Øyvind Bøe Dalelv er vinner av NM i kokkekunst 2016. (Foto: NKL)

Gull til Bøe Dalelv

Øyvind Bøe Dalelv vant NM i kokkekunst 2016. Han er fra Bodø, men til daglig er han soussjef på Statholdergaarden hos Bent Stiansen – som også var den første vinneren av konkurransen, i 1990.

Publisert
Øyvind Bøe Dalelv. (Foto: Morten Holt)

26-åringen (fyller 27 år 26. september) var storfavoritt til å vinne tittelen, og tok vel vare på favorittstempelet, og føyer seg nå inn i rekken av mange kjente kokker som har vunnet NM i kokkekunst (se egen ramme).

Øyvind Bøe Dalelv og commis Runa Kvendseth etter seieren i NM i kokkekunst. (Foto: Jørn Lie)

Runa Kvendseth var Bøe Dalelvs commis

Med seg i boksen hadde han commis Runa Kvendseth, og de to ble hedret med gull og kongepokal på banketten på Scandic Nidelven i Trondheim i kveld.

Øyvind Bøe Dalelv sammen med barndomskompis Christian A. Pettersen i Årets kokk i fjor. De to ble nummer to og tre i den konkurransen. (Foto: Morten Holt)

«Vinneren var rett og slett suveren. Øyvind Bøe Dalelv var suverent best og leverte spennende og gode smaker og teknikk, ferdigheter på kjøkken. Han utviste en ro og kontroll på kjøkkenet som en vinner skal ha», mente juryen.

Sølv til Marius D. Kjeldsrud i NM i kokkekunst 2015. (Foto: NKL

Garvet konkurransekokk

Det er flere årsaker til at han var regnet som favoritt, men senest i fjor høst ble han nummer tre i Årets kokk (uttak til Bocuse d’Or), bak Christopher W. Davidsen og Bøe Dalelvs barndomskamerat Christian Andre Pettersen. Også i 2013 vant i bronse i samme konkurranse. Den gang var det Ørjan Johannessen som vant. I 2011 vant han gull i VM i yrkesfag (World Skills, kokker) i London.

I NM i kokkekunst ble han nummer to i 2013, og han har også gullmedalje Nordic Young Chef of The Year i 2011.

Bronse til Lene R. Kjøde i NM i kokkekunst 2015. (Foto: NKL)

Han har også bakgrunn fra både juniorlandslaget (2009-2010) og det norske kokkelandslaget.

Les mer om Øyvind Bøe Dalelv her

Øyvind Bøe Dalelv. (Foto: Fredrik Ringe)

Sølv til Dragstad Kjeldsrud, bronse til Rabben Kjøde

Sølvet gikk til Marius D. Kjeldsrud (commis Linn Mosby), som til daglig jobber på Søllerød Kro i Danmark, mens Lene Rabben Kjøde (commis Mariell Alfheim Opperud) endte på bronseplassen i NM i kokkekunst. Kjøde arbeider til daglig jobber på Brasserie Blanche.

De sju andre deltakerne fikk delt fjerdeplass: Lukasz Brekke (4service i Bergen), Theodor Breyholtz Ulstein (Restaurant 1877 i Bergen), Daniel Rosvold (Soria Moria Hotell og konferansesenter i Oslo), Inge M. Olsen (Hoftepluss i Alta), Runar Helgeland (Spiseriet i Stavanger), Frida Netland Berge (Vaaghals i Oslo) og Martin Trana Flak (Scandic Nidelven i Trondheim)

Øyvind Bøe Dalelvs forrett i NM i kokkekunst 2016. (Foto: NKL)

Læretid og arbeid på Statholdergaarden

Bøe Dalelv arbeider til daglig som soussjef på Statholdergaarden i Oslo, der han også hadde læretiden fra 2007 til 2009. Før han kom tilbake til Bent Stiansen & Co var han innom både anerkjente Geranium i København (nå tre Michelin-stjerner) og Restaurant Eik i Oslo (kokk og kjøkkensjef).

Her kan du se all feringen på Øyvind Bøe Dalelvs Facebook-side

Øyvind Bøe Dalelvs hovedrett i NM i kokkekunst 2016. (Foto: NKL)

Menyen

Dette serverte Bøe Dalelv i NM i kokkekunst:

Dovrebrie - Potet & gulrot fra Frosta

* Sprø potetlefser med brie fra Dovre

* Gressløkemulsjon, syltet gulrot og ristede hasselnøtter

* Sherrygastrique

Øyvind Bøe Dalelvs dessert i NM i kokkekunst 2016. (Foto: NKL)

Svin Innherred

* Grillet svinecarré og pølse med ramsløk

* Sortpepperglasert ytrefilet med sprø svor

* Brunet blomkålkrem med savoykål og grønnkål

En meget fortjent seier! mente alle etter at Statholdergaarden-duoen Øyvind Bøe Dalelv og Runa Kvendseth vant NM i kokkekunst 2016. (Foto: NKL)

* Rødbete fylt med skorsonnerot

* Syrlig løk med eple

* Svinesjy

Mørk sjokolade – Bringebær - Jordbær

* Valrhona sjokoladeganache

* Bringebær fylt med bringebærgelé

* Sjokolade «jord» og sitronverbena sponge cake

Mathias Toresen, hovmester på Oslo Militære Samfund, vant NM for servitører 2016.

* Iskalde jordbærperler.

Juryen

Juryen i NM i kokkekunst 2016 besto av

Hoveddommer Per Mandrup (Danmark /WACS Culinary)

Smaksdommer Jan Kåre Johansen (Kokkenes Mesterlaug Nord Trøndelag)

Smaksdommer Espen Aunaas (Trondheim Kokkenes Mesterlaug)

Smaksdommer Kristine Øvrebø (Bergen Kokkenes Mesterlaug)

Smaksdommer Jørn Lie (Kokkenes Mesterlaug Oslo)

Plassdommer Anne Dorthe Magnus Ask (Kokkenes Mesterlaug Rogaland)

Også NM-gull til Mathias Toresen

Parallelt med NM i kokkekunst, ble også NM for servitører arrangert i Trondheim.

Det var Mathias Toresen (21) fra Oslo som vant denne konkurransen. Toresen er til daglig hovmester på Oslo Militære Samfund.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Disse har vunnet NM i kokkekunst


Øyvind Bøe Dalelv. (Foto: Morten Holt)

Vinneren av NM i kokkekunst vil føye seg inn i en celeber rekke med vinnere av NM. Under kan du se alle vinnerne i NM fra 1990 til 2016.

1990: Bent Stiansen

1991: Odd Ivar Solvold

1992: Palle Jørgensen

1993: Odd Ivar Solvold

1994: Odd Ivar Solvold

1995: Trond Moi

1996: Trond Moi

1997: Trond Moi

1998: Beathe Hals

1999: Tommy Østhagen

2000: Erling Sundal

2001: Ole Erik Løkken

2002: Roger Malmin

2003: Geir Skeie

2004: Bjørn Cameron Alexander

2005: Erling Sundal

2006: Gunnar Hvarnes

2007: Gunnar Hvarnes

2008: Alexander Østli Berg

2009: Halvar Ellingsen

2010: Ørjan Johannessen

2011: Christian André Pettersen

2012: Thomas Johansen Borgan

2013: Fredrik Log

2014: Christian André Pettersen

2015: Kåre-André Hjartholm

2016: Øyvind Bøe Dalelv

Powered by Labrador CMS