Odelia2Baking nett
Odelia2Baking nett

Større bakverk med ny planteolje

Rene matoljer egner seg dårlig til baking av brød og kaker. Likevel bruker vi mer flytende olje enn noen gang, til brødbaking og i populære mel- og bakemiksprodukter

Publisert

Olje er lett å dosere, men gir dårligere volum.

En ny, norsk kaldpresset rapsolje som naturlig påvirker både bakeeffekt og volum er nå klar for forbrukermarkedet.

Rene, flytende og vegetabilske oljer er ikke spesielt godt egnet til brødbaking. Deigen blir svakere og brødvolumet dårligere. Resultatet blir gjerne bedre hvis oljen tilsettes herdet fett med tilsetningsstoffer og hjelpemidler for bedre effekt. Matfett som olje, margarin eller herdet fett består for det meste av mettede fettsyrer som vi helst ikke bør få i oss for mye av.

Raps med naturlig bakeeffekt

Den nye kaldpressede rapsoljen fra Odelia er den første, rene bakeoljen på markedet.

Effektiv bakeeffekt og bedre volum skyldes at raps har et naturlig høyt innhold av lecitin fra naturens side som forsterkes for optimal effekt. Lecitin er et hjelpemiddel som tilsettes andre typer bakefett for å øke bakeeffekten og volumet i brød og bakervarer.

Fettstoffet finnes naturlig i celleveggen hos alle dyr og planter, og fremstilles vanligvis fra vegetabilske oljer. Lecitin har en styrkende effekt på deigen, og bidrar til at brød- og bakervarer får lengre holdbarhet.

Den nye bakeoljen fra Odelia er i tillegg rik på E-vitaminer, antioksidanter, kolesterolreduserende plantesteroler og andre viktige plantestoffer som har positiv effekt på hjerte og kar. Dermed blir også bakverket sunnere.

Miks og bak

Markedet for kake- og melmiksprodukter er stort og økende, med en verdi på 346 millioner kroner i 2007. Alt fra kaker og boller til ciabatta og brød kan lages fra posen på et blunk, med litt olje.

Bakeoljen fra Odelia er merket med hvit etikett, inneholder 450 milliliter kaldpresset rapsolje, og har egen måleenhet på flasken som gjør det enkelt for forbrukeren å tilsette riktig mengde.

Odelia Bakeolje er utviklet ved Matforsk i samarbeid med Norsk Matraps BA. De gode egenskapene i kaldpresset rapsolje er et sunt tilskudd til alle bakevarer, fra brød til kaker.

Opptatt av sunnhet

Siden Odelia lanserte tre kaldpressede rapsoljer for knappe tre år siden, har det norske oljeeventyret fra Østfold blitt en gedigen suksess. Markedet for matoljer vokser jevnt, mens segmentet for rapsolje alene har økt med 59 prosent bare siste året. Det meste av denne veksten kan Odelia ta æren for.

Den store interessen for bruk av kaldpresset matolje til matlaging fremfor smør og margarin skyldes at forbrukeren er stadig mer opptatt av helse, sunnhet og rene produkter. Undersøkelser viser at forbrukeren ønsker mer informasjon om hvilke oljer som egner seg til forskjellige formål.