Rasmus Johnsen Skoglund (fra venstre), Geir Magnus Svae, Christian André Pettersen, Øyvind Bøe Dalelv og Filip August Bendi er de fem deltakerne som kjemper om Årets kokk-tittelen, som fører til Bocuse d'Or-deltakelse for Norge. (Foto: Morten Holt)
Klare for å bli Bocuse d’Or-kokk
Tre gamle kokkeskolekamerater fra Bodø skal gjøre opp om seieren i Årets kokk med en rutinert ringrev fra Vestfold og en tidligere Bocuse d’Or-commis fra Stavanger.
Tirsdag ble startrekkefølgen i Årets kokk 2017 trukket på Thon Hotel Rosenkrantz i Oslo, og kulturminister Linda Hofstad Helleland trakk følgende rekkefølge i finalen i Mathallen tirsdag 12. september:
Kjøkken 1: Christian A. Pettersen (28). Commis: Kim Iamram. Coach: Karl Erik Pallesen.
Kjøkken 2: Geir Magnus Svae (42). Commis Henrik Falkensten. Coach: Christer Rødseth.
Du kan lese mer om hver enkelt deltaker på Horecanytt.no i neste uke.
Stipend på 100 000 kroner til vinneren
Vinneren blir Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2018 og 2019, og kulturminister Hofstad Helleland kunne også avsløre at Regjeringen har opprettet Ingrid Espelid Hovig-stipendet på 100 000 kroner, som tilfaller vinneren av Årets kokk 2017.
– Det legges ned utrolig mange timer og mye grundig arbeid for våre kokker som deltar i Bocuse d’Or, og vi håper at dette bidraget skal hjelpe litt i den hektiske oppkjøringen mot konkurransene, sier Hofstad Helleland.
Tre fra Bodø
Aldri tidligere har det vært en deltaker fra nord, men nå har landsdelen og Bodø hele 60 prosent sjanse for å få Norges neste Bocuse d’Or-deltaker.
Tre av de fem finalistene, Christian A. Pettersen, Rasmus Johnsen Skoglund og Øyvind Bøe Dalelv, gikk sammen på kokkelinja på Bodø videregående skole for 10 år siden. Nå skal de kjempe side om side i Mathallen om den gjeve Bocuse d'Or-plassen.
De får hard konkurranse; 42-årige Geir Magnus Svae, som tidligere har vunnet blant annet Global Chefs Challenge, har satt seg som mål å bli den eldste Bocuse d’Or-vinneren noensinne! Men det er sistemann, Filip A. Bendi, som er den eneste av de fem som har erfaring fra konkurransen fra tidligere. Han var nemlig commis for Gunnar Hvarnes i Bocuse d'Or Europe i 2010 og Bocuse d'Or i Lyon i 2011.
Så det blir defintivt en tett og hard kamp i Mathallen 12. september.
Konkurransen vil pågå i Mathallen mellom klokka 10 og 17. Det blir bygd en egen tribune med plass til 500 personer.
Det hele skal ledes av konferansierene, kokken Kari Innerå og Arne Hjeltnes, mens kokk Harald Osa og designer Katinka von der Lippe skal stå for ekspertkommentarene under konkurransen, som skal streames på Bocusedornorge.no.
Det er litt av et beite som skal bedømme de fem i finalen.
Dette er juryen, anført av æresdommer Esben Holmboe Bang fra Norges eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden, Maaemo:
Bent Stiansen (gull i Bocuse d’Or 1993), Charles Tjessem (gull i Bocuse d’Or 2003), Geir Skeie (gull i Bocuse d’Or 2009), Sven Erik Renaa (4. plass og beste fiskerett i Bocuse d’Or 2007), Gunnar Hvarnes (bronse i Bocuse d’Or 2011), Lars Erik Underthun (sølv i Bocuse d’Or 1991), Christopher W. Davidsen (sølv i Bocuse d’Or 2017), Tom Victor Gausdal (sølv i Bocuse d’Or 2005), svenske Tommy Myllymäki (bronse i Bocuse d’Or 2015), franske Serge Vieira (gull i Bocuse d’Or 2005, ett lite poeng foran Tom Victor Gausdal), Jørn Lie (manager for de norske kokkelandslagene) og nevnte Holmboe Bang.
Kjøkkenjuryen består av Kjetil Gundersen og danske Jens Peter Kolbeck.
Bent Stiansen har nå tatt over stafettpinnen som president og styreleder i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge og Norges dommer i Bocuse d’Or-konkurransene etter Lars Erik Underthun. Før det var Eyvind Hellstrøm president.
– Det følger en naturlig rekke av tidligere norske Bocuse d’Or-deltakere, sier Lars Erik Underthun som har hatt rollen de siste årene. Han var Norges første medaljevinner i 1991 (sølv), mens Bent Stiansen ble første norske gullvinner i 1993.
Nå skal Stiansen være president i de to kommende konkurransene (Bocuse d’Or Europe i Torino neste år og Bocuse d’Or i Lyon i 2019).
– Stiftelsen Bocuse d’Or Norge har en stor ambisjon; det er å være på pallen i Bocuse d’Or-konkurransene hver gang. Det satses sterkt, og det er et stort spleiselag av samarbeidspartnere for å få dette til, sier Bent Stiansen.
Han sier videre at Norges mesterkokker og Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er bransjens svar på Olympiatoppen.
Bocuse-akademiet
Innad i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge finner du også Bocuse-akademiet, der alle tidligere norske Bocused-kokker er med (13 per 2017). Faglig leder er Gunnar Hvarnes, som selv deltok i Bocuse d’Or Europe i Geneve i 2010 (sølv) og i Bocuse d’Or i Lyon i 2011 (bronse).
Daglig leder for Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, Arne Sørvig forteller:
– Vi arbeider hele tiden med å utvikle kandidatene med det formål å: 1) Få Norge på pallen i alle Bocuse d’Or-konkurransene, 2) Styrke faget og rekrutteringen og 3) Øke interessen for «håndverksmat».
I forkant av Årets kokk har deltakerne også levert «Beste ganefryd av tørrfisk», og det er også en egen jury for denne delen. Vinneren blir avslørt under medaljeseremonien tirsdag kveld, 12. september.
I juryen for «Beste ganefryd» sitter Heidi Bjerkan, Wenche Andersen, Øyvind Næsheim, Håvard Werkland, Guro Rognså og Ole Martin Alfsen.
Lagene i Årets kokk 2017
Under finner du bilder av de fem lagene som skal delta i Årets kokk 2017:
* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annethvert år (oddetallsår).
* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.
* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.
* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).
* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.
* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.
* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)
* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.
Bocuse d’Or Norge
* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.
* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.
* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.
* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.