Foto: Morten Holt

Nå skal Michelin drysse stjerner i Trondheim

I fjor fikk Trondheim sine to første stjerner i Guide Michelin. I år foregår utdelingen i trønderhovedstaden. Nye nordiske michelinstjerner skal fordeles. Får Speilsalen på Britannia Hotel Trondheims neste stjerne?

Publisert

Mandag 17. februar samles kokker og matentusiaster fra hele Norden i Trondheim for å være til stede under offentliggjøringen av «Michelin Guide Nordic Countries 2020», bedre kjent som Michelin-guiden.

Når den slippes, er det allerede åtte norske restauranter som håper på å beholde stjernene, og enda flere øyner et håp om få en ny. En av dem som vi tror får en stjerne, er Speilsalen på Britannia Hotel, som gjenåpnet 1. april 2019.

Les også: Norges første kvinnelige Michelin-sjef

Beholder Maaemo tre?

Siden den første utgaven av Michelins nordiske guide som ble lansert i 2014, har den lille, røde hotell- og restaurantguiden vokst betydelig.

I dag inneholder guiden, som finnes både i papir- og onlineformat, over 260 restauranter i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island og Færøyene. 64 av de nordiske restaurantene har én, to eller tre stjerner – totalt 80 stjerner. Maaemo er Norges første restaurant med tre stjerner. Beholdes de nå?

Deretter har 34 restauranter hedersomtalen Bib Gourmand,­ og ytterligere 150 restauranter har blitt belønnet med Michelins tallerken-symbol, «The Plate Michelin».

Fagn og Credo

I 2019-utgaven av guiden, som blir erstattet av den nye 2020-utgaven i februar, ble fire nye, nordiske restauranter tildelt én stjerne, der to av de ligger i Trondheim: Fagn og Credo.

Under ledelse av Heidi Bjerkan, ble også Credo tildelt tidenes første Michelin Guide Nordic Sustainability Award 2019, for deres imponerende økologiske tilnærming og engasjement.

Jonas Nåvik og Fagn inntok de gamle lokalene til Credo, og sørget for byens andre Michelin-stjerne.

Les også: 41 norske restauranter i Guide Michelin 2019

Utdeling i Trondheim

Følger årets inspektører i forgjengernes fotspor, kommer enda flere stjerner til å drysse over de beste nordiske restaurantene under avsløringen i Olavshallen i Trondheim, 17. februar.– Vi føler oss ekstremt heldige som har fått Trondheim som vertsby for Nordic Star Giving Event i 2020, og som den første byen i Norge som vertskap for arrangementet. Fra å være en av de minst anerkjente og besøkte regionene i Norge, har Trondheim endelig fått oppmerksomhet internasjonalt. Hvis det ikke hadde vært for dyktige kokker, erfarne produsenter og lokale organisasjoner som fokuserer på kunnskap rundt kvalitetsprodukter, ville dette ikke være mulig. Og på grunn av kulinariske pådrivere innen bærekraft, som kokk Heidi Bjerkan bak Credo, setter Trondheim tonen for de andre nordiske landene, sier direktør for Visit Trondheim, Tanja Holmen.

European Region of Gastronomy 2022

«En generasjon av unge kokker som har jobbet på topprestauranter i Norge, og resten av verden, har flyttet tilbake til Trondheim i løpet av de siste årene. De åpnet egne spisesteder fordi de vil lage maten der ingrediensene er. De er dedikerte, kreative og utrolig talentfulle, og har på få år fullstendig forvandlet byens restaurantscene. Dette er en stor grunn til at Trondheim nå har tatt posisjonen som Norges nye mathovedstad og Home of Nordic Flavours», heter det i en pressemelding fra arrangøren.

Trondheim har også nylig blitt anerkjent som «European Region of Gastronomy 2022», med et hovedfokus på å stimulere kreativitet og gastronomisk innovasjon, utvikle bærekraftig turisme, utdanne og rekruttere den yngre generasjonen og støtte lokale økonomier.

Norden på Michelins dagsorden

Da den nordiske Michelin-guiden ble lansert, inneholdt den 39 stjernerestauranter, men ingen av dem hadde tre stjerner. Siden den gang har det bare gått en vei. De nordiske landene kan i dag smykke seg med hele tre tre-stjerners restauranter: Frantzén i Stockholm, Geranium i København, og ikke minst Maaemo i Oslo. I tillegg er det hele ti to-stjerners restauranter og 51 entjernersrestauranter på våre breddegrader.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Guide Michelin

Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Siden 2014 har Guide Michelin gitt ut en egen guide for Norden.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.

* Drueklase: En spesielt interessant vinliste

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Guide Michelin Nordic Countries ble første gang utgitt i 2014.

Michelin har hovedkvarter i Clermont-Ferrand i Frankrike og avdelinger i 170 land, har 112 300 ansatte og 68 fabrikker i 17 land. Gruppens teknologisenter for forskning og utvikling har avdelinger i Europa, Nord-Amerika og Asia.

 

Powered by Labrador CMS