Reidar Kristiansen arbeider til daglig for Fursetgruppen i restauranten i Operaen, og er en av de 11 deltakerne i NM i kokkekunst. I bakgrunnen commis Leander Larsen.
Reidar Kristiansen arbeider til daglig for Fursetgruppen i restauranten i Operaen, og er en av de 11 deltakerne i NM i kokkekunst. I bakgrunnen commis Leander Larsen.

Imponerte i NM

Samtlige 11 kokker i NM i kokkekunst er nå ferdig med sine leveringer. Dessuten har alle de fem servitørene i NM gjort begge konkurransedagene i sin NM-deltakelse.

Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg (fra venstre) Christoffer Greiner Fallet og Simen Johansen (bakerst) i aksjon på den første dagen av NM i kokkekunst 2024.
Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg (fra venstre) Christoffer Greiner Fallet og Simen Johansen (bakerst) i aksjon på den første dagen av NM i kokkekunst 2024.

Det er en blanding av erfarne konkurransekokker og debutanter som stiller i årets NM.

Flere av dem, som for eksempel Aron Espeland, Sindre Hjelmseth, Eirik Tufte, Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg, Håvard Onsøyen og Simen Johansen har tidligere hevdet seg i forskjellige konkurranser, og flere har også landslagsbakgrunn og er på landslaget nå.

Men alle har levert på høyt nivå.

– Dette var så gøy

Matilde Hagen-Nielsen (20) fra Kulinarisk Akademi er den yngste deltakeren i NM i kokkekunst 2024.
– Vi har hatt det så gøy i dag! Dette ga virkelig mersmak, sier Matilde Hagen-Nielsen (20) fra Kulinarisk Akademi. Hun har vært den yngste deltakeren i NM i kokkekunst 2024.

– Vi har hatt det så gøy i dag. Dette ga virkelig mersmak, og jeg skal helt sikkert være med i flere konkurranser, sier Matilde Hagen-Nielsen. 

20-åringen er den yngste deltakeren i NM i kokkekunst 2024.

Har brukt mellom 1100 og 1200 timer til forberedelse

Sindre Hjelmseth.
Sindre Hjelmseth.

Sindre Hjelmseth, som arbeider på Fyr Bistronomi, er blant de heteste medaljefavorittene i årets NM.

Han forteller at han har brukt mellom 1100 og 1200 timer til forberedelse foran NM i kokkekunst.

Se mange flere bilder fra NM i både kokkekunst og servitørfag onsdag og torsdag nederst i saken

Viktig med tanke på rekrutteringen

Reidar Kristiansen (til høyre) fra Fursetgruppen sammen med commis/medhjelper Leander Larsen i NM i kokkekunst 2024.
Reidar Kristiansen (til høyre) fra Fursetgruppen sammen med commis/medhjelper Leander Larsen i NM i kokkekunst 2024.

En av «konkurranse-debutantene» er Reidar Kristiansen fra Fursetgruppen, som konkurrerte i boks 1 onsdag. 

Kristiansen, som kommer fra Løten, arbeider til daglig i restauranten i Operaen i Oslo.

– Det er mange år siden Fursetgruppen hadde med en deltaker i NM, men vi ser dette som positivt med tanke på blant annet rekruttering. Reidar Kristiansen har nå «kjørt løpet», og vet hva som skal til for å være med i en slik konkurranse. Han kan bidra med mye fremover, blant annet med tanke på våre lærlinger, sier administrerende direktør for Fursetgruppen, Gjøran Sæther.

Også Simon Runderheim er debutant i konkurransesammenheng. Han jobber til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri.

Alltid søke progresjon 

Aron Espeland serverer saus til smaksjuryen. Fra venstre Christopher W. Davidsen, Gunnar Hvarnes, Sven Erik Renaa og danske Dennis Rafn. Også Jørn Lie er med i smaksjuryen.
Aron Espeland serverer saus til smaksjuryen. Fra venstre Christopher W. Davidsen, Gunnar Hvarnes, Sven Erik Renaa og danske Dennis Rafn. Også Jørn Lie er med i smaksjuryen.

Etter bronsemedaljen i Årets kokk i fjor og flere andre sterke konkurranseprestasjoner, er Aron Espeland blant de heteste favorittene i NM i kokkekunst 2024.

Aron Espeland i aksjon i NM i kokkekunst 2024.
Aron Espeland i aksjon i NM i kokkekunst 2024.

– Når du har vært med i dette «gamet» en stund, er det viktig å alltid utvikle seg. Det er viktig å vise for dommerne at du har progresjon i arbeidet ditt. Du kan ikke lage den samme «suppa»; du må hele tiden lete etter ny utvikling, nye smaker og nye metoder, sier Aron Espeland.

Rogalendingen har til daglig sitt virke på Brasserie France.

Han og commis Olav Tennfjord (Michaels) har trent i Tines kjøkken på Kalbakken før NM-konkurransen. Der er kjøkkenet så identisk NM-kjøkkenet som mulig – med tanke på både utstyr og størrelse.

Her finner du en oversikt over alle deltakerne i NM i kokkekunst og NM i servitørfag 2024

NM i servitørfag

Servitør Birk Torp imponerte på NMs første dag.
Servitør Birk Torp imponerte på NMs første dag.

NM i servitørfag arrangeres parallelt med NM i kokkekunst.

Samtlige fem deltakere var i aksjon i dag onsdag, og de samme fem skal også konkurrere – med nye oppgaver, torsdag.

Alle gjorde en formidabel innsats onsdag, men Birk Torp, med flere sølv- og bronsemedaljer i NM de siste årene, gjorde seg spesielt bemerket, og det vil overraske oss stort om han ikke ender på pallen, og kanskje aller øverst, denne gangen.

Les også: Slik gikk det i servitør-NM i 2023

Fortsetter torsdag

Simon Runderheim (nærmest), Sindre Hjelmseth og Matilde Hagen-Nilsen er tre av deltakerne som er i aksjon torsdag 2. september.
Simon Runderheim (nærmest), Sindre Hjelmseth og Matilde Hagen-Nilsen er tre av deltakerne som er i aksjon torsdag 2. september.

NM i kokkekunst fortsetter torsdag 26. september, med fem nye deltakere i kokkekonkurransen. De fem deltakerne i NM i servitørfag skal konkurrere begge dager.

Premieutdelingen finner sted torsdag ettermiddag/kveld.

Les alt om NM i kokkekunst her

Dette lager deltakerne

Under finner du finaleoppgaven i NM i kokkekunst 2024

Deltakerne skal tilberede til 12 personer, 6 gjester, 5 smaksdommere og 1 til fotograf.

Forrett

Dette er Aron Espelands forrett i NM i kokkekunst 2024.
Dette er Aron Espelands forrett i NM i kokkekunst 2024.

Forrett skal være innsendingsoppgaven av hel Liveche-kylling og utvalgte norske grønnsaker/frukt/urter i sesong. Her det gjort noen sesong tilpasninger på grønnsakene

Obligatoriske råvarer til forrett:

Hel Liveche kylling fra nedre Grini gård i Østfold,

hver deltager får utdelt 2 stk. vekt ca. 2,1 kg. pr stk

Utvalgte grønnsaker fra Bama i sesong, norsk hjertesalat og norsk nepe, disse råvarene må benyttes og komme tydelig frem i retten.

Kurv med sesongens produkter deles ut til hver deltager ved oppstart i kjøkkenet, der to av råvarene må inngå i retten og være tydelige i presentasjonen

Tine-smør.

Hovedrett

Hovedrett skal være en varm tilberedning av hel Sterling White Halibut, oppdrettet i de kalde dype fjordene i Ryfylke. Tilbehør og garnityr i samsvar med moderne ernæringsstandarder. Retten må inneholde minst to forskjellige garnityrer og et metningsgarnityr

Sterling White Halibut skal trancheres på servitørens servicestasjon foran gjestene, kokken anretter tallerken og samarbeider med servitør om servering på tallerken.

Obligatoriske råvarer til hovedrett:

Hel Sterling White Halibut – vekt ca. 5 kg

Purreløk fra Vold gård på Frosta, sellerirot fra Minde gård må brukes

Kurv med sesongens produkter deles ut til hver deltager ved oppstart i kjøkkenet, der to av råvaren må inngå og være tydelige i presentasjonen

Tine smaksfremmere (smør, fløte, creme fraiche)

Dessert

Desserten til Aron Espeland i NM i kokkekunst 2024.
Desserten til Aron Espeland i NM i kokkekunst 2024.

Dessert skal lages med tre hovedkomponenter, et bakverk, en komponent serveres varm, et serveres frossen (is eller sorbet)

Obligatoriske råvarer til desserten:

Norske epler – Eden, alternativt eple til trening frem til Eden kommer i sesong er Pink Lady

Valhrona sjokolade Dulcey 35%.

Tine seterrømme

Aron Espeland serverer saus til smaksjuryen. Fra venstre Christopher W. Davidsen, Gunnar Hvarnes, Sven Erik Renaa og danske Dennis Rafn. Også Jørn Lie er med i smaksjuryen.
Aron Espeland serverer saus til smaksjuryen. Fra venstre Christopher W. Davidsen, Gunnar Hvarnes, Sven Erik Renaa og danske Dennis Rafn. Også Jørn Lie er med i smaksjuryen.
Simen Johansen i aksjon i NM i kokkekunst 2024 i Trondheim.
Landslagskokk Simen Johansen i aksjon i NM i kokkekunst 2024 i Trondheim.
Kåre Midtskog fra Hurtigruten (MS Trollfjord) er en av deltakerne i NM i servitørfag 2024.
Kåre Midtskog fra Hurtigruten (MS Trollfjord) er en av deltakerne i NM i servitørfag 2024.
Christoffer Greiner Fallet fra restaurant Feinschmecker i Oslo er en av deltakerne i NM i kokkekunst 2024.
Christoffer Greiner Fallet fra restaurant Feinschmecker i Oslo er en av deltakerne i NM i kokkekunst 2024.
Marte Opheim Fjeldstad fra Quality Hotel Olavsgaard i aksjon i NM for servitører 2024.
Marte Opheim Fjeldstad fra Quality Hotel Olavsgaard i aksjon i NM for servitører 2024.
Alexander Solvang fra Renaa Matbaren deltar i NM i kokkekunst 2024.
Alexander Solvang fra Renaa Matbaren deltar i NM i kokkekunst 2024.
Tirill Faannessen fra Vaaghals er en av fem deltakere i finalen i NM i servitørfag 2024.
Tirill Faannessen fra Vaaghals er en av fem deltakere i finalen i NM i servitørfag 2024.
Med sin brede erfaring, deriblant medalje i Årets kokk i fjor, er Aron Espeland blant favorittene i NM i kokkekunst 2024.
Med sin brede erfaring, deriblant medalje i Årets kokk i fjor, er Aron Espeland blant favorittene i NM i kokkekunst 2024. I bakgrunnen commis Olav Tennfjord.
Sondre Rasmussen fra Color Fantasy er med i NM i servitørfag 2024.
Sondre Rasmussen fra Color Fantasy er med i NM i servitørfag 2024.
Aron Espeland og commis Olav Tennfjord er klar for servering av forrett.
Aron Espeland og commis Olav Tennfjord er klar for servering av forrett.
Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg og commis Tina Lexau i aksjon i NM i kokkekunst 2024.
Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg og commis Tina Lexau i aksjon i NM i kokkekunst 2024.

Bilder fra torsdag 26. september

Simon Runderheim konkurrerer i boks 1 andre dag i NM i kokkekunst 2024.
Simon Runderheim konkurrerer i boks 1 andre dag i NM i kokkekunst 2024.
Eirik Tufte i dyp konsentrasjon i NM i kokkeunst 2024.
Eirik Tufte i dyp konsentrasjon i NM i kokkeunst 2024.
Matilde Hagen-Nilsen (20) fra Kulinarisk Akademi er den yngste deltakeren i NM i kokkekunst 2024.
Matilde Hagen-Nielsen (20) fra Kulinarisk Akademi er den yngste deltakeren i NM i kokkekunst 2024.
Håvard Onsøyen er blant favorittene til å vinne NM i kokkekunst 2024.
Håvard Onsøyen er blant favorittene til å vinne NM i kokkekunst 2024.
Sindre Hjelmseth i aksjon i NM i kokkekunst 2024.
Landslagskokk Sindre Hjelmseth i aksjon i NM i kokkekunst 2024.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS