Du er her

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Gunnar Waagen

Gunnar Waagen hos Tingvollost, ysteriet som vant oste-VM i 2016 med Kraftkar, er i dag tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018.
Av Morten Holt
Publisert 02.11.2018 16:14

Det var fire kandidater til årets pris, som ble delt ut til en person som har vært brobygger mellom gammel og ny tid – med søkelys på ost.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018 ble i år delt ut for 25. gang.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.

Utdelingen fant sted under Fagdag norsk mat og drikke i forbindelse med Oste-VM, som ble arrangert i Bergen. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år var juryen på jakt etter kandidater som har bygget bro mellom gammel og ny tid, og som har bidratt til den norske osterevolusjonen.

– All positiv utvikling skjer mellom personer som har ulike ideer. Innovative miljøer skapes ved at personer som har forskjellig syn respekterer hverandre. Det har vi gjort på hjemmebane og det har vi ikke minst gjort i oste-Norge. Jeg liker ikke så mye oppmerksomhet rundt meg selv, men jeg liker oppmerksomhet rundt fellesskapet, så jeg deler denne prisen med de tre andre, sa Gunnar Waagen da han fikk prisen overrakt av landbruks- og matminister Bård Hoksrud.

Gunnar Waagen fikk Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris etter at 4144 publikumsstemmer var talt opp. I år hadde nemlig en jury plukket ut fire kandidater på forhånd, og publikum kunne stemme frem sin favoritt.

De tre andre kandidatene var:

Helge Gudheim, har samlet, redigert og forfattet boka «Ysting i Valdres»

Astrid Aasen, en pioner innen norsk ysting som startet landets første gårdsysteri for kumelk – «Gangstad Gårdsysteri»

Ragnhild Nordbø, driver Grindal Ysteri sammen med sin søster Turid og har skrevet landets første ystelærebok «Ysting».

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Faktaboks

Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2018

2018: Gunnar Waagen, Tingvollost

2017: Inge Johnsen, Liantunet

2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.

2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen

2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang

2012: Klepp Frivilligsentral

2011: Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.

2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta

2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme

2008: Matskribent Tove Diesen

2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel

2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas

2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde

2004: TV-kokk Wenche Andersen

2003: Kokk Harald Osa

2002: Matjournalist Borghild Fiskå

2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten

2000: Produsent Arnt Harald Stange

1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad

1998: Kokk Arne Brimi

1997: Kulturjournalist Henry Notaker

1996: Dr.med Ingvar Hjermann

1995: Professor Jan Raa

1994: Mag.art. Astri Riddervold