Jørgen Dons Diageo World Class - shaking like a Nordic champ

Nordens beste bartender er norsk

Jørgen Dons fra Raus i Trondheim vant den nordiske finalen av Diageo World Class Bartender 2015. Etter to hektiske dager med konkurranse i København er den norske mesteren i bartending endelig kåret. Samtidig er han også kvalifisert til den globale finalen som holdes i Sør-Afrika i september.

Publisert

Jørgen Dons feires som nordisk vinner sammen med flere av de andre finalistene. Helt til høyre skimtes den tidligere norske Diageo World Class-deltakeren Jesper Høst (vant i 2012 og 2014). Han satt i juryen denne gangen.

Sammen med den svenske bartenderen Karl-Martin Edin fra baren Open/Closed i Umeå og danske Ted Dako fra Bar25 i København, har han også sikret seg en plass i Diageo World Class Global Final som holdes i Sør-Afrika i september.

Tre i den avgjørende finalen

Dons gikk også hele veien, og kan nå kalle seg den beste bartenderen i Norden. Alt i alt deltok 17 bartendere fra Danmark, Norge og Sverige i den nordiske finalen (se hvilke 17 som var med i København lengre ned i saken).

De tre nasjonale vinnerne fra Danmark, Sverige og Norge konkurrerte videre om den gjeve tittelen som nordisk mester. Denne finalerunden baserte seg på en såkalt «Speed & Sensory Challenge», der bartenderne på tid skulle lage sin egen versjon av mellom tre og seks velkjente cocktails som for eksempel Cosmopolitan og Moscow Mule.

Der gikk Jørgen Dons seirende ut.

Både visuelt og med nye smaker

Jørgen Dons kan juble etter seieren i Diageo World Class Bartender of the Year Nordic Final. Nå er han klar for den globale finalen i Sør-Afrika i september.

Finalen ble holdt over to dager. Den første dagen fant sted på Balthazar Champagne Bar og en andre på Hotel d'Angleterre.

Her slapp bartenderne fantasien løs i kampen for å fange dommernes oppmerksomhet, både visuelt og gjennom spennende nye smaker. Alle bartenderne har forberedt seg i månedsvis, og det er bare de aller beste som har en sjanse til å hevde seg i verdens største bartenderkonkurranse.

Historien og konseptet bak cocktailen

Bartenderne ble bedømt av et erfarent dommerpanel bestående av bransjeeksperter, tidligere vinnere og deltakere. Kreativitet, showmanship og humor var parameterne som dommerne bedømte ut i fra.

– Etter min mening var det Jørgen Dons' fantastiske evne til å fortelle historien og konseptet bak cocktailene som var den viktigste faktoren som gav han tittelen nordisk mester i år. Han gir publikumet sitt en fantastisk opplevelse, og det er nettopp dette som gjør ham til en bartender i verdensklasse, sier Justin Smyth, dommer ved Diageo World Class Bartender of the Year Nordic Final, i en pressemelding.

Finale i Sør-Afrika

Utover tittelen som Norges beste bartender er Jørgen Dons fra Raus i Trondheim også kvalifisert til den globale finalen i Diageo World Class Bartender of the Year, som i år arrangeres i Sør-Afrika i september. Der venter en uke med intensive konkurranser og store opplevelser.

– Dette er noe av det morsomste jeg har vært med på. Jeg gleder meg utrolig mye til neste konkurranse, og håper å kunne ta seieren hjem til Norge denne gangen, sier Jørgen Dons.

De seirende cocktailene

Jørgen Dons i aksjon.

Disse tre cocktailene førte hver sin bartender videre til den globale finalen. Bartenderne fikk en såkalt «Mystery Box» med forskjellige ingredienser, og måtte improvisere en velsmakende og spennende cocktail ut i fra hva de ble gitt.

Jørgen Dons (Norge) vinnerdrink

Cocktail: Pinapple Express

7 cl Ron Zacapa 23

4 cl ananasjuice

2 cl limejuice

2 cl sukker

2 dråper vaniljeessens

Lime zest

Ted Dako (Danmark)

Cocktail: King George’s Breakfast Tea

50 ml Johnnie Walker Blue Label

20 ml sitronsaft

30 ml honningsirup

Ingefær

Peppermynte

Varmt vann

Cocktail: Queen Mary’s afternoon Delight

40 ml Ron Zacapa 23

30 ml sitronsaft

40 ml honningsirup

Bringebær

Timian

Karl-Martin Edin (Sverige)

Cocktail: Belgian Blue

6 cl Johnnie Walker Blue Label

1 cl Oloroso (sherry)

1 g muscovado sugar

Chili infusion

Cocktail: Guatemalan Shoemaker

7 cl Ron Zacapa 23

3 jordbær

¼ pære

1 cl Oloroso (sherry)

3 g brun farin

2 cl limejuice

De 17 deltakerne i finalen

Under er alle de 17 deltakerne fra de nordiske landene. Seks av dem kom fra norske barer.

Deltakerne fra Norge:

· Jonas Junge (Bakgården Bar, Kristiansand)

· Christoffer Johansson (Himkok, Oslo)

· Torbjørn Efteland (Bare på 13, Bergen)

· Sondre Torgersen Kasin (Morgenstierne, Oslo)

· Jørgen Dons (Raus, Trondheim)

· Timothy Alun Mulbeyer (Nedre Foss Gård, Oslo)

Deltakerne fra Danmark:

· Ted Dako (Bar25, København)

· Magnus Hamann (Clemens Gastro & Bar, Aarhus)

· René Hedeland Larsen (Ruby Cocktail Bar, København)

· Bastian Leander Andersen (St. Pauls Apothek, Aarhus)

· Nikolaj Brøndsted (Good Spirits, tidligere sjefsbartender for MASH restauranterne)

· René Jensen (The Union Bar, København)

Deltakerne fra Sverige:

· Robin Abrahamsson (Rex Bar & Grill, Umeå)

· Thomas Jordansson (Cuckoo's Nest, Göteborg)

· Tom Surma (Restaurang Familjen, Göteborg)

· Joakim Olsson (Avalon Hotel, Göteborg)

· Karl-Martin Edin (Open/Closed, Umeå)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS