Øyvind Bøe Dalelv og Christian A. Pettersen ble henholdsvis nummer tre og to i Årets Kokk 2017. De er også to av finalistene i år. (Foto: Morten Holt)

Fem vil bli Norges neste Bocuse d’Or-kokk

En av disse fem blir Norges neste Bocuse d'Or-kokk: Christian Andre Pettersen, Øyvind Bøe Dalelv, Filip August Bendi, Geir Magnus Svae og Rasmus Johnsen Skoglund skal kjempe om tittelen Årets Kokk 2017.

Publisert

Vinneren av Årets Kokk 2017 blir Christopher W. Davidsens etterfølger, og skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Torino i Italia i 2018 og Bocuse d’Or i Lyon i 2019, verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Årets Kokk finner sted i Mathallen 12. september.

Gjengangere og nye ansikter

Christian Andre Pettersen og Øyvind Bøe Dalelv konkurrerte begge i Årets Kokk 2015, der Christopher W. Davidsen vant og ble Norges representant i Bocuse d’Or. I 2015 endte Pettersen på sølvplass, og Bøe Dalelv på bronseplass.

De resterende kandidatene som er valgt ut, skal delta i konkurransen for første gang. En av dem er 27 år gamle Rasmus Johnsen Skoglund, som vant Arktisk Kokk i 2012.

– Jeg vil bli Norges kandidat i Bocuse d’Or fordi det er den ultimate utfordringen. Det er en unik mulighet til å utvikle seg, bli kjent med seg selv og virkelig få testet sine ferdigheter. Målet har aldri vært stjerner, men muligheten til å representere Norge har jeg alltid ønsket. Jeg fikk sjansen i 2009 med juniorlandslaget, men måtte si i fra meg den muligheten. Nå ønsker jeg en ny. Bocuse d´Or er den mest personlige måten å gjøre det på. Der er det matstil, identitet og personlighet som teller. Man får muligheten til å representere landet på sin egen måte. Det trigger meg, sier Johnsen Skoglund.

Filip A. Bendi (til høyre) var commis for Gunnar Hvarnes i 2010 og 2011. Her sammen med Hvarnes og Eyvind Hellstrøm. (Foto: Morten Holt)

Les også: Bocuse d'Or - kulere og heftigere enn jeg trodde!

Svae har vunnet Global Chef Challenge

Geir Magnus Svae er en eldste av finalistene.

Han er akkurat blitt ny kaptein for det norske kokkejuniorlandslaget.

Svae vant også Global Chef Challenge i Sør-Korea i forbindelse med WACS-kongressen 2012, den samme konkurransen som Christopher W. Davidsen vant to år senere.

Filip A. Bendi var commis for Gunnar Hvarnes i Bocuse d'Or i Bocuse d'Or Europe i 2010 (sølv) og Bocuse d'Or i 2011 (bronse).

Blir det endelig en nordnorsk Bocuse d'Or-deltaker?

Hele tre av de fem kandidatene kommer fra Nord-Norge, alle fra Nordland og Bodø-regionen: Christian A. Pettersen. Øyvind Bøe Dalelv og Rasmus Johnsen Skoglund. Horecanytt.no har tidligere skrevet at Norge aldri tidligere har hatt en nordnorsk Bocuse d'Or-kokk.

Nå er sjansen definitivt til stede for at Norges neste Bocuse d'Or-kokk kommer fra nord!

Bocuse d’Or-akademiet

Kandidatene som skal delta i Årets kokk er valgt ut av Akademiet i Bocuse d’Or Norge, bestående av 13 av landets fremste kokker. Alle disse har selv deltatt i Bocuse d’Or-konkurransen, og blant dem er påtroppende leder, Bent Stiansen.

En av de viktigste oppgavene vi gjør i Bocuse d’Or Norge er å velge ut kandidater som er i stand til både å vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. Faglig dyktighet, trygghet og kreativitet, sammen med positive visjoner for utvikling av fag og yrke, er avgjørende for oss Bocuse-kokker. I Norge arrangeres en av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or og den som vinner der har jobbet hardt for det. Vi er heldig i Norge som har så mange gode kokker å velge blant, selv om det tvinger oss til skarpe prioriteringer, sier Bent Stiansen.

Christian A. Pettersen. (Foto: Morten Holt)

Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere tre personlige oppskrifter: En hovedrett «surf and turf» med Lerstangkylling fra Norsk Gårdsand, kombinert med enten norsk sjøkreps, kaldtvannsreker eller kongekrabbe, en smårett med beter fra Hasle Gård i Rygge i Østfold, og en ganefryd med tørrfisk fra Lofoten.

Les også: Sølv til Norge i Bocuse d'Or 2017

Les også: Dette er rettene til Årets Kokk-kandidatene

Årets Kokk 2017 – kandidatene

En av disse kandidatene blir altså Norges neste Bocuse d’Or-kokk:

Christian André Pettersen

Alder: 27 år

Opprinnelig fra: Bodø/Steigen

Nåværende stilling: Kjøkkensjef på Restaurant Mondo i Sandnes.

Konkurranse-CV

2016 og 2017: Hjelper for det norske Bocuse d’Or-teamet

2015: Årets kokk – sølv

2015: S. Pellegrino Young Chef – sølv i verdensfinalen

2015: S. Pellegrino Young Chef – gull i den nordeuropeiske finalen

2014: NM i kokkekunst – gull

2014: Linie Award – gull

2014: Årets Masahiro-kokk – gull

2013: Årets sjømatkokk – gull

2012: NM i kokkekunst – gull

2012: Nordic Chef of The Year – gull

Filip A. Bendi. (Foto: Arve Serigstad)

2011: Commis, Årets kokk – 3. plass

2011: NM i kokkekunst - gull

2010: World Cup i Luxembourg med juniorkokkelandslaget – sølv

2009: Rogalandsmesterskapet for lærlinger – 1. plass

2009: Nordisk mesterskap for lærlinger – 2. plass

Øyvind Bøe Dalelv. (Foto: Morten Holt)

2008: NorgesCup for lærlinger – 1. plass

2007: Rogalandsmesterskapet for lærlinger – 1. plass

Filip August Bendi

Alder: 28 år

Nåværende stilling: Kjøkkensjef på N.B. Sørensen Annen Etage i Stavanger.

Opprinnelig fra: Sandnes.

Konkurranse-CV

2016: OL i Erfurt med det norske kokkelandslaget – 5. plass

2011: Commis, Bocuse d’Or Lyon - bronse

2010: Commis, Bocuse d’Or Europe – sølv.

2008: NorgesCup for lærlinger – 5. plass

2007: RogalandsCup for lærlinger – 2. plass

2006: RogalandsCup for lærlinger – delt 1. plass.

Øyvind Bøe Dalelv

Alder: 27 år

Nåværende stilling: Soussjef på Statholdergaarden i Oslo.

Opprinnelig fra: Bodø

Konkurranse-CV

2016: NM i kokkekunst, gull

2015: Årets kokk, bronse og «Beste identitet»

2014: VM med det norske kokkelandslaget, Culinary World Cup, 4. plass

2013: Årets kokk, bronse

2013: NM i kokkekunst, sølv

2012: OL med kokkelandslaget – IKA, 2. plass

2011: Best of Nation, World skills 2011, London

2011: World Skills, VM i yrkesfag, Kokk, gull

2011: Nordic Young Chef of the Year, 1. plass

2011: Commis Nordic Chef of the Year, 3. plass

2011: Commis, Årets kokk 2011

2010: VM med juniorkokkelandslaget, Culinary World Cup, 2.plass

2010: Yrkes-NM, Lillehammer, 1. plass

2009: Norgescup for lærlinger, 1.plass

2008: Oslocup, 2. plass

Geir Magnus Svae

Alder: 42 år

Nåværende stilling: Konsernkjøkkensjef på Bølgen & Moi AS

Opprinnelig fra: Lardal i Vestfold.

Konkurranse-CV

2012: IKA Culinary Olympic, juniorlandslaget, 2 x gull, sølv totalt

2012: WACS Global Chef Challenge i Sør-Korea, Gull

2012: WACS Global Chef Challenge Europa, London, Gull

2012: Årets Kjøkkensjef 2011

2010: W&B Culinary Worldcup Luxemburg, juniorlandslaget, gull, sølv, sølv totalt

2009: Årets grønne kokk, gull

2008: NORES-kokken, 2. plass

2008: NM i klippfisk, 3. plass

2006: Årets grønne kokk, sølv

2005: NM i kokkekunst, 4. plass

2003: NM i kokkekunst,4. plass

2003: Årets grønne kokk, sølv

Rasmus Johnsen Skoglund

Alder: 27 år

Nåværende stilling: Mat og menyansvarlig for AMJ management i Bodø.

Opprinnelig fra: Bodø

Konkurranse-CV

2012 – Arktisk kokk, gull

2009 – NorgesCup, sølv

2009 – World skills-uttak - deltakelse

2008 – Lærlingecup Trondheim - deltakelse uten mulighet for plassering

2008 – Norgescup, deltakelse semifinale

2008 – Lærlingecup Salten og omegn - 1.plass

2007 – Lærlingecup Salten og omegn, 1. plass

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Geir Magnus Svae.
Rasmus Johnsen Skoglund. (Foto: Fredrik Ringe)
Powered by Labrador CMS