Naira Lalayan Gabelshus12

Armensk hotelldirektør styrer ærverdig Oslo-hotell

I slutten av 2000 kom hun til Norge, utdannet som filolog i hjemlandet, og uten noen som helst kjennskap til hotellbransjen. Men Naira Lalayan har gjort kometkarriere i bransjen. Nå er hun Nordens eneste armenske hotelldirektør.

Publisert

Armenske Naira Lalayan har gjort kometkarriere i hotellbransjen i Norge. (Foto: Morten Holt)

Drøyt ni år etter at hun kom til Norge ble hun hotelldirektør på Clarion Collection Gabelshus, ett av Oslos mest historiske hoteller.

– Den dagen jeg fikk stillingen var en av de lykkeligste øyeblikkene i mitt liv, sier den fremgangsrike direktøren – på flytende god norsk.

For hun var langt fra alene om å søke stillingen. Hun vant bataljen i kamp med 88 andre søkere. Men det var den armenske kvinnen – uten formell hotellutdanning, som strakk det lengste strået.

Årsaken til at hun forlot hjemlandet til fordel for en usikker fremtid i nord var et ekskjæresten, som var bygningsingeniør, fikk jobb i Oslo-området. Hun ble med «på lasset», i håp om at hennes brede og gode utdanning umiddelbart skulle gi henne en god jobb i Norge.

Vanskelig i begynnelsen

Hun var ferdig utdannet med toppkarakterer som filolog (hovedfag engelsk) på universitetet i hjemlandet året før, og arbeidet en stund som tolk i Armenia.

Men nei. Selv med svært god universitetseksamen var det ikke enkelt å få en god jobb i Norge.

– Jeg tenkte, hvem kan trenge meg? På denne tiden kunne jeg ikke norsk, men engelsk. Det måtte bli reiselivsbransjen. Jeg tok selv kontakt og leverte min CV på mange hoteller. Omsider fikk jeg et svar fra Clarion Hotel Royal Christiania. Jeg kunne få bli sommervikar i frokostsalen.

– Jeg ble rett og slett sjokkert, og ringte min mor. Vi gråt sammen på telefonen. Jeg hadde virkelig håp om noe mer.

Ga seg ikke

Men selv om Naira hadde tanker om å reise hjem igjen til Armenia, ga hun ikke opp. Hun tok jobben, viste interesse, forbedret sine norskkunnskaper vesentlig løpet av kort tid, og snart åpnet det seg en ekstravaktstilling i resepsjonen på Royal Christiania. Hun visste at norskkunnskapene fortsatt ikke var optimale, men satset. Sommeren 2001, ett år etter at hun kom til Norge, betjente hun norskspråklige kunder i resepsjonen.

– Jeg tror min iver etter å lære og stadig forbedre meg, var min force. Dessuten så mine ledere at jeg var motivert, kanskje mer motivert enn mange andre, noe som ga meg nye muligheter.

– Men i begynnelsen slet jeg virkelig med de mange norske dialektene, samt svensk og dansk, sier hun med et smil.

Alltid Nordic Choice Hotels

Naira Lalayan har vært trofast på Nordic Choice Hotels. (Foto: Morten Holt)

Etter hvert ble ekstrahjelpstillingen til en fast stilling, noe som endte i armenske gledestårer. I tre år var hun fast medarbeider i resepsjonen på det store Oslo-hotellet. Så ble hun skiftleder, og så satte karrieren fart. I 2008 var hun svært delaktig da Comfort Hotel Xpress skulle åpnes, og hun var også kort innom Quality Hotel 33 på Økern.

Det var da nåværende Scandic- og Rica-sjef Svein Arild Steen Mevold, som den gang var Brand Director i Clarion Collection Hotels, headhuntet henne til Gabelshus.

På Clarion Collection Hotel Gabelshus var nemlig resepsjonssjefsstillingen ledig, og Steen-Mevold mente at Naira var som skapt for stillingen.

Fra oktober 2008 til november 2009 ledet hun resepsjonen så godt at da daværende hotelldirektør Katri Inkerø på Gabelshus ble hentet til Folketeateret, ble Naira Lalayan konstituert som direktør – inntil videre.

Spennende prosess

Det var vanskelig å få arbeid i begynnelsen av norgesoppholdet, men Naira Lalayan ga seg ikke. Det endte med hotelljobb. (Foto: Morten Holt)

– Det var en lang og nervepirrende prosess, og i den samme tiden ønsket jeg å vise hva jeg dugde til som konstituert direktør. Likevel søkte jeg på lik linje med de 88 andre søkerne, og skjønte at nåløyet var svært lite.

Noen uker senere inviterte Steen-Mevold henne inn på kontoret og fortalte at hun var blant de 2-3 siste finalistene.

– Jeg trodde ikke at jeg ville få den, men jeg må innrømme at da han fortalte at jeg skulle få direktørstillingen, så var det et av de lykkeligste øyeblikkene i mitt liv.

Vel tilbake på hotellet ventet champagnen. De ansatte satte nemlig svært stor pris på å få akkurat Naira som leder. Hun hadde vist lederegenskaper utenom de vanlige i løpet av tiden som konstituert.

Og selv om hun, som ikke-norsk, krever litt mer enn det vi nordmenn er vant til, ble hun betegnet som en svært real leder.

Og i hennes periode er hotellet pusset sakte, men sikkert opp, mye av hotellets egne ansatte

– Har det så godt i Norge!

– Vi har det så godt i Norge. Nordmenn og norske arbeidstakere er litt bortskjemte. Her vil alle jobbe minst mulig og tjene mest mulig. Det trengs litt mer «guts», synes Naira.

Vi har det så utrolig bra i Norge, sier Naira. (Foto: Morten Holt)

– Alle arbeidstakere i Norge er veldig beskyttet. De skulle virkelig visst hvordan det er i andre land! sier Naira, med bakgrunn fra et område der arbeidstakerne langt fra er så beskyttet som i Norden. – Selv om det selvfølgelig er vondt, er det ingen stor katastrofe å miste arbeidet i Norge. Det er det virkelig i mitt hjemland – uten sosiale goder, sier hun.

Stolt armener

Likevel, selv om hun nå er norsk, bosatt i Norge med norsk samboer og et barn på snart 1 ½ år, er hun stolt av sin opprinnelse.

– Armenerne er et stolt folk med gammel historie og kultur. Visste du at vi var verdens første land som tok kristendommen som offentlig religion i år 301 e.Kr.? Og at vi har vårt eget alfabet fra år 451, som fortsatt brukes? Det er et vanskelig, men spennende språk, sier Naira på flytende norsk – 14 år etter at hun kom til Norge.

Fremtidsplanene?

– Jeg stortrives her, men har ambisjoner. Kanskje lede et mye større hotell…? Men jeg har ingen planer om å forlate Nordic Choice Hotels, som for meg har vært en helt fenomenal arbeidsgiver, sier Naira Lalayan.

Du kan lese hele portrettet med Naira Lalayan i magasinet Horeca (nr. 4), som hadde utgivelse i juni 2014.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS