Sjefssommelier for Speilsalen, Henrik Dahl Jahnsen, sammen med hotelldirektør på Britannia Hotel, Mikael Forselius. Speilsalen var en av fire nye norske stjernerestauranter. (Foto: Morten Holt)
Sjefssommelier for Speilsalen, Henrik Dahl Jahnsen, sammen med hotelldirektør på Britannia Hotel, Mikael Forselius. Speilsalen var en av fire nye norske stjernerestauranter. (Foto: Morten Holt)

Dette er alle de nordiske stjernerestaurantene

Selv om Norge forsynte seg godt under Michelin-utdelingen mandag kveld, er det fortsatt langt frem til våre naboland i sør og øst. Danmark er Nordens gourmetland med 25 stjernerestauranter og 33 stjerner. Se alle de nordiske stjernerestaurantene her.

Publisert
Flere av stjernevinnerne på scenen i Olavshallen mandag kveld. (Foto: Morten Holt)
Flere av stjernevinnerne på scenen i Olavshallen mandag kveld. (Foto: Morten Holt)

Norge har nå 11 stjernerestauranter – med 12 stjerner. Neste år er Maaemo tilbake. Det vil forhåpentligvis bedre statistikken ytterligere for Norges del.

Danmark har 25 stjernerestauranter (33 stjerner), Sverige 18 stjernerestauranter (25 stjerner), Finland seks stjernerestauranter (seks stjerner), mens Island og Færøyene har en stjernerestaurant hver.

Les også: Norsk stjernedryss i Trondheim

Se hele oversikten lengre ned i saken

Speilsalen. (Foto: Britannia Hotel)
Speilsalen. (Foto: Britannia Hotel)

62 nordiske restauranter med Michelin-stjerne

Norden har nå to restauranter med tre stjerner, 13 med to stjerner, og 47 restauranter med en stjerne. I tillegg finner du 30 restauranter med Bib Gourmand.

Totalt er 156 nordiske restauranter listet i guiden. 39 av dem er norske.

Jonas Nåvik og Fagn beholdt stjernen, som kom første gang i 2019. (Foto: Morten Holt)
Jonas Nåvik og Fagn beholdt stjernen, som kom første gang i 2019. (Foto: Morten Holt)

Dette er de 39 norske restaurantene som er med i Guide Michelin 2020

Norge

To stjerner: Re-Naa (Stavanger, ny)

Heidi Bjerkan (midten) og Credo beholdt stjernene. Rasmus Munk (til venstre) og Alchemist i Danmark fikk to, mens svenske Oaxen Krog med Magnus Ek i spissen fikk bærekraftsprisen, som Credo fikk i 2019. Oaxen har også to stjerner i guiden. (Foto: Morten Holt)
Heidi Bjerkan (midten) og Credo beholdt stjernene. Rasmus Munk (til venstre) og Alchemist i Danmark fikk to, mens svenske Oaxen Krog med Magnus Ek i spissen fikk bærekraftsprisen, som Credo fikk i 2019. Oaxen har også to stjerner i guiden. (Foto: Morten Holt)

En stjerne: Galt (Oslo), Kontrast (Oslo), Statholdergaarden (Oslo), Fagn (Trondheim), Credo (Trondheim), Sabi Omakase (Stavanger), Omakase by Vladimir Pak (Oslo, ny), Speilsalen, Britannia Hotel (Trondheim, ny), Under (Spangereid ved Lindesnes, ny), Bare (Bergen, ny)

Bib Gourmand: Smalhans (Oslo)

Sverige

Tre stjerner: Frantzén (Stockholm)

To stjerner: Aloë (ny), Gastrolokik, Oaxen Krog (alle Stockholm), Vollmers (Malmö), Daniel Berlin (Skåne Tranås).

En stjerne: Bhoga, Koka, SK Mat & Människor, Thörnström Kök, 28+ (alle Göteborg), SAV (Malmö), Agrikultur, Ekstedt, Etoilie (ny), Operakällaren, Sushi Sho (alle Stockholm), PM & Vänner (Vaxjö)

Bib Gourmand: Familjen, Project, Somm (alle Göteborg), Bastard, Namu (begge Malmö), Allgrine (ny), Bar Agrikultur, Brasserie Bobonne, Kagges, Lilla Ego, Nook, Oaxen Slip, Rolfs Kök, Specieriet (ny), Ulla Winbladh (alle Stockholm).

Danmark

Tre stjerner: Geranium (København)

Færøyene har én Michelin-restaurant, Koks, og den har to stjerner. (Foto: Koks)
Færøyene har én Michelin-restaurant, Koks, og den har to stjerner. (Foto: Koks)

To stjerner: AOC, Alchemist (ny), Jordnær (ny), Kadeau Copenhagen, Noma (alle København), Henne Kirkeby Kro (Henne)

En stjerne: Domestic, Frederikshøj, Gastromé (alle Århus), Kadeau Bornholm (Bornholm), Alouette, Clou, Formel B, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kælder, Marchal, 108, Relæ, Søllerød Kro (alle København), Ti Trin Ned (Fredericia), Dragsholm Slot Gourmet (Hørve), Frederiksminde (Prestø), Me Mu (Vejle).

Bib Gourmand: Hærverk, Pondus (begge Århus), Anarki, Barabba (ny), Enomania, Kødbyen Fiskebar, Marv & Ben, Melée, Pluto, Selma (alle København), Moment (Rønde).

Hele Olavshallen jublet da Speilsalen fikk sin stjerne. Og den som jublet og hoppet aller mest var nok kjøkkensjef Christopher W. Davidsen! (Foto: Morten Holt)
Hele Olavshallen jublet da Speilsalen fikk sin stjerne. Og den som jublet og hoppet aller mest var nok kjøkkensjef Christopher W. Davidsen! (Foto: Morten Holt)

Island

En stjerne: Dill (Reykjavik, ny)

Færøyene

To stjerner: Koks (Torshavn)

Finland

En stjerne: Demo, Grön, Inari (ny), Olo, Ora, Palace (alle Helsinki)

Bib Gourmand: Boulevard Social, Gaijin, Nolla (ny) (alle Helsinki)

De nye

Den nordiske Michelin-guiden, som omfatter Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island, inneholder i år fire nye to-stjerners restauranter: Relanserte Alchemist i København, ledet av Rasmus Munk, går rett inn i guiden med to Michelin-stjerner; Jordnær i Gentofte, nord for København, ledet av Eric Kragh Vildgaard; Aloë i Älvsjö, på utsiden av Stockholm, styrt av de to kompisene Daniel Höglander og Niclas Jönsson – og sist, men ikke minst, Re-Naa i Stavanger, som er oppkalt etter og ledet av Sven Erik Renaa.

Danske Jordnær prisbelønnes i tillegg med Michelin Nordic Countries Welcome & Service Award 2020 by Ferrari Trento, hvor Tina Kragh Vildgaard står i spissen for stedets smidige og feilfrie service, som bidrar til en uforglemmelig opplevelse.

Sju restauranter har blitt tildelt én Michelin-stjerne, og Norge ble den store vinneren med hele fire nye stjernerestauranter: Den organisk orienterte Bare i Bergen, den japanske og intime Omakase by Vladmir Pak i Oslo (10 sitteplasser), elegante Speilsalen på det eksklusive Hotel Britannia i Trondheim, og ikke minst Under på Lindesnes, der du får servert maten under havoverflaten med en fantastisk utsikt til sjølivet på utsiden.

De andre restaurantene som mottar én stjerne er Etoile i Stockholm, med dens spennende globale retter, Inari i Helsingfors, som serverer stort sett plantebaserte retter, og relanserte Dill i Reykjavik, der kjøkkensjef og eier Gunnar Karl Gíslason har returnert fra New York.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca