Vegard Stormo er Årets kjøkkensjef 2020. (Foto: Scandic Hotels)
Vegard Stormo er Årets kjøkkensjef 2020. (Foto: Scandic Hotels)

Nordnorsk kokk ble «Årets kjøkkensjef»

Vegard Stormo fra NKL Narvik, som er sjef for mat og drikke ved Scandic Narvik, er kåret til «Årets kjøkkensjef 2020» av Norske Kokkers Landsforening (NKL).

Publisert

Stormo har vært ansatt i Scandic Narvik siden januar 2018. Han har også en fortid som daglig leder i familiebedriften Tinja Fjellgård, som ligger like ved E10 mellom Narvik og svenskegrensen (Bjørnfjell/Riksgrensen).

Han er også tidligere vinner av Sapmi Awards, der den beste samiske kokken kåres.

Les også: Villmarksgourmet på Tinja Fjellgård (publisert 2014)

Sette Narvik-regionen på matkartet

Den erfarne fagmannen Stormo ble både overrasket og beæret da han fikk beskjeden om at han var kåret til årets kjøkkensjef.

– Det var litt av en beskjed å få på en lørdag. Jeg ble veldig overrasket og veldig rørt over å få denne prisen. Jeg håper dette vil ha en positiv effekt på arbeidet med å markere Narvik som en nordnorsk matdestinasjon, sier Stormo.

Årets kjøkkensjef kåres ved at alle NKLs lokallag sender inn sitt forslag til vinner til landsforeningen. Fire av disse blir plukket ut av styret, og de blir deretter vurdert opp mot gjeldende kriterier av en jury bestående av representanter fra reiselivet, pressen og et lokallag. Juryens vurdering holdes hemmelig frem til prisutdelingen.

Utvikler og løfter den nordnorske, arktiske maten

I begrunnelsen fra juryen heter det blant annet at «Vegard Stormo fra Scandic Hotels er opptatt av å servere mat med gode historier som løfter og bærer den totale opplevelsen». Videre står det at «Stormos filosofi om minst mulig bearbeiding av maten handler om å løfte råvarene ut av naturen og rett oppi gryta».

Ved siden av sine oppgaver på hotellet, jobber Stormo med å utvikle og løfte den nordnorske, arktiske maten, blant annet som konsulent for fagskoleutdanningen innen bærekraftige matopplevelser i Mosjøen. Han er sensor i prøvenemnda for kokkefaget, kursholder for opplæringskontoret for restaurant og matfag i Nordre Nordland, og er aktuell som medforfatter av flere kokebøker med søkelys på det nordiske kjøkken. Den siste i rekken, «Catch and cook», er nominert til verdens beste kokebok.

En stor ressurs

Om rollen hans som sjef for mat og drikke ved Scandic Narvik skriver juryen at Stormo bidrar til «at gode råvarer behandles i henhold til gamle tradisjoner og presenteres i moderne og innovative drakter. Han sørger også for at kalenderen blir en viktig rettesnor hvor smakene og luktene i menyen speiler det man til enhver tid finner og ser i fjellene og fjordene rundt hotellet».

– Vegard Stormo er en stor ressurs for Scandic Narvik. I arbeidet med å gjøre Narvik enda mer attraktivt for turistene, er det viktig med et høyt faglig nivå på kjøkkenet og et sterkt søkelys på å foredle de lokale og gode råvarene som regionen tilbyr. Dette er en anerkjennelse av hans bunnsolide faglige kompetanse, sier hotelldirektør Terje Theodorsen.

Høythengende heder

Eyvind Hellstrøm, Arne Brimi og Bent Stiansen er blant dem som har vunnet prisen (se egen ramme over alle vinnene av Årets kjøkkensjef). For 2019 var det Christer Rødseth som fikk prisen. Det er altså en imponerende rekke Stormo nå føyer seg inn i.

– Dette var en utrolig gledelig nyhet. Vi har en tydelig satsing på mat i Scandic, og det bidrar til at vi tiltrekker oss dyktige folk. Det er fantastisk å ha fagpersoner som Vegard i organisasjonen. Han har lagt lista høyt for kvaliteten på kjøkkenet, samtidig som han har bidratt sterkt til rekrutteringen av nye, spennende kokker, sier direktør for mat og drikke i Scandic Hotels Norge, Morten Malting, i en pressemelding.

Disse har blitt Årets kjøkkensjef

Her er alle de som er blitt utnevnt til Årets kjøkkensjef i NKL siden 1979. Kikker du nærmere på listen, finner du en rekke markante norske kokker.

2020: Vegard Stormo, Scandic Narvik

2019: Christer Rødseth, Vaaghals og Code, Oslo

2018: Renee Fagerhøi, Bula Bistro, Trondheim

2017: Gunnar Jensen, Mathallen Tromsø

2016: Frode Selvaag, Ryfylkekokken

2015: Heidi Bjerkan, Credo, Trondheim

2014: Arnt Johannessen, Bekkjarvik Gjestgiveri

2013: Trude Norevik, Bergen

2012: Brith Bakken, Briths Matgleder, Dilling

2011: Geir Magnus Svae, Tyrifjord Hotel

2010: Lars Erik Vesterdal, Rica Nidelven, Trondheim

2009: Johnny Trasti, Sorrisniva, Alta

2008: Sven Erik Renaa, manager kokkelandslaget (senere Re-Naa)

2007: Torbjørn Forster, Statholdergaarden, Oslo

2006: Endre Ludvig Olsen, Edvard Grieg Hotel, Bergen

2005: Hanne Frosta, På Høyden, Bergen

2004: Kristoffer Hovland, Fossheim Turisthotell, Lom

2003: Roy Magne Berglund, Du Verden, Lofoten

2002: Charles Tjessem, Statoil, Rogaland

2001: Fredrik Hald, Lucullus, Hotel Neptun, Bergen

2000: Atle Bjøringsøy, Hotel Britannia, Trondheim

1999: Terje Ness, Bagatelle, Oslo

1998: Josef Schreiner, Hotel City, Fredrikstad

1997: Lars Barmen, Hotel Continental, Oslo

1996: Trond Moi, Bølgen & Moi, Oslo

1995: Odd Ivar Solvold, Ludls, Sandefjord

1994: Jan-Arne Hove, Rica Parken, Ålesund

1993: Bent Stiansen, 5 Stuer, Oslo

1992: Harald Brox, SAS Royal Hotel, Tromsø

1991: Lasse Pallessen, Hotel Residence, Sandnes

1990: Freddie Nielsen, D’Artgagnan, Oslo

1989: Hans Robert Bruun, Hotel Continental, Oslo

1988: Henning Stordal, Stefanhotellet, Oslo

1987: Lars Erik Underthun, Carte Blanche, Smestad Hotell, Oslo

1986: Harald Osa, Jans Mat- og Vinhus, Stavanger

1985: Arvid Skogseth, Bryggen, Stuene ved Gamle bybro, Trondheim

1984: Arne Brimi, Fossheim Turisthotell, Lom

1983: Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Oslo

1982: Magne Bjørdal, Parken Hotell, Ålesund

1981: Willy Wyssenbach, Hotel Continental, Oslo

1980: Edgar Ludl, Park Hotel, Sandefjord

1979: Alfred Springer, Grand Hotel, Oslo

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS