Karoline og Odd Stormo på Tinja Fjellgård. (Foto: Morten Holt)

Villmarksgourmet på gammel samisk gård

På kort tid har den samiske gården Tinja Fjellgård, som drives av familien Stormo like ved E10 mot Bjørnfjell, etablert seg som et spisested utenom det vanlige i Nord-Norge. Stedet, tilbyr også overnatting i noen få rom og jakt på nordlyset, men det er kjøkkenet og restauranten som foreløpig er navet i driften. Det serveres retter med naturen som inspirasjon. Hva med litt lett sprøstekt reinlav?

Publisert
Odd (fra venstre), Karoline og Vegard Stormo i restauranten. (Foto: Morten Holt)

– Vår matfilosofi bygger på mest mulig bruk av lokale råvarer og kortreist mat. Vi setter opp nye menyer hele tiden alt etter hva som er å høste fra naturen på gitte tidspunkt. Kjøtt og fisk er det nok av i omegn, og vi henter også mye engsyre, granskudd, geitrams, bregneskudd, malurt, sopp, bær, mose og tyttebærlyng ute i naturen – rett utenfor kjøkkendøra, til bruk i rettene, forteller kokk og daglig leder Vegard Stormo (35).

Kreasjon av vill-lam fra Gratangen (nakke, ribbe, slagside), fritert reinlav, vårløk, asparges, potet- og hvitløkspuré, løk-krem og rødvinsglace - laget på Tinja Fjellgård. (Foto: Morten Holt)

– Råvarevalget vårt tar utgangspunkt i de forskjellige sesonger og tilgjengeligheter som årstidene kan by på. Hos oss får du ikke asparges i desember eller friske bær i mai, påpeker Stormo, som også selv liker å ta turen ut i naturen for å høste råvarer til bruk i kjøkkenet på Tinja. Hans kjæreste hobby er fluefisking, og røye og ørret står derfor ofte på menyen.

Lokalt, med globalt tilsnitt

Stormo forklarer at med et globalt tilsnitt til de arktiske råvarene blir det bare mer spennende og smakfullt.

– Maten bygger på grunnleggende fransk- og italiensk mattradisjon, men med ett personlig preg etter de råvarene vi har tilgjengelig.

Små smakfulle, spennende og annerledes retter presenteres med et lokalt og samisk tilsnitt. 10-retteren på menyen er faktisk blant de mest populære på Tinja.

– Jeg er nok ganske kreativ og innovativ. Er ikke redd å prøve nye ting og ikke redd for å feile. Derfor vil maten ofte virke litt overraskende, spennende og annerledes for gjestene sier Vegard Stormo.

«Fjellmor» Karoline og «fjellfar» Odd Stormo på trappa på Tinja Fjellgård. (Foto: Morten Holt)

Først i hjemmemarkedet

– Vårt mål er først å etablere oss i hjemmemarkedet (nordre Nordland og sørlige deler av Troms, red.anm). Så får vi vokse utover når tiden er inne for det, sier far Odd Stormo (67), som grunnla stedet sammen med kona Karoline. De går bare under kallenavnene «fjellmor» og «fjellfar» av de sju barnebarna. I dag er Odd daglig leder for eiendomsselskapet Tinja AS, men Karoline har hovedansvaret for å utvikle den kulturelle rammen rundt fjellgården.

Tinja Fjellgård. (Foto: Tinja)

De har også, foruten nevnte Vegard, sønnen Anders, som er lege i Harstad. Han er med i familiebedriften som styreleder.

Senior Stormo forklarer videre: – Vi skal sette oss i markedet. Først skal vi gjøre en skikkelig jobb. Så skal ikke vi selv forklare hvor gode vi er; det skal gjestene fortelle. Så langt har det fungert, sier han.

– Og selv om vi ligger inntil veien skal vi aldri bli noen veikro, presiserer Karoline Stormo.

Gründerne Karoline og Odd Stormo har skapt et sjarmerende gourmetsted i villmarka. (Foto: Morten Holt)

Stedet vant i februar 2013 prisen «Årets gründer» i Narvik-regionen, og daglig leder og kjøkkensjef Vegard Stormo vant også Sapmi Awards i juni i fjor. Det gir god blest for Tinja.

Historien

Hit til Tinja, oppunder Nygårdstind, like under tregrensa og tett inntil nåværende E10 (til Bjørnfjell/Riksgränsen), kom Jon Nilsen Tjoggi (Odd Stormos tippoldefar) og hans familie på 1840-tallet. Han forlot reindriften ved havet, og slo seg ned oppå fjellet. Lenge bodde de, som samer flest, i jordgammer, men med årene ble det etablert en liten bygningsmasse.

Gamle bilder fra Tinja og de første bosetterne pryder veggene i restauranten. (Foto: Morten Holt)

I 1910 tok familien navnet Stormo, etter det formelle gårdsnavnet Stormoen. Familien bodde her frem til 1957, men fant det da enklere å flytte nedover mot sivilisasjonen, i nærheten av krysset E10/E6.

Saken fortsetter under bildet

Frank Kristoffersen (nærmest) og Håvard Santi legger siste finpuss på hovedretten. (Foto: Morten Holt)

– Karoline og jeg overtok gården i 1981, og begynte ganske raskt å rehabilitere husene på gården. Men vi brukte tid, og det var først ved årtusenskiftet at vi begynte å tenke dette som et overnattings- og serveringssted. Deretter var det en langvarig tankeprosess, og veldig mye egeninnsats frem mot åpningen i 2007, forteller Odd Stormo, som levde sine første 10 år på boplassen, og erindrer godt hvordan livet var her den gang.

Pilen peker oppover

Utsikt fra restauranten på Tinja Fjellgård. (Foto: Morten Holt)

Driften så langt har stort sett vist røde tall, og i 2012 måtte styreleder Anders Stormo inn med et lite konsernbidrag, men pilen peker oppover. 2013 går i balanse, og aktiviteten på Tinja var omtrent dobbelt så høy i 2013 som året før.

Med en særdeles positiv jungeltelegraf, finner kundene frem til det avsidesliggende stedet.

Saken fortsetter under bildet

Fra ett av rommene på Tinja Fjellgård. (Foto: Morten Holt)

– Med dagens sosiale medier og internett er markedsføringen blitt «demokratisert», sier Odd Stormo smilende.

– Vi er i ferd med å nå frem i «high end-markedet», blitt et eksklusivt og annerledes spisested som folk er blitt nysgjerrige på å besøke. Samtidig har vi både bedrifter og private personer og lag på spisebesøk. Det er disse gjestene som sørger for mesteparten av omsetningen. Samtidig skal det presiseres at så langt så ser det ut som om vi når frem i alle grupper. Det kan være en stor fordel om et segment skulle svikte i perioder, mener Odd Stormo.

Julebord og vinter

– Spesielt siste kvartal og julebordsesongen betyr mye for oss, legger daglig leder og kokk Vegard Stormo til.

Gyllent øl fra Tinja Gårdsbryggeri. (Foto: Morten Holt)

Men familien ser at det er mye å hente på opplevelser, blant annet nordlys- og vinterturisme.

– Vi har etablert nettsiden Aururahunting.com. Det har gitt oss flere visningsturer, forklarer far Stormo.

Ønsker flere rom

Per dato tilbyr Tinja fem enkeltrom og to dobbeltrom, men ser allerede nå at det er behov for minst 20 rom. Da blir det enklere for større grupper å ha base på stedet, noe som også vil gi positive ringvirkninger for serveringen.

– Vi er i gang med planer om en utbygging med en samiskinspirert stil, avslører Stormo. Totalt hører 1300 mål mark til gården, og gründer Stormo går også med tanker i hodet om å bruke om lag 300 av målene til å etablere et hyttefelt på like nord og øst for Tinja.

– Det vil utvilsomt føre til større interesse for hele området – og på sikt kanskje også nye investorer i driften, sier han.

Eget øl

Kanskje kan også Tinjas egenbryggede øl føre til enda større interesse. For Vegard Stormo & Co er godt i gang med Tinja Gårdsbryggeri. På kjøkkenet brygges 50 liter om gangen, alt fra lett blond ale til pale ale.

– Så langt har vi hatt 8-10 forskjellige typer øl, men det kommer flere! Gjestene setter stor pris på å også få servert Tinjas eget øl til maten. Dessuten bruker vi selvfølgelig vårt eget øl i rettene, og spesielt i noen sauser, forklarer Vegard Stormo, som legger til at Shea-Arne Engevik er Tinja Gårdsbryggeris egen bryggermester.

Les mer i magasinutgaven av Horeca (nummer 1 2014)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS