Illustrasjonsfoto: Eirik Nilssen, Impulsfoto

NM i kokkekunst i ny form

I år arrangeres Årets kokk, der fjorårets vinner av NM i kokkekunst, Håvard Werkland, er automatisk kvalifisert for konkurransen. I 2020 blir NM i kokkekunst i en helt annen og ny form.

Publisert

– Norske Kokkers Landsforening legger opp til en helt ny og annerledes konkurranseform, som vi har stor tro på. Hovedpoenget er å finne frem til de gamle, gode grunnverdiene for kokken. Det er ikke utstyret det skal komme an på, men kokkens ferdigheter. Derfor har vi gjort det enklere å melde seg på denne gangen, påpeker daglig leder Espen Wasenius og president Helge Johansen i Norske Kokkers Landsforening (NKL).

Mål om 18 semifinalister

Målet er – og det tror president Johansen er det minste problemet, å få 18 semifinalister til NM i kokkekunst 2020 i uke 38 eller 39 neste år.

Seks av dem går videre til den avgjørende finalen, der altså vinneren blir kronet med NM-tittel, Kongepokal og automatisk kvalifisering til Årets kokk-finalen i 2021. Den som vinner Årets kokk i 2021 blir Norges Bocuse d’Or-deltaker i 2022 og 2023.

– Vi jobber mye med dette allerede nå. Alt dreier seg om rekruttering, og vi ønsker å endre innsendingsoppgaven for å favne enda flere, presiserer Johansen og Wasenius.

Enklere innsendingsoppgave

– Vår erfaring tilsier at den tid og ressurser som har vært krevd i forbindelse med innsending av oppgaver til NM, gjør at flere unngår å sende inn sitt bidrag, sier de to.

Helge Johansen er president i Norske Kokkers Landsforening. (Foto: Eirik Nilssen/NKL)

Kandidatene skal komponere en valgfri rett utfra de retningslinjer som gis i oppgaven. Det skal leveres oppskrifter, med fremgangsmåte, til 12 personer, og bilde av retten. Oppgaven sendes anonymt og vurderes av uavhengige uttaksdommere.

Du kan lese mye mer om dette på NKL.no/konkurranse.

Annerledes konsept

Når 18 deltakere omsider blir klar for NM, skal de først konkurrere med en «Mystery Basket» i en semifinale.

– Da får de 100 minutter på seg i tre såkalte «speed-heat». De seks beste der går til den avgjørende finalen, forklarer Espen Wasenius.

Alt vil foregå over to dager, med innledende semifinaler den første dagen, og finalen dagen etter, og konkurransebyen blir avgjort i disse dager (følg med på Horecanytt.no).

Opprettholde kvalitet på oppgavene

NM i kokkekunst har de siste årene blitt arrangert i Trondheim og Bergen, men før den tid var det Ålesund som var arena. Også Tromsø har hatt arrangementet.

– Det er viktig å finne en NM-arena med god publikumsappell, påpeker Wasenius.

– Det er nå bestemt at Årets kokk og NM blir arrangert annet hvert år. Vi vet alle at Årets kokk er den aller gjeveste å vinne, seier der gir Bocuse d’Or-deltakelse. Men i og med at vinneren i NM automatisk får være med i Årets kokk, er dette samtidig med på å heve NM ytterligere, mener Helge Johansen.

Både Johansen og Wasenius er klokkeklare på at ved et samarbeid mellom fagansvarlig i NKL og Stiftelsen Årets kokk (tidligere Stiftelsen Bocuse d’Or Norge) vil de opprettholde høy kvalitet på oppgavene i fremtidens NM i kokkekunst.

Det er nå kjent at Trondheim er arena for neste års NM i kokkekunst.

Rekruttering

De to påpeker at NKL (Norske Kokkers Landsforening) arbeider med å få frem nye kokker – fra Tine Matcup (VG 2-elever), via Asko Servering Norgescup (lærlinger), og videre mot NM Community Catering, NM i kokkekunst og Årets kokk.

Gode plasseringer gir også plass på ett av de tre norske kokkelandslagene (senior, junior eller Community Catering).

– Vi følger kokkene hele veien. Som organisasjon ivaretar vi alle nivåer – helt fra de går på skolen til de er kokker i verdensklasse, påpeker de to.

Konkurranser som rekrutteringsarena

– Vi ønsker å bruke gode konkurranser som en rekrutteringsarena. Det er viktig for å skape blest og vise frem faget på en positiv måte, og vi vil gjerne utvikle NM enda mer de neste årene, legger Wasenius til.

– Tre av deltakerne i Årets kokk-finalen i september har for øvrig vunnet NM i kokkekunst tidligere, presiserer Johansen.

NKL håper at mange kvinnelige kokker ønsker å delta i NM.

– Norge trenger jenter og kvinner som gode ambassadører for kokkefaget, sier Johansen og Wasenius.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS