
Fem vil bli Norges neste Bocuse d’Or-kokk
En av disse fem blir Norges neste Bocuse d'Or-kokk: Christian Andre Pettersen, Øyvind Bøe Dalelv, Filip August Bendi, Geir Magnus Svae og Rasmus Johnsen Skoglund skal kjempe om tittelen Årets Kokk 2017.
Vinneren av Årets Kokk 2017 blir Christopher W. Davidsens etterfølger, og skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Torino i Italia i 2018 og Bocuse d’Or i Lyon i 2019, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.
Årets Kokk finner sted i Mathallen 12. september.
Gjengangere og nye ansikter
Christian Andre Pettersen og Øyvind Bøe Dalelv konkurrerte begge i Årets Kokk 2015, der Christopher W. Davidsen vant og ble Norges representant i Bocuse d’Or. I 2015 endte Pettersen på sølvplass, og Bøe Dalelv på bronseplass.
De resterende kandidatene som er valgt ut, skal delta i konkurransen for første gang. En av dem er 27 år gamle Rasmus Johnsen Skoglund, som vant Arktisk Kokk i 2012.
– Jeg vil bli Norges kandidat i Bocuse d’Or fordi det er den ultimate utfordringen. Det er en unik mulighet til å utvikle seg, bli kjent med seg selv og virkelig få testet sine ferdigheter. Målet har aldri vært stjerner, men muligheten til å representere Norge har jeg alltid ønsket. Jeg fikk sjansen i 2009 med juniorlandslaget, men måtte si i fra meg den muligheten. Nå ønsker jeg en ny. Bocuse d´Or er den mest personlige måten å gjøre det på. Der er det matstil, identitet og personlighet som teller. Man får muligheten til å representere landet på sin egen måte. Det trigger meg, sier Johnsen Skoglund.

Les også: Bocuse d'Or - kulere og heftigere enn jeg trodde!
Svae har vunnet Global Chef Challenge
Geir Magnus Svae er en eldste av finalistene.
Han er akkurat blitt ny kaptein for det norske kokkejuniorlandslaget.
Svae vant også Global Chef Challenge i Sør-Korea i forbindelse med WACS-kongressen 2012, den samme konkurransen som Christopher W. Davidsen vant to år senere.
Filip A. Bendi var commis for Gunnar Hvarnes i Bocuse d'Or i Bocuse d'Or Europe i 2010 (sølv) og Bocuse d'Or i 2011 (bronse).
Blir det endelig en nordnorsk Bocuse d'Or-deltaker?
Hele tre av de fem kandidatene kommer fra Nord-Norge, alle fra Nordland og Bodø-regionen: Christian A. Pettersen. Øyvind Bøe Dalelv og Rasmus Johnsen Skoglund. Horecanytt.no har tidligere skrevet at Norge aldri tidligere har hatt en nordnorsk Bocuse d'Or-kokk.
Nå er sjansen definitivt til stede for at Norges neste Bocuse d'Or-kokk kommer fra nord!
Bocuse d’Or-akademiet
Kandidatene som skal delta i Årets kokk er valgt ut av Akademiet i Bocuse d’Or Norge, bestående av 13 av landets fremste kokker. Alle disse har selv deltatt i Bocuse d’Or-konkurransen, og blant dem er påtroppende leder, Bent Stiansen.
– En av de viktigste oppgavene vi gjør i Bocuse d’Or Norge er å velge ut kandidater som er i stand til både å vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. Faglig dyktighet, trygghet og kreativitet, sammen med positive visjoner for utvikling av fag og yrke, er avgjørende for oss Bocuse-kokker. I Norge arrangeres en av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or og den som vinner der har jobbet hardt for det. Vi er heldig i Norge som har så mange gode kokker å velge blant, selv om det tvinger oss til skarpe prioriteringer, sier Bent Stiansen.

Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter: En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Norsk Gårdsand, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Rygge i Østfold, og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten.
Les også: Sølv til Norge i Bocuse d'Or 2017
Les også: Dette er rettene til Årets Kokk-kandidatene
Årets Kokk 2017 – kandidatene
En av disse kandidatene blir altså Norges neste Bocuse d’Or-kokk:
Christian André Pettersen
Alder: 27 år
Opprinnelig fra: Bodø/Steigen
Nåværende stilling: Kjøkkensjef på Restaurant Mondo i Sandnes.
Konkurranse-CV
2016 og 2017: Hjelper for det norske Bocuse d’Or-teamet
2015: Årets kokk – sølv
2015: S. Pellegrino Young Chef – sølv i verdensfinalen
2015: S. Pellegrino Young Chef – gull i den nordeuropeiske finalen
2014: NM i kokkekunst – gull
2014: Linie Award – gull
2014: Årets Masahiro-kokk – gull
2013: Årets sjømatkokk – gull
2012: NM i kokkekunst – gull
2012: Nordic Chef of The Year – gull

2011: Commis, Årets kokk – 3. plass
2011: NM i kokkekunst - gull
2010: World Cup i Luxembourg med juniorkokkelandslaget – sølv
2009: Rogalandsmesterskapet for lærlinger – 1. plass
2009: Nordisk mesterskap for lærlinger – 2. plass

2008: NorgesCup for lærlinger – 1. plass
2007: Rogalandsmesterskapet for lærlinger – 1. plassFilip August Bendi
Alder: 28 år
Nåværende stilling: Kjøkkensjef på N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.
Opprinnelig fra: Sandnes.

Konkurranse-CV
2016: OL i Erfurt med det norske kokkelandslaget – 5. plass
2011: Commis, Bocuse d’Or Lyon - bronse
2010: Commis, Bocuse d’Or Europe – sølv.
2008: NorgesCup for lærlinger – 5. plass
2007: RogalandsCup for lærlinger – 2. plass
2006: RogalandsCup for lærlinger – delt 1. plass.
Øyvind Bøe Dalelv
Alder: 27 år
Nåværende stilling: Soussjef på Statholdergaarden i Oslo.
Opprinnelig fra: Bodø
Konkurranse-CV
2016: NM i kokkekunst, gull
2015: Årets kokk, bronse og «Beste identitet»
2014: VM med det norske kokkelandslaget, Culinary World Cup, 4. plass
2013: Årets kokk, bronse
2013: NM i kokkekunst, sølv
2012: OL med kokkelandslaget – IKA, 2. plass
2011: Best of Nation, World skills 2011, London
2011: World Skills, VM i yrkesfag, Kokk, gull
2011: Nordic Young Chef of the Year, 1. plass
2011: Commis Nordic Chef of the Year, 3. plass
2011: Commis, Årets kokk 2011
2010: VM med juniorkokkelandslaget, Culinary World Cup, 2.plass
2010: Yrkes-NM, Lillehammer, 1. plass
2009: Norgescup for lærlinger, 1.plass
2008: Oslocup, 2. plass
Geir Magnus Svae
Alder: 42 år
Nåværende stilling: Konsernkjøkkensjef på Bølgen & Moi AS
Opprinnelig fra: Lardal i Vestfold.
Konkurranse-CV
2012: IKA Culinary Olympic, juniorlandslaget, 2 x gull, sølv totalt
2012: WACS Global Chef Challenge i Sør-Korea, Gull
2012: WACS Global Chef Challenge Europa, London, Gull

2012: Årets Kjøkkensjef 2011
2010: W&B Culinary Worldcup Luxemburg, juniorlandslaget, gull, sølv, sølv totalt
2009: Årets grønne kokk, gull
2008: NORES-kokken, 2. plass
2008: NM i klippfisk, 3. plass
2006: Årets grønne kokk, sølv
2005: NM i kokkekunst, 4. plass
2003: NM i kokkekunst,4. plass
2003: Årets grønne kokk, sølv
Rasmus Johnsen Skoglund
Alder: 27 år
Nåværende stilling: Mat og menyansvarlig for AMJ management i Bodø.
Opprinnelig fra: Bodø
Konkurranse-CV
2012 – Arktisk kokk, gull
2009 – NorgesCup, sølv
2009 – World skills-uttak - deltakelse
2008 – Lærlingecup Trondheim - deltakelse uten mulighet for plassering
2008 – Norgescup, deltakelse semifinale
2008 – Lærlingecup Salten og omegn - 1.plass
2007 – Lærlingecup Salten og omegn, 1. plass