
To fra Røros fikk matkulturpris
Både Ingulf Galåen på Galåvolden Gård like sør for Røros og administrerende direktør på Røros Hotell, Mikael Forselius, fikk i dag Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

De to kandidatene fra Røros delte årets pris, som hadde undertittelen «Årets lokalmatfyrtårn». Prisen ble delt ut for 23. gang.
Juryens begrunnelse
I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Ingulf Galåen er en fremtidsrettet og nyskapende entusiast, og eier og driver Galåvolden Gård som er den ledende produsent av gårdsmat i Rørostraktene».
«Mikael Forselius er administrerende direktør ved Røros Hotell, og har bidratt til å sette Røros på kartet som en matdestinasjon gjennom fokus på lokalmat og råvarer fra Røros-regionen».

«Begge har vært sentrale i oppbygningen av Rørosmat SA, som i dag er Norges fremste matnettverk med landsdekkende distribusjon, og er verdige vinnere av Ingrids Matkulturpris».
Fødselshjelpere og ildsjeler

– De to har virkelig vært fødselshjelpere og ildsjeler bak den eventyrlige økningen i det salget av lokal mat og drikke som vi nå ser i Norge, uttalte mat- og landbruksminister Jon Georg Dale, da han delte ut prisen i forbindelse med Matmerks «Fagdag for Norsk Mat».
Lette etter ildsjeler
De to vinnerne fra Røros utmerker seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år lette matkulturprisens styre etter ildsjeler som er verdig tittelen lokalmatfyrtårn, og deler kunnskap og betydningen av å satse på norsk lokalmat og drikke.
– Dette er en heder og annerkjennelse til alle som bidrar til lokalmatmiljøet i Røros-traktene. Det er enormt mange som tar del i og skal ha sin del av æren for det gode arbeidet som gjøres og er gjort. Vi har bygd opp matmiljøet i Røros-traktene med samarbeid og ved å unne hverandre å lykkes. Det skal vi fortsette med, forteller de to glade vinnerne i en pressemelding.
Juryen
Fagjuryen for Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris har i år bestått av Andreas Viestad, Einar Risvik, Liv Gregersen Kongsten, Kay Nilsen, Laila Grastvedt og Nina Sundqvist.
Les enda mer om prisen i lokalavisen på Røros, Retten.no.
Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)
Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. Den verdige vinneren vurderes etter formidling og kunnskapsdeling av norsk lokalmat og drikke.
I 2016 deles prisen ut for 23. gang, og vinneren hedres med diplom og et stipend på 30 000 kroner.
Prisutdelingen finner sted på Matmerks årlige arrangement «Fagdag for norsk mat».
Vinnere av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 1994-2016
2016: Mikael Forselius, administrerende direktør Røros Hotell, og Ingulf Galåen, Galåvolden Gård.
2015: Kirsten Winge, blogger, biolog, forfatter og villmarkskokk fra Søre Osen
2014: Kokk og matformidler Andreas Viestad og kokk og matformidler Brynhild Romenstad Lervang
2012: Klepp Frivilligsentral
2011:Fagkonsulent Kirsty McKinnon, Bioforsk Økologisk Tingvoll og lærer Christin Løkke Hagen, Tingvoll barne- og ungdomsskole.
2010: Kokk/restauranteier Hanne Frosta
2009: Kjøkkensjef Gunnar Kvamme
2008: Matskribent Tove Diesen
2007: Osteprodusent Pascale Baudonnel
2006: Høgskolelektor Gerd Tomter Løvaas
2005: Høgskolelærer Bodil Norjorde
2004: TV-kokk Wenche Andersen
2003: Kokk Harald Osa
2002: Matjournalist Borghild Fiskå
2001: Konsulent/husstellærer Liv Gregersen Kongsten
2000: Produsent Arnt Harald Stange
1999: Matjournalist/ husstellærer Åse Strømstad
1998: Kokk Arne Brimi
1997: Kulturjournalist Henry Notaker
1996: Dr.med Ingvar Hjermann
1995: Professor Jan Raa
1994: Mag.art. Astri Riddervold