Halvor Heuch Det Norske Måltids hederspris

Det Norske Måltids hederspris til Halvor Heuch

Under finaleshowet for Det Norske Måltid i Stavanger konserthus lørdag 5. januar, ble Hedersprisen 2012 tildelt Halvor Heuch, destillatør og fagdirektør i Arcus.

Publisert

Fjorårsvinner Ingrid Espelid Hovig delte ut Årets hederspris 2012 til Halvor Heuch. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)

– Vinneren brenner for harmonien mellom norsk tradisjonsmat og drikke, og formidler med glede og engasjement verdien av måltidet som opplevelse og helhet, het det blant annet i juryens omfattende begrunnelse, som ble lest opp på sjarmerende vis av fjorårsvinner Ingrid Espelid Hovig. Spenningen i salen holdt lenge, men både publikum og en overrasket og rørt Halvor Heuch innså etter hvert at det var han som ble årets hedersprisvinner.

Det Norske Måltids hederspris ble delt ut for første gang i fjor. Prisen ”tildeles en person, et firma eller en organisasjon som har hatt særlig betydning for norsk matkultur”, sier statuttene. Den selvskrevne vinneren første året var Ingrid Espelid Hovig. Hun fikk også det ærefulle oppdraget å dele ut trofeet til årets vinner. Hedersprisen består av et diplom og Det Norske Måltids trofé som vinneren får til odel og eie.

Har satt norske drikkevarer på kartet

Halvor Heuchs kunnskapsrike og entusiastiske formidling av norsk mat og drikke gjennom flere tiår, ble lagt stor vekt på av juryen. I flere bøker og utallige foredrag og intervjuer har den matglade destillatøren profilert norske tradisjoner. Heuch har vært en ihuga talsmann for å velge norsk drikke til norsk mat.

Det er akevitten, det norske nasjonalbrennevinet, som er hans spesialfelt, men han slår like gjerne et slag for et godt øl, en bærdrikk eller en cider. Også i de regionale programmene i Det Norske Måltid har Halvor Heuch bidratt med sin kunnskap om valg av drikke til mat. I finalen satt han i juryen i matlagkonkurransen sammen med tre av våre mest kjente kokker, Bent Stiansen, Wenche Andersen og Arne Brimi.

Om prisvinneren

Halvor Heuch (f. 1945) er fagdirektør for brennevin i Arcus. Han har skrevet bokenAkevitt, en norsk brennevinshistorie(Cappelen 2002) og forfattet i 1999 en kulturhistorisk kokebok om rakefisk sammen med Astri Riddervold. I 2010 ble Halvor Heuch utnevnt til Ridder av første klasse av St. Olavs Orden.

Som produktutvikler, først i Vinmonopolet og senere i Arcus, har Halvor Heuch satt tydelige spor etter seg. Han står bak en rekke nye resepter på akevitt, blant annet flere som er spesielt tilpasset kjente og kjære norske retter som lutefisk, bacalao, ribbe og pinnekjøtt. Til jul kunne han feire 25-årsjubileet for en av sine ubetingede suksesser, Gilde Juleakevitt, den første norske akevitten med årgangsbetegnelse.

Juryen

Juryen har bestått av:

Øyvind Fylling-Jensen, Nofima Nina Sundqvist, Matmerk Terje Martinussen, Norges Sjømatråd Nils T. Bjørke, Norges BondelagCesilie Aurbakken, Norges Bygdekvinnelag Knut Almquist, NHO Reiseliv Bernt Bucher Jokhannesen, Hanen Ellen Math Henriksen, Måltidets HusPetter Nome, Bryggeri og drikkevareforeningen

Les også: Årets øl kommer fra Flåm og Årets ølinnovasjon fra Drammen

Det Norske Måltid

Det Norske Måltid er et samarbeidsprosjekt som involverer en rekke aktører i hele måltidsnæringen. Prosjektet har som mål å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning. Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid.

Les mer på www.detnorskemaltid.no

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS