KurtSverreØraasmidtenFoto Karoline Fjeldstad
KurtSverreØraasmidtenFoto Karoline Fjeldstad

Øraas er ny bondelagskokk

Lederen på Vertshuset Curtisen i Halden, Kurt Sverre Øraas, er den nye bondelagskokken. Det ble klart torsdag denne uka. Han tar over stafettpinnen etter Jørn Lie fra Gamle Raadhus i Oslo.

Publisert

Kurt Sverre Øraas er den nye bondelagskokken for 2011-2012. (Foto: Per Ole Ranberg, Norges Bondelag)

Kurt Sverre Øraas mottok utnevnelsen og stipendet på 100 000 kroner av bondelagsleder Nils T. Bjørke under et arrangement på Vertshuset Curtisen torsdag 10. mars.

– Vi ser fram til arbeidet, og ser fram til at din genuine interesse for lokal mat, historien bak produktene og den gode kontakten med bonden skal videreføres og forsterkes i de to årene som kommer, sa Bjørke under utdelingen.

Kurt Sverre Øraas sammen med Nils T. Børke i Norges Bondelag under utnevnelsen. (Foto: Per Ole Ranberg, Norges Bondelag)

Fremmer mangfoldet

Øraas har i en årrekke vært opptatt av å fremme mangfoldet innen norsk matproduksjon generelt og råvarer fra Østfold og Akershus spesielt, blant annet gjennom sitt engasjement i matnettverket Regional matkultur der han er aktiv i styret.

Med tittelen Bondelagskokk følger også Bondelagets kokkestipend på i alt 100 000 kroner der målsettingen er at arbeidet skal bidra til å skape matstolthet og matglede fra bonden via kokk til forbruker.

Bruker lokale produsenter

Verthuset Curtisen, med daglig leder Øraas i spissen, holder til i ett av Østfold flotteste festningsverk (Fredriksten Festning) med historie mange hundre år tilbake.

Curtisen knytter stadig til seg nye lokale produsenter og satser på sporbare og sesongpregede råvarer. Vertshusets retter er basert på rike mattradisjoner basert på regionale produkter.

Spisestedet i Halden ble også kåret til beste regionale spisested i regionen Oslo, Akershus og Østfold i Ganefart i 2006 og 2008.

Dette en noen av bakgrunnen for at Norges Bondelag har valgt ut Øraas til å overta rollen som Årets Bondelagskokk.

Science Center Østfold

Det er åttende gang Norges Bondelag oppnevner en Bondelagskokk, og Øraas vil i første rekke bruke stipendmidlene til utviklingen av Science Center Østfold som åpner i august.

Øraas har fått oppdraget med å drifte kjøkkenet, restaurant og cateringvirksomhet ved det nye Science Center Østfold på Grålum i Sarpsborg som åpner i august 2011.

Sentralt i denne satsingen er oppbyggingen av en opplæringsarena for skoleelever som er på besøk. Her skal elever fra 1. til 10. klasse se og prøve seg på kjøkkenet som i hovedsak vil satse på lokale spesialiteter og produkter fra næringsmiddelbedriftene i Østfold.

– Jeg håper på et enda tettere samarbeid med de lokale produsentene i presentasjonen av maten på senteret, sier Øraas som også håper det nye kjøkkenet skal bidra til produktutvikling for lokale produsenter i regionen.

Åtte bondelagskokker

Her er listen over dem som så langt har vært Årets Bondelagskokk.

2003: Ingvild Skorpen Bøge

2004: Harald Berger

2005: Charlotte Omsted Mohn

2006: Hanne Frosta

2007 - 2008: Michael Forselius

2009: Inge Johnsen

2010: Jørn Lie

2011-2012: Kurt Sverre Øraas

Les mer på Norges Bondelags webside

"
Powered by Labrador CMS