Gull sammenlagt til Norge i kokke-OL! (Foto: IKA Culinary/Olympics)
Gull sammenlagt til Norge i kokke-OL! (Foto: IKA Culinary/Olympics)

Kokkelandslaget vant OL!

Det har vært en fantastisk uke for den norske kokkestanden. Mandag fikk vi mange nye stjernerestauranter, og i dag ble det klart at kokkelandslaget sikret sammenlagt-gull i OL i kokkekunst i Stuttgart - etter å ha fått tre kategorigull. Kokkelandslaget junior vant sølv sammenlagt.

Publisert
Det norske kokkelandslaget vant OL 2020! Bak til venstre: Jan-Erik Hauge fra Bremanger, Kjell Patrick Ørmen Johnsen fra Drammen, Henrik Falkensten fra Nevlunghavn, Kristoffer Westvik Lofnes fra Måløy. Nederst til venstre kaptein Christer Rødseth fra Aurskog, Kåre André Hjartholm fra Masfjord, Tonje Torvanger fra Sogndal, coach Gunnar Hvarnes fra Larvik og Aron Espeland fra Bryne. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Det norske kokkelandslaget vant OL 2020! Bak til venstre: Jan-Erik Hauge fra Bremanger, Kjell Patrick Ørmen Johnsen fra Drammen, Henrik Falkensten fra Nevlunghavn, Kristoffer Westvik Lofnes fra Måløy. Nederst til venstre kaptein Christer Rødseth fra Aurskog, Kåre André Hjartholm fra Masfjord, Tonje Torvanger fra Sogndal, coach Gunnar Hvarnes fra Larvik og Aron Espeland fra Bryne. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Jubelen sto i taket da det i dag ble klart at Norge vant OL i kokkekunst i Stuttgart foran Sverige (sølv) og Island (bronse).

Sist gang kokkelandslaget vant konkurransen, var i 2008.

Gunnar Hvarnes var kaptein på landslaget sist gang det ble gull, i 2008. Denne gangen coachet han lagene til seier. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Gunnar Hvarnes var kaptein på landslaget sist gang det ble gull, i 2008. Denne gangen coachet han lagene til seier. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)

Dette er STORT!

– Vi er helt i skyene. Å vinne verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for kokkelandslag er en drøm. Siste gang Norge vant OL i kokkekunst var i 2008, sier coach på kokkelandslaget, Gunnar Hvarnes.

Det norske kokkelandslaget serverte denne desserten da de konkurrerte i kategorien Chefs Table i OL i kokkekunst i Stuttgart, 2020. Den bestod av epler fra Hardanger, rømme, yuzu, hvit sjokolade og mandler, og stod altså til gull. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)<br />&nbsp;
Det norske kokkelandslaget serverte denne desserten da de konkurrerte i kategorien Chefs Table i OL i kokkekunst i Stuttgart, 2020. Den bestod av epler fra Hardanger, rømme, yuzu, hvit sjokolade og mandler, og stod altså til gull. (Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
 

De norske kokkelandslagene har trent mange tusen timer på treningskjøkken for å få teknikk og presisjon til å sitte.

Resultatet ble mer enn perfekt

– På den siste gjennomkjøringen var alt perfekt. Da vi jobbet i konkurransen, ble resultatet mer enn perfekt. Jeg har alltid hatt en drøm å levere et helt perfekt resultat. Det gjorde de norske kokkelandslagene i OL i kokkekunst, sier Hvarnes videre.

Juniorkokkelandslaget sikre sølv i kokke-OL 2020.&nbsp;Bak til venstre: Jon Erlend Matre fra Tromsø, Runar Helgeland fra Stavanger, Thomas Mythe fra Sørumsand, Irmelin Sandboe fra Asker, Toum Dittideth, Trondheim, kaptein Gunnar Jensen fra Tromsø, coach Gunnar Hvarnes. (Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls)<br />&nbsp;
Juniorkokkelandslaget sikre sølv i kokke-OL 2020. Bak til venstre: Jon Erlend Matre fra Tromsø, Runar Helgeland fra Stavanger, Thomas Mythe fra Sørumsand, Irmelin Sandboe fra Asker, Toum Dittideth, Trondheim, kaptein Gunnar Jensen fra Tromsø, coach Gunnar Hvarnes. (Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls)
 

Hvarnes vant selv OL i kokkekunst med kokkelandslaget i 2008. Den gang var han kaptein. Han har også vunnet en rekke andre prestisjefylte mesterskap for kokker. Dessuten har han en sølvmedalje fra Bocuse d’Or Europe i Sveits i 2010 og bronse fra Bocuse d’Or i Lyon i 2011.

– Derfor vet jeg hvor stort og hvor mye en seier betyr for kokkelandslaget og kokke-Norge, sier han.

Sølv til juniorkokkelandslaget

Kokkelandslaget junior vant sølv sammenlagt.

– Det ble kategori gull i begge konkurranser, sølv på varmmat, sølv på kaldmat og sølv sammenlagt. Jeg er utrolig stolt av juniorkokkelandslaget, som har gjort en helt vanvittig bra jobb. Det er mye følelser nå. Og ikke minst – gratulerer til seniorene som gikk helt til topps. Det er helt rått, skriver kaptein på juniorkokkelandslaget, Gunnar Jensen, på

Vegancanneloni med grønne erter, purrestokk fra Rogalandskysten og svarte trøfler var én seks retter det norske kokkelandslaget serverte under Chefs Table i OL i kokkekunst 16. februar, 2020. Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Vegancanneloni med grønne erter, purrestokk fra Rogalandskysten og svarte trøfler var én seks retter det norske kokkelandslaget serverte under Chefs Table i OL i kokkekunst 16. februar, 2020. Foto: Eirik Nilssen, Matbyrået Impuls)
Løyrom var en av ingrediensene på det norske kokkelandslagets meny i kategorien Chefs Table. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls)
Løyrom var en av ingrediensene på det norske kokkelandslagets meny i kategorien Chefs Table. Foto: Eirik Nilssen/Matbyrået Impuls)

Disse er med på de norske kokkelandslagene

Gunnar Hvarnes, coach, Larvik

Kokkelandslaget

Christer Rødseth, kaptein, Aurskog
Kjell Patrick Ørmen Johnsen, Drammen
Henrik Falkensten, Larvik
Aron Espeland, Bryne
Kristoffer Westvik Lofnes, Måløy
Kåre André Hjartholm, Masfjord
Jan-Erik Hauge, Bremanger
Tonje Torvanger, Sogndal
Åshild Lerbak, commis, Trysil
Nils Flatmark, commis, Trondheim
Robert Haugen, commis, Oslo
Thomas Seim Breivik, commis, Drøbak
Kenneth Pettersen, commis, Tromsø

Kokkelandslaget junior

Gunnar Jensen, kaptein, Tromsø
Thomas Mythe, Sørumsand
Runar Helgeland, Stavanger
Irmelin Aalberg Sandboe, Asker
Toum Dittideth, Trondheim
Jon Erlend Matre, Tromsø
Katrine Åsnes Gjesdal, commis, Førde
Benjamin Granerud, commis, Nordby

Kokkelandslaget Community Catering

Thomas Ekenes-Fosback, kaptein, Son/Vestby
Christian Mathiassen, Flekkefjord
Idunn Nilsen, Akershus
Pål Anda, Stavanger
Inger Renathe Østmo, Lødingen
Lava Aarsland, commis, Vigrestad

Kokke-OL i Stuttgart / IKA Culinary Olympics

Prestisjefylt kokkemesterskap for landslag som arrangeres hvert fjerde år.

Kokke-OL startet 14. februar, og ble avrundet med premieseremoni onsdag 19. februar. Norge stilte i 2020 tre lag: Kokkelandslaget, kokkelandslaget junior og kokkelandslaget Community Catering for personalrestaurant-kokker.

Hele 2000 kokker fra 59 land deltok.

Søndag 16. februar konkurrerte alle tre lag: Kokkelandslaget tilberedte Chefs Table og en Show Piece. Kokkelandslaget junior laget en treretters meny, Restaurant of Nations. Kokkelandslaget Community Catering laget en meny bestående av fingermat, tre varmretter og dessert til 120 personer med kostnadsgrense på fem euro per person. Den 18. februar laget kokkelandslaget en varmrettmeny og kokkelandslaget junior en buffet.

Les mer her