Seniorlagets Chefs Table, hovedrett. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyåret Impuls)
Seniorlagets Chefs Table, hovedrett. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyåret Impuls)

To gull til Norge i kokke-OL

Etter første dag i kokke-OL, tok både både det norske junior- og seniorlandslaget gull. Community Catering-landslaget fikk sølv for sin innsats.

Publisert
Sjokolade-cremaux, servert av juniorlandslaget. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Sjokolade-cremaux, servert av juniorlandslaget. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Norge deltar med tre lag i OL i kokkekunst i Stuttgart i 2020. Søndag konkurrerte alle de tre lagene og i dag er det klart at innsatsen sto til gull. Både kokkelandslaget og kokkelandslaget junior fikk gull.

– Vi er veldig fornøyd med gull, sier kaptein Christer Rødseth på det norske kokkelandslaget.

I går konkurrerte de i kategorien Chefs Table. Der laget de en Chefs Table bestående av seks serveringer med ingredienser fra norske fjorder, fjell og skoger.

Les også: God gjennomføring av Norges tre lag i kokke-OL

Kalv, brent purre, estragonsmør - fra juniorlandslandslaget. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Kalv, brent purre, estragonsmør - fra juniorlandslandslaget. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Gull til kokkelandslaget junior

De ni deltakerne på juniorlandslaget, presenterte en treretters meny til 70 personer. Kaptein Gunnar Jensen på juniorkokkelandslaget, er strålende fornøyd med å vinne gull på den første konkurransedagen.

Thomas Ekenes-Fosback er kaptein på Community Catering-landslaget (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Thomas Ekenes-Fosback er kaptein på Community Catering-landslaget (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

– Det er morsomt å se at jobben vi har lagt ned, har gitt bra resultater. Konkurransen gikk etter planen. Resultatet var fantastisk, og dommerne var imponerte over maten som ble laget på konkurransekjøkkenet. Tilbakemeldingene var gode. Dette kjennes godt, sier Jensen.

Skrei fra Lofoten og norsk sjøkreps, servert av juniorlandslaget. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Skrei fra Lofoten og norsk sjøkreps, servert av juniorlandslaget. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

I år stilte Norge for første gang et kokkelandslag i Community Catering. Det er et lag for kokker som jobber i personalrestauranter. Etter å ha levert sterkt i konkurransekjøkkenet16. februar, endte det med sølv.

– Vi er skuffet. Vi har levert optimalt, sier kaptein på kokkelandslandslaget Community Catering, Thomas Ekenes-Fosback.

Vil ha sammenlagt gull

Tirsdag 18. februar skal kokkelandslaget og kokkelandslaget junior igjen inn på konkurransekjøkkenet.

– Vi er nå topp motiverte for morgendagens konkurranse, sier Rødseth.

Coach Gunnar Hvarnes har lang konkurranseerfaring.

– Jeg har vært med i 26 store kokkekonkurranser. Det arbeidet som ble lagt ned i går, er det beste jeg har sett. Jeg har hatt en drøm å levere perfekt. I går det var det ingenting å plukke på. Lagene hadde godt humør, jobbet bra og utfylte hverandre godt, sier den meritterte coachen.

– Nå nullstiller vi oss og gjør oss klare for å gå i krigen i morgen. Gjør vi det bra der, kan det bli sammenlagt gull, sier han.

I kokke-OL er det sammenlagt poengsum som bestemmer den endelige plasseringen.

Kokkelandslaget, senior. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Kokkelandslaget, senior. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Disse deltar på NKLs landslag

Landslagene består av kokker fra hele landet, og mange av dem arbeider på Norges mest velrennomerte restauranter. Mange er allerede meritterte i internasjonale konkurranser.

Gunnar Hvarnes, coach, Larvik

Kokkelandslaget

Christer Rødseth, kaptein, Aurskog

Henrik Falkensten, Larvik

Kjell Patrick Ørmen Johnsen, Drammen

Aron Espeland, Bryne i Rogaland

Kristoffer Westvik Lofnes, Måløy

Kåre André Hjartholm, Masfjord

Robert Haugen, commis, Oslo

Jan-Erik Hauge, Bremanger

Tonje Torvanger, Sogndal

Kokkelandslaget, junior. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Kokkelandslaget, junior. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Åshild Lerbak, commis, Trysil

Nils Flatmark, commis, Trondheim

Thomas Seim Breivik, commis, Drøbak

Kenneth Pettersen, commis, Tromsø

Kokkelandslaget junior

Gunnar Jensen, kaptein, Tromsø

Thomas Mythe, Sørumsand

Runar Helgeland, Stavanger

Kokkelandslaget Community Catering. (Foto: Eirik Nilsen, Matbyrået Impuls)
Kokkelandslaget Community Catering. (Foto: Eirik Nilsen, Matbyrået Impuls)

Irmelin Aalberg Sandboe, Asker

Toum Dittideth, Trondheim

Jon Erlend Matre, Tromsø

Katrine Åsnes Gjesdal, commis, Førde

Benjamin Granerud, commis, Nordby

Kokkelandslaget Community Catering

Thomas Ekenes-Fosback, kaptein, Son/Vestby

Christian Mathiassen, Flekkefjord

Idunn Nilsen, Akershus

Pål Anda, Stavanger

Inger Renathe Østmo, Lødingen

Lava Aarsland, commis, Vigrestad

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Kokke-OL i Stuttgart / IKA Culinary Olympics

Prestisjefylt kokkemesterskap, som arrangeres hvert fjerde år.

Kokke-OL startet den 14. februar og avrundes med premieseremoni onsdag 19. februar.

Norge stiller i 2020 tre lag: Kokkelandslaget, kokkelandslaget junior og kokkelandslaget Community Catering for personalrestaurant-kokker.

Hele 2000 kokker fra 59 land deltar.

Søndag 16. februar konkurrerte alle tre lag: Kokkelandslaget tilberedte Chefs table og en Show Piece. Kokkelandslaget junior laget en treretters meny, Restaurant of Nations. Kokkelandslaget Community Catering laget en meny bestående av fingermat, tre varmretter og dessert til 120 personer med kostnadsgrense på fem euro per person. Den 18. februar lager kokkelandslaget en varmrettmeny og kokkelandslaget junior en buffet.

Les mer: www.nkl.no, www.olympiade-der-koeche.com

Slik beregnes plasseringen i OL i kokkekunst

Lagene starter med 100 poeng. Deretter trekkes det poeng i henhold til et omfattende reglement. Det gis poeng for hver kategori. Sammenlagt poengesum gir endelig plassering.