ÅretsØlhundPondus2

Pondus ble Årets Ølhund

Tegneserieskaper Frode Øverli er kåret til Årets Ølhund. – Hos ham får ølet en selvfølgelig plass i hverdagen, på en folkelig måte, strippa for jåleri, heter det i juryens begrunnelse. Utmerkelsen Årets Ølhund er innstiftet av Bryggeri- og drikkevareforeningen for å hedre personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester.

Publisert

Pondus-skaper Frode Øverli får utmerkelsen Årets Ølhund av Petter Nome og fjorårsvinneren, Inge Staldvik. (Foto: Kaia Means, Newswire)

– Veldig uventet, jeg så ikke denne komme i det hele tatt. Jeg har fått priser for tegneseriene mine, men dette er sinnssykt gøy, en stor ære. Pondus fortjener nok prisen mer enn meg. Han har jo et så godt forhold til øl at han har overtatt en pub, sier Frode Øverli.

Pondus-tegneren fra Bergen ble overrakt prisen av juryformann Petter Nome under et arrangement i den nye Mathallen i Oslo.

– Frode Øverli setter en svært viktig del av norsk ølkultur på kartet. Han lar menn få være menn. Mannen i gata får lov å være akkurat det, og får nyte sin halvliter, sa Nome.

Drikker med måte

Ifølge Øverli har Pondus et edruelig forhold til øl, kanskje i motsetning til det mange tror.

– Han sitter jo alltid med en halvliter med skum på, og skummet forsvinner jo ikke, men vi får anta at han tar en slurk innimellom. Kameraten hans, Jokke, er det nok litt verre med.

Mange barn leser Pondus, men Øverli forteller at han aldri har fått kritikk for at tegneserien i stor grad kretser rundt øl og fotball, ofte mye øl.

– Jeg vet jo at mange barn er Pondus-fans, så jeg har jo tenkt på det. Men Pondus har aldri vært en barneserie. Den er laget for folk som vet hva øl er og hva virkningen kan være. Foreldre får finne ut når barna er store nok til å lese Pondus, det legger ikke jeg meg i.

Prisvinnerens eget forhold til øl?

– Forholdet er for oppadgående, i den forstand at jeg er blitt mer bevisst på at det finnes mange ulike typer øl. Jeg tar ikke lenger bare med meg en sixpack, men har begynt å bla litt i ølhyllene. Jeg har slått meg litt på hveteøl.

Den eventyrlige Pondus-suksessen ser ikke ut til å avta. Hvor lenge skal han holde på?

– Fotballspillere tar én sesong av gangen etter at de har rundet 30. Jeg har passert 43, og ta da tar serietegnere også én sesong av gangen. Egentlig har jeg tenkt ut en slutt på Pondus, men jeg håper jeg kan bidra med noe fornuftig noen år til, sier Frode Øverli.

Tidligere ølhunder

Årets Ølhund gjenoppstod for to år siden etter mange år i dvale. 2010-prisen gikk til daværende landsbruks- og matminister Lars Peder Brekk for hans innsats for å styrke lokal ølproduksjon og for at norske produkter skulle få en egen hylle på Vinmonopolet.

I fjor var det Inge Staldvik, tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører som fikk utmerkelsen. Han driver en sjenkestue i Namdalen der kundene kan vege imellom hele 260 ulike øl.

Blant tidligere prisvinnere finner vi visesangerne Kari Svendsen og Odd Børretzen, journalist Jahn Otto Johansen og politiker Matz Sandman.

Frode Øverli

Frode Øverli (født 15. august 1968 i Bergen) er en av Norges mest vellykkede tegneserieskapere. Han startet sin tegnerkarriere i 1984 da han kom på trykk i Fantomet med en fantometparodi. Senere var han fast bidragsyter i humorbladet Pyton i ti år.

Pondus publiseres i dag i mer enn 130 aviser, blader og nettsteder i Norge og utlandet. De siste ti årene er Pondus utgitt som månedsblad. Pondus-bøkene selger i store opplag.

Newswire

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS