LauritzWHansenKongensSølv2

Kongens Sølv til Lauritz W. Hansen

Lauritz W. Hansen mottok denne uka Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin mangeårige innsats i restaurant- og hotellbransjen. Det skjedde i forbindelse med åpningen av Norsk kokebokmuseum i Stavanger, der både Eyvind Hellstrøm og Ingrid Espelid Hovig deltok. Museet åpnes i forbindelse med Universitetets 100-årsjubileum i år.

Publisert

Lauritz W. Hansen mottok denne uka Kongens fortjenstmedalje i sølv. (Foto: Ragnhild Nordahl Næss, UiS)

Hansen fikk Kongens fortjenstmedalje i sølv for hans mangeårige innsats i mat-, hotell- og reiselivsbransjen. Han var blant annet den første daglige lederen til Gastronomisk institutt, han har vært inspektør på Norsk hotellfagskole, tok initiativ til Gladmatfestivalen, han har vært kokk, kjøkkensjef og hotelldirektør.

Hederen og ære ble overbrakt Hansen av fylkesordføreren i Rogaland, Janne Johnsen.

– Han har et levende engasjement, og er en samfunnsborger som har vist pionerinnsats, sa fylkesordføreren til Johnsen til en rørt og overrasket Hansen.

– Det er med stor ydmykhet jeg mottar dette, sier Hansen selv, og retter en takk til alle som har gjort det mulig for han å drive på med akkurat det han har hatt lyst til, skriver Universitetet i Stavanger på sin hjemmeside.

Norsk kokebokmuseum

Hansen fikk medaljen like etter at Eyvind Hellstrøm hadde åpnet Norsk kokebokmuseum.

Tanken om et kokebokmuseum på Norsk hotellhøyskole (NHS) ved UiS oppstod i 2001. For fire år siden ble stiftelsen Norsk Kokebokmuseum dannet. Og nå er Norges første kokebokmuseum endelig offisielt åpnet, skrives det på UiS.no.

Selv husker Hellstrøm tilbake på studietiden på det som den gang var Norsk Hotellfagskole, med glede. Etter ti år i kokkeyrket var han 30 år da han begynte på Hotellfagskolen.

– Jeg kom hit og trodde jeg ikke hadde mer å lære. Men da jeg møtte Øyvind Sirevaag og de andre lærerne på skolen innså jeg at jeg hadde utrolig mye å lære, innrømmer Hellstrøm.

– Vi fikk i oppgave å skrive historier. Jeg fikk tilbakemelding fra Øyvind Sirevaag på at jeg skrev fantastisk, men at jeg brukte alt for mange ord. Dette tok jeg med meg videre, og den lærdommen har jeg brukt i alle mine kokebøker, sier Hellstrøm til UiS.

Les også: Bransjebastion i 100 (skrevet av Øyvind Sirevaag)

Hovig er gudmor

Det som regnes som den første norske kokeboken, "Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen" av Hanna Winsnes, ble utgitt i 1845. Kokebokmuseet har et eksemplar av boken som kom ut i 1872. Men den er bare en av mange klenodier blant de om lag 3000 kokebøkene som Norsk kokebokmuseum har samlet så langt.

"

Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm blar i Hanna Winsnes kokebok i det nyåpnede kokebokmuseet ved UiS.(Foto: Ragnhild Nordahl Næss, UiS)

Ingrid Espelid Hovig er selvfølgelig representert i samlingen, og Hovig er også museets gudmor.

100-årsjubileum

– Du verden for en fest å få være med på åpningen av det første kokebokmuseet i Norge. Dette er en stor dag, sa Hovig. Hun presiserte at kokebøker har fulgt henne hele livet, fra hun fikk sin første kokebok i 1943.

– Kokebøker er formidler av kulturhistorie, og kokebøker en kan bla i vil aldri dø, sier hun,

Åpningen av kokebokmuseet er en del av Universitetets 100-årsjubileum i Stavanger.

Les mer om 100-årsjubileet her

Les også: Norsk hotellhøgskole - en verden av muligheter

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS