Dermed blir Credo på Lilleby på Lade og Fagn i Midtbyen de to første restaurantene i Trondheim som har fått en Michelin-stjerne. Fra før er Stavanger og Oslo de to byene i Norge som er blitt belønnet med stjerner.
Mye tydet på akkurat det da spillselskapet Betsson i forrige uke nedgraderte oddsen på en ny restaurant i Trondheim kraftig i løpet av et døgn.
Fra Slottet til Credo
Heidi Bjerkan er opprinnelig fra Trondheim. Hun var tidligere kjøkkensjef på Slottet i Oslo, men dro tilbake til hjembyen og Credo på Ørjaveita. I 2017 ble det bestemt at restauranten skulle flyttes til nye lokaler I trønderhovedstaden.
Jonas André Nåvik er for tiden med på det norske kokkelandslaget, og har tidligere blant annet arbeidet for Engø Gård på Tjøme. Nå driver han Fagn, i de gamle Credo-lokalene, sammen med blant annet sin kone. Restauranten åpnet i 2017. – Dette er et teamarbeid, sa Nåvik fra scenen i Århus.
Les også: 41 norske restauranter i den nordiske Michelin-guiden i 2019
Les også: Credo på flyttefot
Les også: Credos siste servering i Midtbyen
At Trondheim nå endelig blir belønnet med stjerner, er kanskje ikke noen "bombe". Horeca hadde tema Trondheim i nummer 1 2016, der vi satte søkelyset på restaurantbyen Trondheim.
Portretter av kyr på veggen
Bjerkan, som også var finalist i Årets kokk 2009, har hele veien arbeidet for at et besøk på restauranten ikke bare skal være en mettende opplevelse, men en opplevelse i seg selv.
I den nye restauranten finner du ikke portretter av dem som har drevet før eller gründerne, men av kyr – de som sørger for at gjestene får den matopplevelsen som Bjerkan mener de fortjener.
– Jeg har aldri arbeidet for å få en Michelim-stjerne, men hele tiden arbeidet for å lage en restaurant jeg ønsker å besøke selv, sier Heidi Bjerkan til TV2.
I tillegg til Credo Restaurant, driver Bjerkan & Co Jossa mat og drikke og Finnes Kafé på Lilleby.
– Vi har så mange gode kvinnelige kjøkkensjefer i Norge, men Heidi Bjerkan på Credo er virkelig en ener. Dette er så fortjent, sier TV-kokk Wenche Andersen.
Les mer på Restaurantcredo.no
– Historisk øyeblikk for Trondheim
– Dette er et historisk øyeblikk for Trondheim. Det er så fortjent at Credo med Heidi Bjerkan og Fagn med Jonas Andre Nåvik blir belønnet med denne stjernen. Dette kommer til å bety enormt mye for Trondheim og Trøndelag, og ikke minst for dem som står på trappene til å velge et yrke for framtiden, som kan se at vårt fag har så uendelig mye flott å by på, skriver restaurantguru og mannen bak blant annet To Rom og Kjøkken i Trondheim, Roar Hildonen, på sin Facebook-side.
Dette er Norges stjernerestauranter i 2019
Tre stjerner: Maaemo (Oslo)
En stjerne: Galt (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), Kontrast (Oslo), RE-NAA (Stavanger), Sabi Omakase (Stavanger), Credo (Trondheim, ny), Fagn (Trondheim, ny)
BiB Gourmand: Smalhans (Oslo).
Les også: Dette er de nordiske stjernerestaurantene i 2019
Les også: Slik gikk det i 2018
Les også: 40 norske restauranter i Michelin-guiden i 2018
Tre helt nye priser i Norden
Tre helt nye priser ble for øvrig delt ut under utdelingen. En av dem gikk til Norge.
Michelin Guide Nordic Sustainability Award 2019: Credo, Trondheim, Norge.
«Credo har fått prisen for restaurantens imponerende økologiske tilnærming og engasjement for å fremme bedre mat og bærekraftig bruk av landareal i sosiale medier».
Michelin Nordic Guide Young Chef 2019 Award: Poul Andrias Zisca, Koks, Torshavn, Færøyene.
Michelin Nordic Guide Welcome & Service 2019 Award: Henne Kirkeby Kro, Henne, Danmark.
22. stjernen til Stiansen & co
Årets stjernedryss betyr at Statholdergaarden og Bent Stiansen klarte å få stjerne for 22. året på rad. Stiansen & co fikk den første stjernen i 1998, og har siden hatt en stjerne i Guide Michelin. Det er en rekord det står respekt av.
I 2017 var det Sabi Omakase i Stavanger som var ny på den norske listen. Restauranten i sushi-kjeden Sabi har bare 12 sitteplasser, beholdt stjernen i både 2018, og er på nytt belønnet i år.
RE-NAA i Stavanger fikk sin første stjerne i 2016, og har beholdt den både i 2017, 2018 og 2019.
Nordisk Michelin-guide siden 2014
«The Michelin Guide Nordic Countries», som har blitt gitt ut siden 2014, innbefatter restauranter i Norge, Danmark, Finland, Sverige og Island.
Michelin-guidens mangeårige sjef Michael Ellis, er for øvrig erstattet Gwendal Poullennec i 2019.
– De nordiske landene tilbyr noe helt unikt, og mangfoldet og utviklingen i regionen gjør restaurantscenen attraktiv for matelskere fra hele verden. Kokkene fortsetter å utvikle sine ferdigheter og teknikker, samtidig som de leder an i arbeidet med å redusere matavfall, bruke virkelig lokale ingredienser og å omfavne en mer plantebasert diett, sier Gwendal Poullennec.
Årets utdeling fant sted i Århus.
Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)