Fra fatet som Christian A. Pettersen presenterer i Bocuse d’Or Europe i Torino i dag: Chateaubriand av fassonekalv og garnityrer. (Foto: Tom Haga)

I Torino med design-tanker og våren hjemmefra

Geografisk identitet har stor betydning i verdens mest betydningsfulle kokkekonkurranse, Bocuse d’Or. I Bocuse d’Or Europe i dag tar Norge og Christian A. Pettersen det helt ut.

Publisert
Norges plakat i Bocuse d’Or Europe 2018. (Foto: Tom Haga)

Bocuse d’Or Europe 2018 startet i går med 10 nasjoner i aksjon. I dag skal Norges håp, Christian A. Pettersen, i gang, i boks nummer fem.

Se hele startrekkefølgen nederst i saken

Les også: Christian A. Pettersen I aksjon andre dag i Bocuse d’Or Europe 2018

Første deltaker fra Nord-Norge

Pettersen er den første deltakeren fra Nord-Norge noensinne i en Bocuse d’Or-konkurranse. Han har aner fra Steigen og er oppvokst i Bodø, og har hele tiden vært svært tydelig på sin identitet. Ofte har han også brukt asiatiske elementer, da hans mor kommer fra Filippinene.

I årets Bocuse d’Or Europe i Torino leverer Pettersen noe som virkelig representerer Norge. Det norske teamet har valgt å utvikle både mat og design rundt den arktiske flora, våren og midnattssolen.

«Taste beyond the Polar Circle» – «Smaken nord for Polarsirkelen».

Les også: Christian A. Pettersen – kokke-Norges nye yndling

Bevisstgjøring av kandidater

– I Bocuse d’Or Norge har det de siste årene blitt jobbet mye med å bevisstgjøre kandidater, både i Årets kokk og til de internasjonale mesterskapene, om betydningen av geografisk identitet og egen identitet som fagperson, sier daglig leder for Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.

– Det viktigste er alltid, og skal alltid være, å være blant de ypperste med sin kokekunst. Enten det gjelder kompliserte menyer, eller enkle menyer. Men i tillegg bør en kokk kunne formidle en relevant historie som knyttes til maten og en selv. I Torino valgte Pettersen og teamet å utvikle mat og design rundt arktisk flora, arktisk vår og midnattssolen, forteller Sørvig.

Den arktiske floraen er i sentrum for det norske laget i Bocuse d’Or. Her fra fatet. (Foto: Tom Haga)

LES OGSÅ: HER ER HELE DEN NORSKE MENYEN I BOCUSE D'OR EUROPE 2018 I TORINO

Les også: Skandinavisk coach-duell i Bocuse d'Or

Maten skal formidle

– Hvorfor er det viktig?

– Jo, fordi mat skal formidle. Og å forsterke formidlingen gjennom det visuelle i tillegg til smak bringer frem enda sterkere sanseopplevelser. Det gir også, i tillegg til å utvikle faget, ære til de råvarene som bør hedres fra ens eget land. Altså; fremheve kokkefagets muligheter i kombinasjon med råvarer som holder mål.

Det norske laget i Bocuse d’Or Europe, med Christian A. Pettersen i spissen, har ønsket å formidle den arktiske våren, floraen og midnattssolen i nord. (Foto: Shutterstock)

– Har det betydning ut over det?

– Ja, selvsagt har det. Vi vet at arbeidet vi driver med inspirerer, og det at norske kokker i økende grad også tenker design over tid vil bidra til å løfte både råvarer og serveringstilbud, og gjøre norske spisesteder i alle kategorier mer spennende. Uten å ta for store ord i min munn, vil jeg hevde det bidrar til innovasjon og næringsutvikling både for reiselivsnæringen, matbransjen og selvsagt serveringsnæringen, påpeker Sørvig, som understreker at dersom fagkunnskapen er svak hjelper det lite å være visuelt tiltalende. – Designtekning uten solid faglig forankring blir fort kun pinlig, mener han.

Les også: Det norske Bocuse d’Or-teamet er klart

Har utforsket den norske floraen

– Men i Torino er jo hovedråvarene italienske?

– Jo, det stemmer. Slik er reglene. Men vi har med oss mandelpotet fra Helgelandskysten, samt blomster og urter som er typiske i nord. Det var enda tidlig da vi reiste ned, så naturen hadde ikke kommet i full flora. Men i kombinasjon med andre spennende urter og blomster fra Norge synes jeg vi har lykkes med å formidle den overordnede ideen. Den er i Carl von Linnes ånd; nemlig å utforske flora i eget hjemland. Linne var riktignok svensk, men av stor betydning for norsk flora – og en nysgjerrig, søkende og utøvende sjel, sier Sørvig, som legger til at Bocuse d’Or Norge har vært så heldige å ha et veldig bra team som også har knyttet til seg designeren og estetikeren Katinka von der Lippe fra Studio Ris.

Les også: Italienske råvarer på Bocuse d’Or-menyen

Fra det Christian A. Pettersen serverer i dag: Golden egg and castelmagno cheese – gullegg og castelmagno-ost. (Foto: Tom Haga)

Les også: Sølv til Norge i Bocuse d’Or Europe 2010

Les også: Tom Victor Gausdal: – Åpnet øynene for en helt ny verden

Les også: Bocuse d’Or til Italia

Les også: Medaljestatistikk for Bocuse d’Or (oppdatert januar 2017)

Startrekkefølgen i Bocuse d’Or Europe 2018

Mandag 11. juni:

1) Polen - Dawid Szkudlarek

2) Belgia - Lode De Roover

3) Island - Bjarni Siguróli Jakobsson

4) Ungarn - Adam Pohner

5) Tyskland – Marwin Böhm

6) Nederland - Lars Drost

7) Spania - Juan Manuel Salgado Dominguez

8) Frankrike - Matthieu Otto

9) Sveits - Mario Garcia

10) Storbritannia - Tom Phillips

Tirsdag 12. juni

1) Russland - Andreï Matyukha

2) Sverige - Sebastian Gibrand

3) Kroatia - Zlatko Novak

4) Finland - Ismo Sipeläinen

5) Norge - Christian André Pettersen

6) Danmark - Kenneth Toft-Hansen

7) Italia - Martino Ruggieri

8) Bulgaria - Nikola Nikolov

9) Estland - Pavel Gurjanov

10) Tyrkia - Mutlu Sevket Yilmaz

Les mer i magasinet Horeca, som har utgivelse i disse dager

Se hele Bocuse d’Or-statistikken her

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Powered by Labrador CMS