Tom Victor Gausdal1

Gausdal føyer seg inn i gjev rekke

Tom Victor Gausdal føyer seg inn i rekken av anerkjente kokker som har fått hedersbetegnelsen André Engs gullnål, NKLs høyeste utmerkelse. Gausdal fikk utmerkelsen på NKLs årsmøte i mars.

Publisert

Tom Victor Gausdal fikk NKls hedersbetegnelse André Enghs gullnål i mars. Her er han i aksjon på kjøkkenet på Strand Restaurant, som han startet i 2010. (Foto: Morten Holt)

Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL), som i år er 60 år, deler ut gullnålen til matprofiler som har utmerket seg spesielt.

I år var det Tom Victor Gausdal som fikk utmerkelsen.

Høyeste utmerkelsen

Gullnålen, som er Norges Kokkemesteres Landsforenings (NKL) høyeste utmerkelse, kan tildeles personer fra inn og utland, som gjennom sitt virke og innsats har arbeidet for kokkefagets fremme, det seg faglig, litterært og administrativt.

10 utenlandske kokker har fått utmerkelsen, men ingen utenfor Norges grenser har fått den siden 1977.

Tom Victor Gausdals meritter

Tom Victor Gausdal har sølv fra Bocuse d'Or i 2005. (Foto: Morten Holt)

Tom Victor Gausdal (født 1976) kommer opprinnelig fra Nøtterøy, og har blant annet sølv fra Bocuse d’Or i 2005, der han bare var et poeng fra seieren

Etter kokk- og servitørlinja fra 1992, gikk han fra 1995 i lære hos Bent Stiansen på Statholdergaarden.

I 1997 var han commis i Bocuse d’Or for for Odd Ivar Solvold, som den gang tok bronse. Senere ble han også med på det norske kokkelandslaget (fra 1998), og han ble visekaptein på laget i 2004.

Årets Kokk i 2003

Tom Victor Gausdal har markert seg gjennom en årrekke. (Foto: Morten Holt)

Året før, i 2003 ble han også Årets Kokk. Det ble hans store internasjonale gjennombrudd i og med at seieren førte til at han fikk representere Norge i Bocuse d’Or i 2005, noe som altså endte med sølvmedalje.

I 2008 fikk han også sølv i Global Chaf Challenge. Samme år vant han gull i kokke-OL med kokkelandslaget.

I 2002 etablerte han cateringselskape Flavours sammen Erling Sundal, Bjørn Cameron Alexander og Odd Stian Floer. I 2010 startet han Strand Restaurant i Bærum sammen med Sundal og Floer, og han har senere også stått bak oppstarten av Smalhans.

Les mer om Strand Restaurant her

" Les mer om Smalhans her

"

I TV-ruta

De siste årene har vi blitt mer kjent med Gausdal i TV-ruta, først som dommer i MasterChef, deretter som Fredrik Græsviks makker i «Til bords med fienden» og nå sist i Kokkenes Kamp, som gikk på TV2 før jul i 2013.

Han har også gitt ut flere kokebøker.

I år kronet han det hele med å få tildelt André Engs gullnål.

Les mer om annen heder på NKLs årsmøte her

André Engs gullnål gjennom tidene

Her er listen over alle som har fått Andre Enghs gullnål i Norge (hedersbetegnelsen er også delt ut til kokker utenfor Norge):

1966: André Engh

1967: Paul Schaltenbrand, Kåre Aasheim, Rolf Svendsen og Thommas Næss

1968-71: Ikke delt ut

1972: Reidar Arnesen

1973: Fredrik Wester

1974: Levin Halvorsen

1975-77: Ikke delt ut

1978: Magne Aakvik

1979-81: Ikke delt ut

1982: Arvid Skogseth

1983: Ikke delt ut

1984: Otto Ramsbacher

1985: Edgar Ludl

1986: Arman Julseth

1987: Arne Bertelsen

1988: Ola Olsen

1989: Tore Hovland

1990: Ingrid Espelid Hovig

1991: Hans Jebsen

1992: Kjell Innli

1993: Folke Sundquist

" 1994: Marta Offerdal1995: Lauritz W. Hansen

1996: Jon Signar Johnsen

1997: Bente Halsos (pm)

1998: Harald Osa

1999: Eyvind Hellstrøm

2000: Bengt Wilson

2001: Steinar Lindstrøm

2002: Ikke delt ut

2003: Svein Magnus Gjønvik

2004: Einar Øverås

2005: Mette Borchgrevink Thurmann-Mo

2006: Anne Dorthe Magnus Ask

2007: Sven Erik Renaa

2008: Ikke delt ut

2009: Jon E. Henriksen og Erling Kristian Bjørstad

2010: Håkon Reigstad

2011: Gunnar Hvarnes

2012: Harry Ertresvåg

2013: Frode Myklevik

2014: Tom Victor Gausdal

"
Powered by Labrador CMS