Euroskills 2008 logo1
Euroskills 2008 logo1

Ung kokk og servitør klar for EM i Nederland

Oddbjørn Kalsheim Balke (20) fra restauranten Victor Oslo og Dina Bekkedal (21) fra Klosteret i Oslo representerer Norge i henholdsvis kokk- og servitørfaget i EM i yrkesfag (EuroSkills), som arrangeres i Rotterdam i Nederland de tre kommende dagene.

Publisert

EM i yrkesfag arrangeres for første gang i dagene. Norge stiller med 11 ungdommer i alderen 20 til 24 år (aldersgrensen er 25 år). Tor Wessel vil være lagleder for deltakerne. Elisabeth Lange er teknisk delegat og Jurypresident.

Norsk hoveddommer i kokkekonkurransen er Svein Magnus Gjønvik fra Matakademiet i Trondheim, mens norsk dommer i servitørkonkurransen er Aleksander Skjefte fra To Rom og Kjøkken i Trondheim.

Les også: Yrkeslandslaget til Japan

Tre intense dager

Oppgavene deltakerne skal løse gjennom tre intense dager ligger på et meget høyt vanskelighetsnivå. I tillegg er det et stort press på grunn av korte tidsfrister og ikke minst av at det er enormt med besøkende.

- For Norge er dette yrkeslandslaget viktigere enn noe annet landslag. Satsingen på dette fører til høyere kvalitet på vår unge yrkesutøvere og på opplæringen generelt, noe som gagner vårt arbeids- og næringsliv, heter det i en pressemelding fra den norske delegasjonen.

Stor interesse i Europa

I Europa er det meget stor interesse for arrangementet, og over 30 EU-land (pluss Norge) deltar.

Totalt er det over 400 deltakere fra hele Europa som deltar, i tillegg stiller de fleste landene med eksperter (dommere).

"

Det er den relativt nye organisasjonen EuroSkills som er ansvarlig for arrangementet. WorldSkills Norway er medlem av EuroSkills og representerer således Norge i organisasjonen. Bak WorldSkills Norway står NHO, LO og Utdanningsdirektoratet.

EU har fattet stor interesse for arrangementet og for yrkeskonkurranser generelt, og har gitt betydelige bidrag. Så å si alle de nye medlemslandene i EU er med i organisasjonen og sender deltakere og delegater til arrangementet.

Deltakerne

Norge stiller med følgende lag:

Oddbjørn Kalsheim Balke fra Oslo og Dina Bekkedal fra Klosteret i Oslo i henholdsvis kokk og servitør (delvis lag - delvis individuelle konkurranser)

Berit Marie Wiig fra Blomstersmia DA i Rygge i Østfold og Siren Næss fra Interflora Rasmussen i Hokksund i blomsterdekoratørfaget (lagkonkurranse)

Elisabeth Enger fra Petitefrisørene i Bærum og Linn-Hege Hatlestad Sviggum fra Visit Your Hair AS, Åsane Senter (individuelle konkurranser med levende modeller)

David Johansen fra Krohne Instrumentation i Moss og Ole André Kristiansen fra Artech AS i Oslo i automatiseringsfag (lagkonkurranse)

Mari Rem Groeng (grafisk design) fra 07 Gruppen As i Oslo, Martin Blaalid (trykking) fra Rolf Ottesen Grafisk Produksjon i Oslo og Eirik Høyme Rogn (webdesign) fra Kreativ Strek på Fagernes (tremannslag).

Les også: Smak09 med mange konkurranser og priser

Du kan finne informasjon om konkurransene i Nederland her

"