Verdens beste ost er norsk. Kraftkar fra Tingvollost vant i dag tittelen i «World Cheese Awards».

Verdens beste ost er norsk

Kraftkar fra Tingvollost er verdens beste ost. I det 29. verdensmesterskapet av «World Cheese Awards», som regnes som verdensmesterskapet i ost, gikk den norske osten helt til topps. Dagen etter vant likegodt osten prisen som den beste som er laget noensinne.

Publisert

Årets konkurranse fant sted på Kursaal Congress Centre i San Sebastián i forbindelse med «International Cheese Festival». Det er 29. gang at verdens beste ost blir kåret.

Kraftkar er kåret til verdens beste ost.

3000 oster

«Denne blåmuggosten er fantastisk balansert, har en stor smuldrete tekstur, men er myk og glatt på tungen. Juryen, som representerer alle verdens nasjoner, inkludert Australia, Brasil, Danmark, Canada, Frankrike, Italia, Japan, Mexico, Sør-Afrika, Spania, Sverige, Storbritannia og USA, er enige om å tildele Kraftkar den høyeste poengsummen», uttaler jurymedlem Nick Tsioros.

Utklassing

– Jeg har ikke ord. Dette er fantastisk. Vi er en familiedrevet gård, og jobber lange dager for å produsere vår ost. Vi står tidlig opp hver dag og går til sengs svært sent å gjøre for å gjøre det beste vi kan; lage god ost. Så vinner vi denne prisen. Jeg er veldig stolt, uttaler Gunnar Waagen hos Tingvollost.

Kraftkar ble tildelt 71 poeng av en mulig 80 av juryen av 16 dommere

Ingulf Galåen tok på vegne av Tingvollost imot prisen - der Kraftkar ble kåret til den beste av alle ostene som har vunnet World Cheese Awards gjennom tidene.

. Det skjedde rett i forkant av en spansk duell der begge fikk andreplass med 67 poeng. De to spanske ostene var Cala Blanc fra Lacto Industrial Menorquina og Cremositos Del Zujar fra Arteserena.

– I verdensklasse

– Vi må bare ta av oss hatten for denne prestasjonen. Nok en gang har vi hatt rekordmange påmeldinger. Osten fra Tingvollsost er virkelig i verdensklasse, og har møtt sterk konkurranse fra over 30 forskjellige land, sier John Farrand, administrerende direktør i Guild of Fine Food, arrangørene av World Cheese Awards.

Champions of the champions

Da representantene fra Tingvollost hadde reist, mottok også Ingulf Galåen fra Røros, på vegne av Tingvollsost, prisen «champions of the champions», der osten ble fremhevet som den beste osten som noen gang er laget, og der alle tidligere vinnere var med.

Ingulf Galaaen uttalte:

– Det var en spesiell dag i går, da Tingvollost vant prisen for 2016, men Gunnar har allerede dratt tilbake til Norge for å lage mer ost. Dette er bare stort og en fantastisk anerkjennelse for oss som lager ost i Norge.

Ossau Iraty fra Fromagerie Agour fra Frankrike, vinner i 2011 og 2006, endte på andreplass I denne kåringen, mens Le Gruyère AOP Premier Cru fra Cremo SA von Mühlenen i Sveits (vinner i 2015 og 2005) ble nummer tre.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Tingvollost

* Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri som lager fem typer kvit- og blåmuggost av pasteurisert melk fra egen gard.

* Ysteriet ble etablert i 2003, og som navnet tilsier, holder de til i Tingvoll på Nordmøre.

* Gårdsmeieriet, bygd i 2006, ligger vegg-i-vegg med fjøset som ble oppført i 2009.

* Tall fra 2014 viser at 200 tonn melk gikk med i osteproduksjonen. Resten av melken går til et annet verdenskjent produkt, nemlig til Tine og Jarlsbergost-produksjonen i nabokommunen.

World Cheese Awards

Dette er alle ostene som har vunnet konkurransen (engelsk):

World Champion Cheese roll of honour

2016 Kraftkar, Tingvollost, Norway

2015 Le Gruyère AOP Premier Cru, Cremo SA – von Mühlenen, Switzerland

2014 Bath Blue, Bath Soft Cheese, UK

2013 Montagnolo Affine, Kaserei Champignon, Germany

2012 Manchego DO Gran Reserva, Dehesa de los Llanos, Spain

2011 Ossau Iraty, Fromagerie Agour, France

2010 Cornish Blue, Cornish Blue Cheese Company, England

2009 Le Cendrillon, La Maison Alexis de Portneuf, Canada

2008 Queso Arico Curado Pimentón, Soc Canaria de Formento, Canary Islands

2007 Brie de Meaux, Rénard Gillard, France

2006 Ossau Iraty, Fromagerie Agour, France

2005 Le Gruyère Premier Cru, Von Mühlenen, Switzerland

2004 Camembert de Normandie AOC, Isigny Ste. Mère, France

2003 Chevre d’Or Camembert, Eurial-Poitouaine/Eurilait, France

2002 Reserve Gruyère, Von Mühlenen entered by H T Webb, Switzerland

2001 JOINT CHAMPION: Camembert Super Medaillon, Isigny Ste. Mère, France / Mature Cheddar, Carbery, Ireland

2000 Mature West Country Farmhouse Cheddar, Brue Valley Farms, England

1999 Kollumer 18 months (Old Dutch Master), Frico Cheese, Holland

1998 Mature Traditional Cheddar, Dairy Crest, Sturminster Newton, England

1997 Parmigiano Reggiano, Caseficio Vittori Quistello, Italy

1996 Lord of the Hundreds, Traditional Cheese Dairy, England

1995 Blue Shropshire, Cropwell Bishop Creamery, England

1994 Brie de Meaux AOC, Hennart Frères, France

1993 Double Gloucester, Diary Crest, Longridge, England

1992 Le Gruyère Premier Cru, Von Mühlenen, Switzerland

1991 Fourme d’Ambert, Hennart Frères, France

1990 Mature Traditional Cheddar, Dairy Crest, Sturminster Newton, England

1989 Blue Stilton, Dairy Crest Foods, Hartington, England

1988 Blue Cheshire, Hutchinson-Smith & Son, England

Powered by Labrador CMS