Du er her

Norges første kvinnelige Michelin-sjef

Heidi Bjerkan er Norges første kvinnelige leder for en Michelin-restaurant. Credo i Trondheim ble i dag endelig belønnet med en stjerne i anerkjente Guide Michelin. Fagn, som holder til i Credos gamle lokaler på Ørjaveita, fikk også en stjerne i guiden. Dermed er Trondheim definitivt Michelin-vinneren dette året!
Av Morten Holt
Publisert 18.02.2019 19:36


Stjerne til Jonas André Nåvik og Fagn. (Printscreen)

Dermed blir Credo på Lilleby på Lade og Fagn i Midtbyen de to første restaurantene i Trondheim som har fått en Michelin-stjerne. Fra før er Stavanger og Oslo de to byene i Norge som er blitt belønnet med stjerner.

Mye tydet på akkurat det da spillselskapet Betsson i forrige uke nedgraderte oddsen på en ny restaurant i Trondheim kraftig i løpet av et døgn.

Les også: Etter at en spiller satset skyhøyt på det i går, har spillselskapet Betsson nedjustert oddsen kraftig

Fra Slottet til Credo


Heidi Bjerkan. (Foto: Morten Holt, arkiv)

Heidi Bjerkan er opprinnelig fra Trondheim. Hun var tidligere kjøkkensjef på Slottet i Oslo, men dro tilbake til hjembyen og Credo på Ørjaveita. I 2017 ble det bestemt at restauranten skulle flyttes til nye lokaler I trønderhovedstaden.


Jonas A. Nåvik. (Foto: Fagn)

Jonas André Nåvik er for tiden med på det norske kokkelandslaget, og har tidligere blant annet arbeidet for Engø Gård på Tjøme. Nå driver han Fagn, i de gamle Credo-lokalene, sammen med blant annet sin kone. Restauranten åpnet i 2017. Dette er et teamarbeid, sa Nåvik fra scenen i Århus.

Les også: 41 norske restauranter i den nordiske Michelin-guiden i 2019

Les også: Credo på flyttefot

Les også: Credos siste servering i Midtbyen

At Trondheim nå endelig blir belønnet med stjerner, er kanskje ikke noen "bombe". Horeca hadde tema Trondheim i nummer 1 2016, der vi satte søkelyset på restaurantbyen Trondheim. 

Portretter av kyr på veggen


Credo er nå etablert på Lilleby. Det ga resultater. (Arkivfoto: Credo)

Bjerkan, som også var finalist i Årets kokk 2009, har hele veien arbeidet for at et besøk på restauranten ikke bare skal være en mettende opplevelse, men en opplevelse i seg selv.


Hele Trondheims Michelin-lag på podiet i Århus. (Foto: Roar Hildonen)

I den nye restauranten finner du ikke portretter av dem som har drevet før eller gründerne, men av kyr – de som sørger for at gjestene får den matopplevelsen som Bjerkan mener de fortjener.

– Jeg har aldri arbeidet for å få en Michelim-stjerne, men hele tiden arbeidet for å lage en restaurant jeg ønsker å besøke selv, sier Heidi Bjerkan til TV2.

I tillegg til Credo Restaurant, driver Bjerkan & Co Jossa mat og drikke og Finnes Kafé på Lilleby.

– Vi har så mange gode kvinnelige kjøkkensjefer i Norge, men Heidi Bjerkan på Credo er virkelig en ener. Dette er så fortjent, sier TV-kokk Wenche Andersen.

Les mer på Restaurantcredo.no

– Historisk øyeblikk for Trondheim

– Dette er et historisk øyeblikk for Trondheim. Det er så fortjent at Credo med Heidi Bjerkan og Fagn med Jonas Andre Nåvik blir belønnet med denne stjernen. Dette kommer til å bety enormt mye for Trondheim og Trøndelag, og ikke minst for dem som står på trappene til å velge et yrke for framtiden, som kan se at vårt fag har så uendelig mye flott å by på, skriver restaurantguru og mannen bak blant annet To Rom og Kjøkken i Trondheim, Roar Hildonen, på sin Facebook-side.

Dette er Norges stjernerestauranter i 2019


Heidi Bjerkan og deler av Credo-laget på podiet i Århus. (Foto: Printscreen)

Tre stjerner: Maaemo (Oslo)

En stjerne: Galt (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), Kontrast (Oslo), RE-NAA (Stavanger), Sabi Omakase (Stavanger), Credo (Trondheim, ny), Fagn (Trondheim, ny)

BiB Gourmand: Smalhans (Oslo).

Les også: Dette er de nordiske stjernerestaurantene i 2019

Les også: Slik gikk det i 2018

Les også: 40 norske restauranter i Michelin-guiden i 2018

Tre helt nye priser i Norden


Guide Michelins bærekraftpris til Credo og Heidi Bjerkan. (Foto: Printscreen)

Tre helt nye priser ble for øvrig delt ut under utdelingen. En av dem gikk til Norge.

Michelin Guide Nordic Sustainability Award 2019: Credo, Trondheim, Norge.

«Credo har fått prisen for restaurantens imponerende økologiske tilnærming og engasjement for å fremme bedre mat og bærekraftig bruk av landareal i sosiale medier».

Michelin Nordic Guide Young Chef 2019 Award: Poul Andrias Zisca, Koks, Torshavn, Færøyene.

Michelin Nordic Guide Welcome & Service 2019 Award: Henne Kirkeby Kro, Henne, Danmark.

22. stjernen til Stiansen & co


Bent Stiansen sikret seg stjerne for 22. gang. Til venstre Rasmus Kofoed, som nok en gang fikk tre stjerner for sin restaurant Geranium i København. (Foto: Morten Holt)

Årets stjernedryss betyr at Statholdergaarden og Bent Stiansen klarte å få stjerne for 22. året på rad. Stiansen & co fikk den første stjernen i 1998, og har siden hatt en stjerne i Guide MichelinDet er en rekord det står respekt av.

I 2017 var det Sabi Omakase i Stavanger som var ny på den norske listen. Restauranten i sushi-kjeden Sabi har bare 12 sitteplasser, beholdt stjernen i både 2018, og er på nytt belønnet i år.

RE-NAA i Stavanger fikk sin første stjerne i 2016, og har beholdt den både i 2017,  2018 og 2019.

Nordisk Michelin-guide siden 2014


Gwendal Poullennec har tatt over MIchael Ellis sin rolle i Guide Michelin. (Printscreen)

«The Michelin Guide Nordic Countries», som har blitt gitt ut siden 2014, innbefatter restauranter i Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island.

Michelin-guidens mangeårige sjef Michael Ellis, er for øvrig erstattet Gwendal Poullennec i 2019.

– De nordiske landene tilbyr noe helt unikt, og mangfoldet og utviklingen i regionen gjør restaurantscenen attraktiv for matelskere fra hele verden. Kokkene fortsetter å utvikle sine ferdigheter og teknikker, samtidig som de leder an i arbeidet med å redusere matavfall, bruke virkelig lokale ingredienser og å omfavne en mer plantebasert diett, sier Gwendal Poullennec.

Årets utdeling fant sted i Århus.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Faktaboks

Guide Michelin

Guide Michelin gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet, og som skal sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Siden 2014 har Guide Michelin gitt ut en egen guide for Norden.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «eksepsjonelt god i sin kategori».

* Bib Gourmand gis til restauranter som serverer god mat til god pris.

* Kniver og gafler: 1-5 etter komfort og hvor behagelig det er der.

* Drueklase: En spesielt interessant vinliste

Michelins forskjellige guider er tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com

Guiden ble lansert første gang i år 1900, og formålet har hele tiden vært å gjøre bilistenes reise enklere, mer komfortabel – og litt mer velsmakende.

– Michelins mål med å gi ut guiden var å få folk til å kjøre mer med bilene sine. Og hvordan få franskmenn til å interessere seg for bil? Jo, da kombinerer man bil og mat. Resultatet ble en guidebok til restauranter på landsbygda. Franskmennene ble mette, og Michelin solgte dekk til bileiere som slet ut dekkene på å besøke guidens anbefalte restauranter, forteller pressesjef Lotta Wrangle i Michelin i Norden.

Guide Michelin Nordic Countries ble første gang utgitt i 2014.

Michelin har hovedkvarter i Clermont-Ferrand i Frankrike og avdelinger i 170 land, har 112 300 ansatte og 68 fabrikker i 17 land. Gruppens teknologisenter for forskning og utvikling har avdelinger i Europa, Nord-Amerika og Asia.