Fra frokosten på Thon Hotel Rosenkrantz - i Bergen. (Foto: Thon Hotels)
Thon Hotel Rosenkrantz er for øvrig nominert én gang til, Bergen-hotellet med samme navn er nemlig et såkalt «wild card» (frikort) i Hordaland, sammen med Solstrand Hotel & Bad i Os.
Scandic Byparken byr på Hordalands beste frokost. (Foto: Mattis Holt)
Vant i Hordaland
Scandic Byparken ble fylkesvinner i Hordaland. Det er sjuende gang hotellet er fylkesvinner i Twinings Best Breakfast..
– All ære til alle ansatte som står på hver eneste dag, sier hotelldirektør Birte Hevrøy på Scandic Byparken.
Hotelldirektøren tror den viktigste grunnen til at hotellet har steget til topps er nærheten til gjestene.
Thon Hotel Rosenkrantz vant den knallharde drakampen om den beste frokosten i hovedstaden. (Foto: Thon Hotels)
– Alle ansatte på hotellet er gode på service og ser gjesten. Alle har et forhold til frokosten vår og jobber for at den leveres med topp kvalitet hver eneste dag, sier Hevrøy.
Seks frikort i Oslo
Scandic Byparken. (Foto: Scandic)
I Oslo vant Thon Hotel Rosenkrantz. Frokosten der har det lenge gått gjetord om, og nå fikk hotellet sin fortjente seier i hovedstaden.
Men som i Hordaland, ønsker juryen å plukke med «wild cards» (frikort) - og i Oslo ble det hele seks av dem! Både Radisson Blu Plaza Hotel, Hotel Christiania Teater, Clarion Collection Hotel Folketeateret, Lysebu, The Thief og Scandic Edderkoppen (blir til Scandic St. Olavs plass 9. juni 2016) er plukket med videre i denne kategorien.
14 av 30 er Scandic-hoteller
30 hoteller har nå kvalifisert seg for «mellomrunden» i Twinings Best Breakfast, og det er uten tvil Scandic Hotels som stiller aller sterkest. Om lag halvparten av de hotellene som er videre, 14 for å være nøyaktig, er nemlig Scandic-hoteller. 12 av dem er fylkesvinnere, to av dem er frikort («wild cards»).
Lysebu er én av seks kjedeuavhengige hoteller i semifinalen. (Foto: Arkiv)
– Å ha så mange fylkesvinnere i konkurransen nok en gang er en seier for alle våre fantastiske medarbeidere, som hver dag legger ned en enorm innsats for at våre gjester får den gode Scandic-frokosten, sier administrerende direktør i Scandic Norge, Svein Arild Steen-Mevold.
Thon Hotel Rosenkrantz er frokostfinalist - både i Bergen (bildet) og Oslo. (Foto: Thon Hotels)
Nordic Choice Hotels med fem hoteller videre, Thon Hotels fire, mens Rezidor (Radisson Blu) har ett hotell med videre i konkurransen.
Du finner hele oversikten lengre ned i saken
Seks uavhengige
The Thief er med videre via frikort. (Foto: The Thief)
Vi legger også merke til at det er mange av de frittstående hotellene som får heder for sin frokost.
Hele seks av de 30 semifinalistene er ikke direkte knyttet opp mot en kjede – selv om flere av dem er medlemmer av De Historiske.
Flere nykommere
Wenche Andersen er med i finalejuryen. (Foto: Morten Holt)
– Det er veldig morsomt å se flere nykommere blant fylkesvinnerne. Vi ser i enda sterkere grad enn før at det satses på frokost. Mange legger ned stor innsats i å levere enda bedre frokost til sine gjester, sier markedssjef i Haugen-Gruppen Storkjøkken, Simen Kjær Haugberg.
Det er nå 19 fylkesvinnerne og 11 «wild cards» som er videre til semifinalen. Disse 30 hotellene vurderes på nytt i mai og juni. I august vil om lag 10 finalister stå igjen. Finalejuryen besøker finalistene i august og september, før det endelige resultatet offentliggjøres i oktober.
Finalejuryen
Finalejuryen i Twinings Best Breakfast består av:
Lars Erik Underthun: Norges første medaljevinner i Bocuse d'Or, driver av Spisestedet Feinschmecker og styremedlem i Bocuse d'Or Norge
Wenche Andersen: Hele Norges frokostkokk nummer én gjennom God Morgen Norge. Kjent også som kokebokforfatter og matjournalist.
Det 3. jurymedlemmet: ...er en godt bevart hemmelighet. Vedkommende har omfattende bransjeerfaring, og tilfører juryen bredde i sitt arbeid.
Service vektlegges høyt
– Kriteriene i Twinings Best Breakfast er utarbeidet i samarbeid med hotellbransjen, sier Simen Kjær Haugberg, markedssjef i Haugen-Gruppen Storkjøkken. Service teller hele 50 prosent, og her vurderes velkomst, atmosfære, personlig service, renhold samt smil og vennlighet. Det nye av året er gjeldende under de resterende 50 prosentene, som dreier seg om produkt og utvalg. Både hotellbransjen og vi som arrangør ønsker å inspirere til å heller øke kvalitet, enn å øke utvalg. Derfor teller produktkvalitet dobbelt så mye som de øvrige kriterier, forteller Haugberg.
Fylkesvinnere og «wild cards», Twinings Best Breakfast 2016
Finnmark: Thon Hotel Kautokeino
Troms: Scandic Ishavshotel, Tromsø
Nordland: Thon Hotel Lofoten, Svolvær
Nordland (wild card): Scandic Havet, Bodø
Nord-Trøndelag: Scandic Hell., Stjørdal
Sør-Trøndelag: Scandic Nidelven, Trondheim
Solstrand fikk frikort fra Hordaland. (Foto: Solstrand)
Møre og Romsdal: Scandic Parken Ålesund
Sogn og Fjordane: Scandic Sunnfjord Hotel & Spa, Førde
Hordaland: Scandic Byparken, Bergen
Hordaland («wild card»): Thon Hotel Rosenkrantz, Bergen
Hordaland («wild card»): Solstrand Hotel & Bad, Os
Rogaland: Scandic Stavanger Airport Hotel
Vest-Agder: Scandic Kristiansand Bystranda
Radisson Blu Plaza har kommet til semifinalen via frikort. (Foto: Morten Holt)
Aust-Agder: Clarion Hotel Tyholmen, Arendal
Telemark: Quality Hotel Skjærgården, Langesund
Vestfold: Scandic Park Hotel Sandefjord
Vestfold (wild card): Engø Gård Hotel & Restaurant, Tjøme
Buskerud: Scandic Park Drammen
Oppland: Nythun Høyfjellstue, Fagernes
Hedmark: Scandic Elgstua, Elverum
Akershus: Scandic Oslo Airport, Gardermoen
Oslo: Thon Hotel Rosenkrantz
Oslo («wild card»): Radisson Blu Plaza Hotel
Oslo («wild card»): Clarion Hotel Hotel Folketeateret
Oslo («wild card»): Lysebu
Oslo («wild card»): The Thief
Oslo («wild card»): Scandic Edderkoppen (bytter navn til Scandic St. Olavs plass fra 9. juni)
* «Twinings Best Breakfast», eller «Norges beste hotellfrokost», er kåret av Haugen-Gruppen siden 2005, og arrangeres i 2016 for 12. gang.
* Konkurransen går ut på at om lag 400 hoteller over hele lander vurderes av en uavhengig jury i tillegg til Haugen-Gruppens konsulenter som består av kokker og sommelierer. Kriteriene hotellfrokostene vurderes ut i fra er blant annet kvaliteten på produktene, utvalg, presentasjon, informasjon til gjestene, service, atmosfære, renhold og ryddighet.
* Deretter kåres fylkesvise vinnere kåres, før en jury er i sving noen måneder for å plukke ut finalistene. De tre beste hotellene inviteres til premieutdeling utpå høsten.
* Scandic Nidelven (tidligere Rica Nidelven) i Trondheim har vunnet kåringen 10 av de 11 foregående gangene.
* Stephen Twining, 10. generasjon Twining, er kåringens beskytter.