Du er her

Ni vil bli Norges neste Bocuse d’Or-deltaker

Aldri tidligere har en nordnorsk kokk representert Norge i Bocuse d’Or. Skjer det i 2018 og 2019? Ni kokker har meldt sitt kandidatur.
Av Morten Holt
Publisert 01.02.2017 13:41

Christopher W. Davidsen og Bocuse d’Or Norge har akkurat kommet hjem fra et suksessfylt opphold i Lyon – som ble kronet med sølv i den globale kokkekonkurransen. Bare USA var bedre.

Nå er Bocuse d’Or Norge på let etter hans etterfølger. Vinneren av Årets kokk skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Torino i Italia neste år, og i Bocuse d’Or i Lyon i 2019.

Les også: Sølv til Norge i Bocuse d’Or 2017

Mange gode kandidater


Det norske teamet på podiet i Lyon i 2017 sammen med den tidligere franske vinneren Regis Marcon. (Foto: Morten Holt)

Tirsdag 31. januar gikk fristen ut for å søke om å være med i Årets kokk 2017. Vinneren blir Norges neste deltaker i verdens mest anerkjente kokkekonkurranse. Ni kandidater hadde sendt inn sin søknad ved fristens utløp.

– Det jeg kan si per i dag er at de som har sendt inn, synes å ha reflektert over innsatsen som kreves før de står i Lyon. Det er mange svært gode søkere. Det som har kommet inn, er flotte bidrag. Hva de har sendt inn og hvem de er, er konfidensielt frem til 20. mars, sier daglig leder i Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig.

Det er nå det norske Bocuse d’Or-akademiet (alle tidligere norske Bocuse d’Or-kokker) som skal vurdere de ni søkerne, og fire til åtte får plass i Årets kokk 2017, som arrangeres i Mathallen tirsdag 12. september.

Les også: Bocuse d’Or har hatt stor betydning

Første fra nord?


Christian A. Pettersen (til høyre) og Øyvind Bøe Dalelv, begge fra Bodø, endte på henholdsvis sølv- og bronseplass i Årets kokk 2015. Gyver de på nok en runde? (Foto: Morten Holt)

Som vi ser av listen over norske Bocuse d’Or-deltakere (lengre ned i saken), har Norge aldri hatt en kvinnelig eller nordnorsk Bocuse d’Or-deltaker. De siste årene er det kokkene fra sørvest og vest som har ledet an for Norge, men med tørrfisk på innsendelsesoppgaven for søkerne til Årets kokk 2017, kan det vel omsider være duket for en kokk fra nord.

Nå vet ikke vi hvem som har sendt inn søknad denne gangen, men noen aktuelle kandidater er det i så måte. Kameratene Christian André Pettersen og Øyvind Bøe Dalelv, begge fra Bodø, tok henholdsvis sølv og bronse bak Christopher Davidsen i Årets kokk 2015, og én av dem kan kanskje kan bli Nord-Norges første – hvis de er blant søkerne?

Ingen kvinner


Daglig leder i Bocuse d'Or Norge, Arne Sørvig, sammen med Lise Finckenhagen under Årets kokk 2015. (Foto: Morten Holt)

Da konkurransen ble utlyst, håpet Bocuse d’Or Norge at det skulle bli flere kvinnelige kokker blant søkerne.

Les også: Vil du bli Norges neste Bocuse d’Or-kokk?

– Er det noen kvinnelige søkere blant de ni?

– Nei, dessverre er det ikke det, men vi stopper ikke denne prosessen. Det er satt i gang et arbeid med å få flere kvinner i disse konkurransene, men foreløpig har vi ikke kommet så langt at det er noen blant de ni i år. Men arbeidet fortsetter, poengterer Arne Sørvig.

Disse har representert Norge i Bocuse d’Or

1987: Arne Brimi (semifinalist) – opprinnelig fra Lom.

1989: Eyvind Hellstrøm fra Moss (5. plass) – opprinnelig fra Moss.

1991: Lars Erik Underthun (sølv) – opprinnelig fra Oslo.

1993: Bent Stiansen (gull) – opprinnelig fra Arendal.

1997: Odd Ivar Solvold (bronse) – opprinnelig fra Bamble.

1999: Terje Ness (gull) – opprinnelig fra Førde.

2003: Charles Tjessem (gull) – opprinnelig fra Sandnes.

2005: Tom Victor Gausdal (sølv) – opprinnelig fra Nøtterøy.

2007: Sven Erik Renaa (4. plass) – opprinnelig fra Trondheim.

2009: Geir Skeie (gull) (gull i Bocuse d’Or Europe i 2008) – opprinnelig fra Fitjar på Stord.

2011: Gunnar Hvarnes (bronse) (sølv i Bocuse d’Or Europe 2010) – opprinnelig fra Hvarnes like ved Larvik.

2013: Ørjan Johannessen (5. plass) (gull i Bocuse d’Or Europe 2012) – opprinnelig fra Bekkjarvik i Austevoll.

2015: Ørjan Johannessen (gull) (bronse i Bocuse d’Or Europe 2014) – opprinnelig fra Bekkjarvik i Austevoll.

2017: Christopher W. Davidsen (sølv) (sølv i Bocuse d’Or Europe 2016) – opprinnelig fra Stavanger.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her