Dette er Norges nye Bocuse d'Or-kokk: Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)
Kokke-Norges nye yndling
Dette er kokken Norge skal sette sin aller største lit til de neste årene. Christian André Pettersen er den første kokken fra Nord-Norge som skal representere Norge i Bocuse d’Or.
Etter at han vant Årets kokk 2017 i Mathallen i dag, blir han Norges deltaker i Bocuse d’Or Europe i Torino neste år og i Bocuse d’Or i Lyon i 2019. Pettersen tok skalpen på fire andre meget skarpskodde konkurrenter.
– Dette er bare så stort, og vet ikke helt om jeg har tatt det inn ennå, sier Pettersen rett etter at resultatet er klart.
– Jeg har satset absolutt alt på dette, og etter sølvmedaljen i Årets kokk 2015, visste jeg hva som måtte til for å gå helt til topps, sier Christian A. Pettersen. Han arbeider til daglig på Mondo i Sandnes, men kommer opprinnelig fra Bodø.
Helt siden han var ni år har han drømt om Bocuse d’Or, og med slagordet «Live your dream», er drømmen å nå helt til topps i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse.
Han har i hele sin kokkekarriere vært tro mot konseptet sitt, der øst møter vest. En far fra Steigen og en mor fra Filippinene har preget hans mat, noe som blir gjenspeilet i hver eneste rett.
I dag serverte han «Ishavsrøye øst» og «Lam vest», der han kombinerer det norske med det asiatiske.
Pettersens skolekamerater Øyvind Bøe Dalelv og Rasmus Johnsen Skoglund endte på henholdsvis sølv- og bronseplass. Bøe Dalelv var tydelig skuffet over at det ikke ble seier, men med med bronse i Årets kokk i 2015 og sølv i 2017, er han godt skodd for den neste utgaven, hvis han velger å satse. Han deltok også i Årets kokk 2013, da Ørjan Johannessen vant.
Outsideren i konkurransen, Rasmus Johnsen Skoglund, sørget med sin bronseplass for at Nord-Norge og Bodø denne gangen tok alle de tre øverste plassene i Årets kokk.
Må finne ny commis og coach
For to år siden var Karl Erik Pallesen coach for Christopher W. Davidsen – som den gang gikk til topps i Årets kokk 2015. Nå vant Pallesen igjen – denne gangen med Christian André Pettersen som sin kokk.
Pallesen var ikke med som coach i de to Bocuse d’Or-konkurransene til Davidsen (Gunnar Hvarnes var coach), og ifølge Pettersen er det lite sannsynlig at Pallesen blir med videre denne gangen også. I tillegg må Årets kokk-vinneren finnes seg en ny commis. Dagens commis, Kim Iamram, er nemlig for gammel når Bocuse d’Or Europe arrangeres neste år (aldersgrensen er 23 år).
Saken fortsetter under bildet
– Når det gjelder coach, vet jeg ikke sikkert, men jeg har tre-fire aktuelle commiser. Jeg visste jo at jeg måtte finne en ny commis hvis jeg vant, så er litt forberedt, sier Pettersen.
God smak og så fint ut, mener Skeie
Norges Bocuse d’Or-vinner fra 2009 (og Bocuse d’Or Europe i 2008), Geir Skeie, mener at Pettersen var klart best.
– Maten smakte best, og det så best ut. Det smakte friskt og godt, og rettene hadde fine farger. Du så tydelig at gode teknikker var tatt i bruk. I tillegg serverte Pettersen veldig gode sauser, sier Geir Skeie, som var en av dem som satt i juryen i dagens konkurranse.
– Hvis jeg skal pirke på noe, var det kanskje litt mye salt i sjømatretten. Dessuten kunne fisk og skalldyr vært noe mer varmebehandlet. Men det er min personlige mening, legger Skeie til.
Skyhøyt nivå i 2015 – enda bedre i år
– Vi hadde et skyhøyt nivå i konkurransen i 2015, men i år var det enda bedre. Vi valgte å ha fem finalekandidater i stedet for seks, og det tror jeg har hevet nivået ytterligere. Vi i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge får tatt enda bedre vare på finalekandidatene. De blir fulgt enda tettere opp frem mot dagens konkurranse. De fem som sto igjen i finalen i dag, er vi alle trygge på. Samtlige fem kunne ha representert Norge med glans i Bocuse d’Or-finalene, mener faglig leder for Bocuse d’Or Norge, Gunnar Hvarnes.
Skal på pallen
– Vi arbeider hele tiden med å utvikle kandidatene med det formål å 1) Få Norge på pallen i alle Bocuse d’Or-konkurransene, 2) Styrke faget og rekrutteringen og 3) Øke interessen for «håndverksmat», sier daglig leder for Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.
Juryen i Årets kokk 2017 besto for øvrig av æresdommer Esben Holmboe Bang (Maaemo, tre stjerner i Guide Michelin), Bent Stiansen (gull i Bocuse d’Or 1993), Charles Tjessem (gull i Bocuse d’Or 2003), Geir Skeie (gull i Bocuse d’Or 2009), Sven Erik Renaa (4. plass og beste fiskerett i Bocuse d’Or 2007), Gunnar Hvarnes (bronse i Bocuse d’Or 2011), Lars Erik Underthun (sølv i Bocuse d’Or 1991), Christopher W. Davidsen (sølv i Bocuse d’Or 2017), Tom Victor Gausdal (sølv i Bocuse d’Or 2005), svenske Tommy Myllymäki (bronse i Bocuse d’Or 2015), franske Serge Vieira (gull i Bocuse d’Or 2005, ett lite poeng foran Tom Victor Gausdal), Jørn Lie (manager for de norske kokkelandslagene).
I forkant av Årets kokk har deltakerne også levert «Beste ganefryd av tørrfisk».Vinneren ble Øyvind Bøe Dalelv. Han vant også prisen for «Beste geografiske identitet».
I juryen for «Beste ganefryd» satt Heidi Bjerkan, Wenche Andersen, Øyvind Næsheim, Håvard Werkland, Guro Rognså og Ole Martin Alfsen.
Dagens beste commis var Geir Magnus Svaes commis, Henrik Falkensten.
I tillegg ble det gitt en pris til «Årets talent». Den prisen gikk til Håvard Werkland, som var commis for Christopher W. Davidsen i de to siste Bocuse d’Or-konkurransene (2016 og 2017)
Ingrid Espelid Hovig-stipendet
For første gang ble også Ingrid Espelid Hovig-stipendet delt ut. Stipendet gis av kulturdepartementet, og er på 100 000 kroner, som skal brukes til trening og på å utvikle kreative kulinariske uttrykk.
Stipendet ble fordelt på de tre første plasseringene, henholdsvis 70 000 kroner til vinner Christian André Pettersen, 20 000 kroner til sølvvinner Øyvind Bøe Dalelv, og 10 000 kroner til bronsevinner Rasmus Johnsen Skoglund.
Dette var lagene som deltok i Årets kokk 2017
Kjøkken nummer 1: Christian André Pettersen
Kandidat: Christian André Pettersen.
Alder: 28
Opprinnelig fra: Bodø
Arbeidssted: Kjøkkensjef på Restaurant Mondo i Sandnes.
Commis: Kim Iamram, kokk på ReNaa i Stavanger.
Coach: Karl Erik Pallesen, medeier og daglig leder for Fisketorget i Stavanger.
Kjøkken nummer 2: Geir Magnus Svae
Kandidat: Geir Magnus Svae.
Alder: 42
Opprinnelig fra: Vestfold
Arbeidssted: Konsernkjøkkensjef for Bølgen & Moi AS.
Commis: Henrik Falkensten, kokk og pastrychef på Bølgen & Moi Tjuvholmen i Oslo.
Coach: Christer Rødseth, kjøkkensjef på Vaaghals i Oslo.
Kjøkken nummer 3: Rasmus Johnsen Skoglund
Kandidat: Rasmus Johnsen Skoglund.
Alder: 27
Opprinnelig fra: Bodø
Arbeidssted: Mat og menyansvarlig for AMJ management i Bodø.
Commis: Tony Allene Ghetachew, lærling på Tango bar & kjøkken i Stavanger.
Coach: Nicolai Lundsgaard, kjøkkensjef Det kongelige hoff i Oslo.
Kjøkken nummer 4: Øyvind Bøe Dalelv
Kandidat: Øyvind Bøe Dalelv
Alder: 27
Opprinnelig fra: Bodø
Arbeidssted: Soussjef på Statholdergaarden i Oslo.
Commis: Aron Espeland, kokk på Vaaghals i Oslo.
Coach: Even Ramsvik, daglig leder Lava Oslo.
Kjøkken nummer 5: Filip August Bendi
Kandidat: Filip August Bendi
Alder: 28
Opprinnelig fra: Stavanger
Arbeidssted: Kjøkkensjef på N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.
Commis: Håvard André Josdal Østebø, kokk på Restaurant Mondo i Sandnes.
Coach: Adrian Løvold, kjøkkensjef på Sabrura Sticks and Sushi i Trondheim.