Hovi suksess Beitostølen2

Steinar Hovi er død

En av de mest markante profilene i norsk reiseliv, Steinar Hovi, eller «Mr. Beitostølen», som han ofte ble kalt, døde lørdag 16. november. Han ble 73 år gammel. Han sovnet inn på Gjøvik sykehus etter ett års tid kreftsykdom.

Publisert

Steinar Hovi er død. Her sammen med sønnene Bjørnar (til venstre) og Atle. (Foto: Bjørn B. Jacobsen)

Steinar Hovi er grunnleggeren av Beitostølen Resort, en av fjell-Norges største suksesser. I dag er det sønnene Atle (direktør for Beitostølen Resort) og Bjørnar Hovi (sjef for alpinanleggene på Beitostølen) som fører og bygger livsverket hans videre.

Skapertrang og gründerånd

Steinar Hovi ble født og vokste opp i Rogne, ikke langt fra Beitostølen. I ung alder tok han svennebrev som kunstsmed, med utdanning ved Statens Handverks- og Kunstindustriskole. Hans nysgjerrighet og eventyrtrang tok han etter hvert til både Skottland og Østerrike, der han arbeidet som ski-instruktør i alpinbakkene.

Men, etter noen år i utlandet ville han hjem til Valdres å skape noe sjøl. Skapertrangen og gründerånden var stor.

H.M.Kongens Fortjenestemedalje i gull

Søndag vaiet flagget utenfor Radisson Blu Beitostølen på halv stang, sola skinte og himmelen var knallblå. Det var som om hele Jotunheimen ønske å vise fjellets konge sin siste ære. (Foto: Bjørn B. Jacobsen)

Historien om Beitostølen, som i dag er en av Norges store helårsdestinasjoner, er langt på veien historien om Steinar Hovi. Fra han startet skiskole og skiutleie i 1965, åpnet Norges første sportsbutikk med peis, til bygging av hytter, leiligheter og etter hvert etableringen av Beitostølen Resort, selve motoren i utviklingen av fjellandsbyen på 900 meter med både Radisson- og Rica-hoteller; så har Steinar Hovi vært en kontinuerlig pådriver og industribygger.

I 2009 ble han hedret med H.M.Kongens Fortjenestemedalje i gull for sin samfunnsinnsats, 69 år gammel. I motiveringen het det:

«Den samfunnsnyttige innsatsen til Steinar Hovi både lokalt, regionalt og nasjonalt, er av en slik dimensjon at han bør påskjønnes med fortjenestemedaljen i gull».

Fjellets mann

Han var i sannhet en fjellets mann Steinar Hovi. Fasinert av fjellets storhet og energi: «Når jeg vil slappe av og være for meg selv, da sykler jeg eller går jeg i fjellet. Naturen og stillheten gir oss alle energi-påfyll og en livsbejaende stimulans som ikke lar seg beskrive. Jeg kan gå i fjelltraktene omkring Fullsenn i en uke uten å se folk. Det er fantastisk og må oppleves». Dette var en typisk historiefortelling denne fargerike fjellets konge ofte gav når han skulle beskrive Beitostølens egenart og muligheter, i ulike forsamlinger.

– En ekte gründer, en ekte askeladd som sakte men sikkert bygde opp en hel destinasjon, sier fylkesordfører i Oppland Gro Lundby i en kommentar til Steinar Hovi bortgang.

Begravelsen vil finne sted tirsdag 26. november.

Powered by Labrador CMS