Ny Årets kokk-jubel for Christian André Pettersen. (Foto: Heidi Fjelland)

Ny Bocuse d’Or-sjanse for Christian A. Pettersen

Christian André Pettersen blir Norges Bocuse d’Or-deltaker nok en gang. Han vant tirsdag Årets kokk for andre gang.

Publisert
Christian A. Pettersen vant Årets kokk for andre gang på rad, og blir dermed også Norges Bocuse d'Or-deltaker i 2020 og 2021. (Foto: Heidi Fjelland)

Denne saken er skrevet av Heidi Fjelland

Det ble levert helt fantastiske kokkeprestasjoner i verdensklasse i Mathallen i de to konkurransene Årets unge kokk og Årets kokk, som pågikk fra klokka sju tirsdag morgen til klokka 20.20 tirsdag kveld.

– Vi gjennomførte akkurat slik vi hadde trent på, sier en svært fornøyd Pettersen, som selv var mest fornøyd med vakteleggretten. Men dommerne likte også seiretten til Bodø-kokken.

Han berømmet også sin commis Even Strandbråten Sørum for innsatsen i boks nummer 1 i Mathallen.

– Det er en fantastisk følelse å klare å vinne. Jeg og teamet har arbeidet knallhardt siden Bocuse d'Or i Lyon i januar (der det ble bronse for Pettersen, red.anm.). Nå ser jeg virkelig frem til å komme til Bocuse d'Or nok en gang. Nå vet jeg hva jeg går til, og fremover er det bare å stole på meg selv og "gunne på", sier en rørt Pettersen etter nok en seier i Årets kokk i Norge.

Vinneren av Årets kokk 2019. (Foto: Heidi Fjelland)

Gull, sølv og bronse

Gull: Christian André Pettersen (Team CAP)

Sølv: Filip August Bendi (Team Bendi)

Bronse: Øyvind Bøe Dalelv (Team Dalelv)

Andre deltakere: Håvard Werkland (Team Werkland) og Marius Dragsten Kjelsrud (Team MDK)

Se også: Dette serverte deltakerne i Årets kokk 2019

Øyvind Bøe Dalelv vant sølv i Årets kokk 2017. Denne gangen ble det bronse for Bodø-kokken. (Foto: Heidi Fjelland)

Saken fortsetter under bildet

Årets kokk-juryen likte nok en gang Christian A. Pettersens smaker best. (Foto: Heidi Fjelland)

Her kan du lese mer om alle kandidatene som var med i aksjon i Årets kokk 2019

– Meget, meget høyt nivå

– Det er blitt levert på et meget, meget høyt nivå her i dag, uttalte Bocuse d’Or-vinner fra 2011, Rasmus Kofoed. Han var også ett av av jurymedlemmene i tirsdagens konkurranse. Kofoed, som er den eneste som har vunnet gull, sølv og bronse i Bocuse d'Or, driver trestjernersrestauranten Geranium i København.

Det var svært jevnt i Årets kokk 2019, og de fire som ikke nådde drømmen om Lyon denne gang, var naturlig nok skuffet. Samtidig vet de alle at de leverte kokkeprestasjoner i verdensklasse i Årets kokk 2019.

Eline Sofie Sunde, beste commis i Årets kokk 2019. Prisen ble delt ut av Gunnar Jensen og Jens Peter Kolbeck. (Foto: Heidi Fjelland)

– Dette var en fantastisk konkurranse der alle leverte på et ekstremt bra nivå. Alle som var med her i dag kunne ha vunnet, uttalte Eyvind Hellstrøm.

Les også: Aleksander Løkkeberg Vartdal vant Årets unge kokk 2019

Beste geografiske identitet til Filip August Bendi. Her under serveringen av fiskeretten. Til venstre coach Sebastian Myhre. (Foto: Heidi Fjelland)

Årets commis – Årets kokk

Beste ganefryd til Team Werkland. Fra venstre Håvard Werkland (kokk), Runa A. Kvendseth (commis) og Thomas Johansen Borgan (coach).

Commisen er en meget viktig aktør i enhver kokkekonkurranse – helt siden Arne Roksvåg assisterte Bent Stiansen til gull i 1993.

Marius Dragsten Kjelsrud fikk bærekraftsprisen under Årets kokk 2019. Her fotografert under leveringen av seiretten. (Foto: Heidi Fjelland)

Eline Sofie Sunde, til daglig kokk på Hotel Bristol i Oslo, ble kåret til den beste commisen i Årets kokk 2019. Sunde assisterte Filip August Bendi i Årets kokk 2019.

Beste geografiske identitet – Årets kokk

Hele juryen i Årets kokk 2019 i aksjon. (Foto: Heidi Fjelland)

Vinner: Team Bendi, anført av Filip August Bendi.

Beste ganefryd

Vinneren av «Beste ganefryd», eller «munnglede», er en rett som igangsetter hele måltidet, ble Håvard Werkland.

Bærekraftsprisen – Årets kokk

Vinner: Team MDK, anført av Marius Dragsten Kjelsrud.

Les også: Les mer og se bilder fra Årets kokk 2019 her

Juryen i Årets kokk 2019

Det var et nordisk stjernelag som bedømte årets fem kandidater: Rasmus Kofoed (Geranium), Esben Holmboe Bang (Maaemo), Matti Jämsen (president Bocuse d’Or Finland), Sebastian Gibrand (GibrandsGastronomi Stoclholm) og de norske Bocuse-kokkene Tom Victor Gausdal, Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Underthun, Bent Stiansen, Sven Erik Renaa, Ørjan Johannessen, Gunnar Hvarnes og Christopher W. Davidsen. Jens Peter Kolbeck og Kjetil Gundersen var kjøkkendommere.

Les også: Nordisk stjernelag dømmer i Årets unge kokk og Årets kokk 2019

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon i slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold), 2011 (Gunnar Hvarnes) og 2019 (Christian A. Pettersen).

Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d'Or og Bocuse d'Or Europe gjennom tidene (1987 - 2019)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* * Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 Budapest i 2016, mens 2018-utgaven arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen tre ganger, i 2008 (Geir Skeie), i 2012 (Ørjan Johannessen) og i 2018 (Christian A. Pettersen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d'Or og Bocuse d'Or Europe gjennom tidene (1987 - 2019)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Powered by Labrador CMS