura, Spania – 59 poeng
11) Kilembe, Belnori Boutique Cheesery, Sør-Afrika – 58 poeng
12) Golden Cross, Golden Cross Cheese, Storbritannia – 56 poeng
12) La Reserva Mixed Milk Cheese Aged, Queserias Entrepinares, Spania – 56 poeng
14) Formatge Madurat, Formatges Mas El Garet, Spania – 54 poeng
14) Pecorino Gran Riserva del Passatore, Romagna Terre, Italia – 54 poeng
16) Maayan Harod, Shirat Roim, Israel – 53 poeng