Bo Jensen. (Foto: Morten Holt)

World Cheese Awards 2018 til Norge

Det ble ikke norsk seier i «World Cheese Awards» i London, men neste år kommer konkurransen for første gang til Norge – og Bergen. Bo Jensens «Lille Aske» var den eneste norske osten som ble bedømt til «Super Gold» i årets finalerunde.

Publisert
Norsk ost i verdensklasse. I november 2018 kommer oste-VM til Bergen. (Foto: Privat)

Den norske osten som gjorde det best i år, var Bo Jensens LIle Aske, som fikk utmerkelsen «Super Gold». Av 3001 oster som var med i «World Cheese Awards», var det bare 66 som fikk den utmerkelsen.

Norge var tittelforsvarer i konkurransen.I fjor vant Kraftkar fra Tingvollost «World Cheese Awards» da konkurransen ble arrangert i San Sebastian i Spania.

Les også: Verdens beste ost er norsk

I år vant engelskmennene på hjemmebane (Cornish Kern fra Lynher Dairies Cheeese Company), men Lille Aske (Bo Jensen) fikk tittelen Super Gold. To andre norske oster fikk den nest høyeste utmerkelsen; gull; Tine med Geitost lagra og Eggen Gardsystei med Fjellblå.

Se alle de norske ostene som var med i konkurransen lengre ned i saken.

Les også : Lager geitost i verdensklasse

Les også: Norsk rekorddeltakelse i World Cheese Awards 2017

Som en av 66 oster av totalt 3001, ble Lille Aske bedømt til Super Gold i World Cheese Awards 2017. (Foto: Morten Holt)

Oste-VM i Bergen 1. til 4. november 2018

The Guild of Fine Food har utnevnt Bergen til arrangørby for oste-VM 2018. Gardsmatorganisasjonen Hanen har med seg Norsk Gardsost som medarrangør. Det hele skjer fra1. til 4. november 2018.

Arrangørene venter at mer enn 3500 oster fra mer enn 30 land vil bli påmeldt. I tilknytning til oste-VM, blir det også arrangert en ny matfestival som har fått navnet «Matlandet Norge».

Cornish Kern ble kåret til verdens beste ost under «World Cheese Awards» 2017 i London. (Foto: Arrangøren)

­– Jeg er kjempestolt over at vi i Hanen har klart å få VM til Norge. Bergen er en av UNESCOs utvalgte gastronomi-byer og var derfor et naturlig valg som arrangørby. Oste-VM blir en fantastisk arena for å promotere all norsk lokalmat, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen.

– Stor mulighet for Norge

Gunnar Waagen er leder i Norsk Gardsost, og vet alt om hvor viktig et oste-VM er.

Lille Aske. (Foto: Morten Holt)

Waagen er også styreleder i Tingvollost, som vant tittelen verdens beste ost med Kraftkar i 2016.

– Det som er det fantastiske med å få VM til Norge er at vi får en kjempeanledning til å promotere hele matlandet Norge. Nå skal vi virkelig presentere det rike utvalget av kvalitetsmat for et internasjonalt publikum. Vi må ha ambisjoner om at flere skal eksportere varene sine. Og samtidig som vi viser fram matmangfoldet vi har i Norge, blir dette et løft for reiselivet, sier leder i Norsk Gardsost Gunnar Waagen.

World Cheese Awards til Bergen. (Foto: Printcreen)

Beæret arrangør

Det er det britiske selskapet the Guild of Fine Food som er ansvarlig for World Cheese Awards. De gleder seg til å arrangere arrangementet til Bergen.

– I 2016 var det en stor suksess å legge VM til spanske San Sebastián og deres feiring av å være Europas kulturhovedstad. Vi er beæret over at Bergen ønsker å arrangere World Cheese Awards i 2018. Vi regner med at antall påmeldte oster vil passere i 3500 i 2018, og med rekordmange dommere fra alle verdenshjørner blir dette en stor ostefest, sier John Farrand i The Guild of Fine Food.

– Velkommen til Bergen

Tines ost Kvit Geitost Lagra. (Foto: Tine)

At oste-VM kommer til Bergen blir svært godt mottatt i regjeringen.

– Konkurranser som dette er viktig og bidrar til at norske osteprodusenter får inspirasjon og anerkjennelse for kvalitetsproduktene de lager. Det er derfor ekstra stas å kunne ønske velkommen til neste års VM i Bergen. Med det får vi satt matnasjonen og ostenasjonen Norge på kartet, samtidig som norske osteprodusenter får en unik mulighet til å vise fram sine produkter. Velkommen til Bergen og Norge i november 2018, sier landsbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

Også byrådet i Bergen gleder seg til å ønske matentusiaster fra alle verdens hjørner velkommen til byen mellom de sju fjell.

– Oste-VM vil være positivt både for Bergen som arrangementsby, og for næringsutvikling og oppmerksomhet rundt lokalmat og mattradisjoner. Arrangementet støtter målsettingene til Bergen kommune som UNESCO-matby på en god måte, sier næringsbyråd Julie Andersland.

To medaljer til Tine

Lille Aske fra Bo Jensen ble bedømt til Super Gold i World Cheese Awards 2017. (Foto: Morten Holt)

Tines oster Kvit Geitost Lagra fikk gull og Norvegia Special Reserve fikk bronse i World Cheese Awards i London.

– I konkurranse med oster fra hele verden er gull og bronse veldig bra! Kvit Geitost Lagra blir ystet, formet og saltet på meieriet i Storsteinnes og Norvegia Special Reserve er en ekstra vellagret utgave av hverdagsosten vi kjenner så godt, sier Terje Døsrønningen, leder for Tine Partner som har utviklet ostene.

Nå ser Dosrønningen frem mot neste år kåring i Bergen.

– Vi gleder oss allerede til neste år og er sikre på at dette vil bli et arrangement som kan bidra til å løfte norske ostespesialiteter ytterligere. Norge lager gode oster og vi hevder oss internasjonalt, sier Døsrønningen.

Les mer om konkurransen her

Norske oster i «World Cheese Awards» 2017

Disse norske ostene var med i World Cheese Awards 2017 i London i dag:

Avdem Gardsysteri AS – Huldreost

Avdem Gardsysteri AS – Vellagra Fjelldronning

Avdem Gardsysteri AS – Pultost

Avdem Gardsysteri AS – Pultost

BeiarMat AS – Kvita chili/anis

BeiarMat AS – Kræma karve

BeiarMat AS – Kræma naturell

Bo Jensen Dairy – Lille Aske

Eggen Gardsysteri SA – Fjellblå

Eggen Gardsysteri SA – Fjellgo'

Eiker Gårdsysteri AS – Holtefjell XO

Eiker Gårdsysteri AS – Gruveost

Galåvolden Gård AS – RørosOst Kvitost

Galåvolden Gård AS – RørosOst Nøkkelost

Galåvolden Gård AS – RørosOst med krydder

Gangstad Gårdsysteri – Edel Hvit

Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Small

Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Large Blue

Gangstad Gårdsysteri – Edel Blå Large Blue

Gangstad Gårdsysteri – Gangstad Camembert

Gangstad Gårdsysteri – Granstubben

Gangstad Gårdsysteri – Karveost

Gangstad Gårdsysteri – Krydderost

Himmelspannet AS – Raudberg

Himmelspannet AS – Solglad

Munkeby Mariakloster – Munkeby

Ostegården – Fanaost

Ostegården – Jørns brie ostegården

Rueslåtten Ysteri – Rød Geit

Stordalen Gardsbruk – Full fat brown goat cheese

Thorbjørnrud – Sau cheddar Thorbjørnrud

TINE SA – Ridder Classic

TINE SA – Smaksrik Chevre aske og kvitmugg

TINE SA – Vellagret Norvegia Ostebanken 5 år

TINE SA – Kvit Geitost Lagra

TINE SA – Rød kittmodnet Geitost

Tingvollost AS – Edel Frue

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

World Cheese Awards

Dette er alle ostene som har vunnet konkurransen (engelsk):

World Champion Cheese roll of honour

2017: Cornish Kern, Lynher Dairies Cheese Company (Storbritannia)

2016 Kraftkar, Tingvollost, Norway

2015 Le Gruyère AOP Premier Cru, Cremo SA – von Mühlenen, Switzerland

2014 Bath Blue, Bath Soft Cheese, UK

2013 Montagnolo Affine, Kaserei Champignon, Germany

2012 Manchego DO Gran Reserva, Dehesa de los Llanos, Spain

2011 Ossau Iraty, Fromagerie Agour, France

2010 Cornish Blue, Cornish Blue Cheese Company, England

2009 Le Cendrillon, La Maison Alexis de Portneuf, Canada

2008 Queso Arico Curado Pimentón, Soc Canaria de Formento, Canary Islands

2007 Brie de Meaux, Rénard Gillard, France

2006 Ossau Iraty, Fromagerie Agour, France

2005 Le Gruyère Premier Cru, Von Mühlenen, Switzerland

2004 Camembert de Normandie AOC, Isigny Ste. Mère, France

2003 Chevre d’Or Camembert, Eurial-Poitouaine/Eurilait, France

2002 Reserve Gruyère, Von Mühlenen entered by H T Webb, Switzerland

2001 JOINT CHAMPION: Camembert Super Medaillon, Isigny Ste. Mère, France / Mature Cheddar, Carbery, Ireland

2000 Mature West Country Farmhouse Cheddar, Brue Valley Farms, England

1999 Kollumer 18 months (Old Dutch Master), Frico Cheese, Holland

1998 Mature Traditional Cheddar, Dairy Crest, Sturminster Newton, England

1997 Parmigiano Reggiano, Caseficio Vittori Quistello, Italy

1996 Lord of the Hundreds, Traditional Cheese Dairy, England

1995 Blue Shropshire, Cropwell Bishop Creamery, England

1994 Brie de Meaux AOC, Hennart Frères, France

1993 Double Gloucester, Diary Crest, Longridge, England

1992 Le Gruyère Premier Cru, Von Mühlenen, Switzerland

1991 Fourme d’Ambert, Hennart Frères, France

1990 Mature Traditional Cheddar, Dairy Crest, Sturminster Newton, England

1989 Blue Stilton, Dairy Crest Foods, Hartington, England

1988 Blue Cheshire, Hutchinson-Smith & Son, England

Les mer om konkurransen her

Powered by Labrador CMS