Robbies Choice Glengoyne nett
Robbies Choice Glengoyne nett

Meget eksklusiv whisky

Whisky lagret på de meste eksklusive fat Skottland har å by på, er nå tilgjengelig selv for oss i Norge. Whiskydestilleriet Glengoyne i Skottland bringer frem sine to stoltheter, to utgaver godt lagret whisky plukket ut av destilleriets to mest innflytelsesrike og kompetente whiskymakere. Til 1350 og 2200 kroner...

Publisert

Glengoyne sine standardtapninger er 10 år, 12 år fatstyrke, samt en 17 år gammel som alle er å finne på Vinmonopolet. I tillegg er destilleriet kjent for å gi ut gode spesialtapninger. I år har det kommet to helt spesielle whiskyer fra destilleriets medarbeidere og en av disse er plukket ut av sjefen selv.

Utvalgte fat

Distillery Manager Robbie Hughes har valgt ut det fatet han mener er det mest unike Glengoyne noen gang har fremstilt, og som han selv sier "Don't share it, you may never get another opportunity to taste such a dram!". I tillegg har William Edmiston "Billy" som er ansvarlig for lageret hvor alle fatene oppbevares og modnes, fått velge ut sitt favorittfat.

Dette er eksklusive saker, men kan spesialbestilles gjennom Vinmonopolet. Glengoyne Robbie's Choice vil koste ca. 2200 kroner og Glengoyne Billy's Choice vil koste cirka 1350 kroner.,

Over 200 år

I over 200 år har Glengoyne fremstilt whisky. Navnet Glengoyne kommer av Glen Guin eller kløften med ville gjess (Glen of wild geese), som var et yndet sted for gjess der de drakk rent og friskt vann.

Nedbøren som faller ned over Campsie Hills fyller et reservoar på toppen av kløften, som igjen danner en elv som flyter ut i Loch Lomond. Vannet er forfriskende rent, og skaper et unikt grunnlag for produksjon av whisky.

Bygg

I tillegg til det rene vannet er Glengoyne et av destilleriene som ikke bruker røyk fra torv når de fremstiller whisky. Grunnen er forholdsvis enkel. Det finnes ikke torv i nærheten av destilleriet, det har aldri vært naturlig for dem å tørke bygget på den måten.

De bruker varmluft, og har fokus på kornet som de er mektig stolte av. Glengoyne benytter seg av byggslagene Optic og Golden Promise. Sistnevnte er et kornslag med usedvanlig gode kvaliteter, som gir whiskyen en litt epleaktig og elegant smak.

Bruken av sherryfat er en viktig del av Glengoynes identitet, men de er også kjent for å eksperimentere med ulike fattyper på mindre partier, der fat av skotsk eik har vært en av de største suksessene.

Glengoyne er i drift døgnet rundt, har en stab på 10 medarbeider og produserer ca. 850 000 liter whisky i året. Glengoyne er det sørligste av Highland destilleriene. Det ligger så langt sør at destilleriet ligger i Highlands og lagerbygningene på andre siden av veien ligger i Lowlands.

Et av verdens vakreste destillerier

Glengoyne fikk sin whiskylisens i 1833, og har siden utviklet en av Skottlands whiskyperler. Blant whiskyentusiaster verden over anses faktisk Glengoyne for å være et av klodens vakreste destillerier.

Single malt betyr at whiskyen er laget på maltet bygg og kommer fra ett destilleri. Grovt sett kan vi dele inn maltwhisky i de røypregede og de ikkerøypregede variantene, de de sistnevnte regnes som "feminine"

Det er nok et faktum at det er flere mannlige whiskyelskere enn kvinnelige, men at kvinner foretrekker de «feminine» whiskyene er nok en myte menn liker å tro på.

GLENGOYNE ROBBIE'S CHOICE (55,1%):

Denne whiskyen har ligget hele sitt 18-årige liv på Ruby Portvins fat (det eneste noen gang hos Glengoyne). En dyp gyllen brun farge, smak av sjokolade, tørket frukt og kirsebær med en avslutning av pepper og fat. Veldig lang ettersmak.

Pris Robbie's Choice: 2200 kroner (Spesialbestilling Vinmonopolet)

GLENGOYNE BILLY'S CHOICE (54,1%):

Billy's Choice har fremtredende sherrypreg! Smaken av Crème Brulèe og sjokolade er fremtredende. Å oppleve denne whiskyen er som å oppleve Billy selv - begge er store personligheter, robuste - veldig fyldige, en stor opplevelse og vel verdt forsøket.

Pris Billy's Choice: 1350 kroner (Spesialbestilling Vinmonopolet)

Webside: www.spirits.no og www.glengoyne.com