De tre pallvinnerne i Arktisk Kokk 2016. Fra venstre bronsevinner Andrè Larsen (Thon Hotel Lofoten), gullvinner Simon Engen (Bjørk) og sølvvinner Thomas Petersen (Senjastua). (Foto: Inger-Gunn Sande)

Simon Engen vant «Arktisk kokk» for andre gang

Bjørk-kokk Simon Engen vant «Arktisk kokk» nok en gang, fem år etter at han vant konkurransen for første gang.

Publisert
Simon Engen vant Arktisk kokk 2016. (Foto: Inger-Gunn Sande)

– Utrolig artig å vinne igjen. Prisen skal brukes i Italia, der jeg skal besøke verdens beste restaurant! (Osteria Francescana i Modena, red. anm), sier Engen

Også i 2011 vant han konkurransen, og han har siden markert seg med bronsemedalje i den landsomfattende konkurransen NM i kokkekunst i 2015. Da «Arktisk Kokk 2016» ble arrangert denne uka, tok 27-åringen turen helt til topps på pallen igjen.

Arktisk kokk for 16. gang

Bodø-kokken vant dermed den 16. utgaven av «Arktisk Kokk» (se alle vinnerne i egen faktaramme)

Engen er kjøkkensjef på restaurant Bjørk i Bodø, der han har gått i gradene.

Les også: Simon Engen vant Arktisk Kokk 2011

Sølv til Silsand, bronse til Svolvær

Sølvmedaljen gikk til Thomas Pettersen, som arbeider på Senjastua på Silsand på Senja, mens André Larsen, som er kokk på Thon Hotel Lofoten i Svolvær, kapret bronsemedaljen. Larsen vant tidligere i år Årets sjømatkokk i Bergen, og ble nummer to i «Arktisk Kokk» i 2015.

Les også: Lofoten-kokk vant Årets sjømatkokk 2016

Les også: Slik gikk det i Arktisk Kokk 2015

De tre som kom på pallen, får alle en matfaglig reise eller opplevelse. 1. premien har en verdi på 20 000 kroner, 2. premien 8000 kroner og 3. premien 5000 kroner.

Seks finalister

De andre tre finalistene var bronsevinner fra 2015, Inge Marius Olsen (Kokkejævel Hoftepluss, Alta), Øystein Moe (Eide Handel, Tromsø) og Daniel Helmersen (Bark Spiseri, Harstad)

På konkurransedagen hadde de seks finalistene seks timer på seg til å kreere en treretters meny som besto av råvarer som Aurora-laks fra Skjervøy, Aurora-reker fra Lyngen, gulløye, knutekål og nordnorske rips og solbær.

Hver kokk laget åtte porsjoner av hver rett, som ble servert til juryen. Alle finalistene hadde en elev fra restaurant og matfag i Alta som assistent/commis i finalen.

Pettersen i juryen

Hoveddommer var Roger Johnsen, oldermann i Kokkenes Mesterlaug Finnmark, og juryen satt også blant annet sølvvinner fra Årets kokk 2015, Christian A. Pettersen. Han kommer opprinnelig fra Bodø.

– Engen leverte det beste og jevneste måltidet. Han utmerket seg med de viktige detaljene og med kreativ bruk av nordnorske råvarer, uttalte juryleder Roger Johnsen.

Juryen understreker at det var et usedvanlig jevnt nivå i toppen, med høyt faglig nivå og svært jevn poengfordeling: – Alle deltakerne leverte gode nordnorske måltid. og vi håper de får blod på tann og fortsetter å konkurrere. Det er viktig både for faget og for Nord-Norge, sier juryen i en pressemelding.

Nordnorsk storhusholdningsmesse

Nord-Norges beste kokk ble kåret i forbindelse med Nordnorsk storhusholdningsmesse/Reiselv i nord, som arrangeres i Alta onsdag og torsdag denne uka. Konkurransen fant sted i BUL-hallen i Finnmark-byen.

Kokker med arbeidssted i Nord-Norge og Svalbard, samt Hurtigruten, kan delta i det arktiske mesterskap for kokker.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Arktisk kokk

Arktisk kokk arrangeres i 2016 for 16. gang

Kokker med arbeidssted i Nord-Norge og Svalbard, samt Hurtigruten, kan delta.

Konkurransen arrangeres av matnettverket Arktisk Meny, som ønsker å stimulere til bruk av råvarer fra det arktiske spiskammer. Målet er også å inspirere kokker og kjøkkensjefer til å kreere nye og spennende retter til glede for øye og gane, og også å høyne statusen til kokkeyrket.

Vinnere, Arktisk Kokk 2001 - 2016

Under finner du alle vinnerne av Arktisk Kokk (2001-2016):

2016: Simon Engen (Restaurant Bjørk, Bodø)

2015: Anders Sletten (Hoelstuen, Harstad)

2014: Espen Ramnestedt (Smak, Bodø) 

2013: Nicklas Buus Nielsen (De 4 Roser, Tromsø)

2012: Rasmus Johnsen Skoglund (Lyst På, Bodø)

2011: Simon Engen (Restaurant Bjørk, Bodø)

2010: Alexander Felipe Øines (Lyst På, Bodø)

2009: Anne-Berit Mydland Simonsen (Spitsbergen Travel/Funksjonærmessen Longyearbyen)

2008: Morten Andersen (Henningsvær Bryggehotell)

2007: Heidi Nygård Lande (Svendgårds, Bodø/Pascal, Aker brygge)

2006: Svein Kristian Malin (Svendgårds, Bodø)

2005: Ruben Einarsen (Henningsvær Bryggehotell)

2004: Martin Lien (Svendgårds, Bodø)

2003: Heidi Sophie Hansen (Radisson SAS Polar Hotel, Longeyarbyen)

2002: Kari Innerå (Restaurant Du Verden, Svolvær)

2001: Øystein Moe (Sommarøy Kurs og Feriesenter, Sommarøy)

Powered by Labrador CMS