servitørlærling og kokkelærling Foto Ragnar Ydse

Sølv og bronse til lærlingene i Nordisk

Det norske servitørlaget, med lærlinger Frida Willard Bjørkvold og Mathias Toresen fra Brasserie France i Oslo, vant sølv Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Trondheim i helga. Kokkelærlingene Arja Pedersen og Kim Iamram fra Spiseriet i Stavanger hentet hjem bronse. Danmark vant gull i begge kategorier.

Publisert

Sølvmedaljevinnerne Frida Willard Bjørkvold og Mathias Toresen fortsetter begge på Brasserie France etter at læretiden er over. (Foto: Ragner Ydse)

Nordisk mesterskap ble arrangert i Trondheim fredag og lørdag. Vinneren ble kåret under en stor festbankett i Erkebispegården lørdag kveld.

– Danskene fortjente å vinne

Mathias Toresen hadde full kontroll på flamberingen av desserten. (Foto: Ragnar Ydse)

Det er kjempebra med sølv, og resultatet var fortjent. Nivået var veldig høyt, og danskene fortjente å vinne. De presterte veldig bra, sier servitørlærlingene Frida Willard Bjørkvold og Mathias Toresen, etter sølvmedaljen.

– Servicen vår var jevnt over bra, og de tekniske tingene som flambering, transjering og dekantering satt. Vi gjorde det vi skulle uten feil og med en god presentasjon, og det er vi fornøyd med, sier Toresen.

Fornøyd med pallplass

Arja Pedersen og Kim Iamram i aksjon under konkurransen. (Foto: Ragnar Ydse)

– Vi er godt fornøyd med medaljeplass, sier kokkelærling Arja Pedersen om bronsemedaljen i kokkeklassen.

– Det gikk best på lørdag både med hygiene og service. Særlig etter andre rett, men i startet var det litt hektisk, sier kokkekollega Kim Iamram.

Hektiske konkurransedager

Før en vinner kunne kåres, måtte lærlingene gjennom en rekke konkurranseelementer i løpet av to dager.

Servitørene skulle dekke bord, mikse drinker, identifisere vin i blindtesting, transjere and, sette rett vin til maten som kokkene tilberedte, samt servere en fem rettes middag, hvor den siste retten var en dessert som skulle flamberes, en crêpe suzette.

Bronse til Arja Pedersen og Kim Iamram fra Spiseriet i Stavanger. (Foto: Ragnar Ydse)

Kokkene måtte lage to middager. En to-retters meny på fredagen, og en fire rettes meny på lørdagen, hvor ingrediensene ble presentert i en «mystery basket».

NHO Reiseliv har vært arrangør av konkurransen

– Vi er svært glad for at vi har fått lov til å være vertskap for denne flotte konkurransen i år. Det har vært utrolig gøy å se det høye nivået og engasjementet på disse lærlingene. Dette er en viktig konkurranse for reiselivet ved at den viser hva det vil si å være kokk og servitør og synliggjør hvor morsomme og varierte disse yrkene er, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Holdt et svært høyt faglig nivå

Servitør- og kokkelærlingene måtte samarbeide under konkurransen. Nærmest kokkene Arja Pedersen og Kim Iamram, bak servitørene Frida Willard Bjørkvold og Mathias Toresen. (Foto: Ragnar Ydse)

– Den gleden og stoltheten disse lærlingene utstråler under konkurransen viser at de har et stort engasjement for yrket sitt. Og slike konkurranser gir de unge og lovende lærlingene en mulighet til å bli enda bedre og finpusse kompetansen sin. Reiselivet har et stort behov for faglærte, dyktige ansatte, og vi ønsker oss flere slike flotte, kompetente ungdommer, sier Myrstad.

– Vi i NHO Reiseliv vil gratulere de norske deltakerne med en fantastisk innsats og gode resultater under Nordisk mesterskap for kokk og servitørlærlinger. Vi gratulerer selvfølgelig også Danmark som imponerte stort i årets konkurranse, sier Myrstad.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS