SebastianBredal9

Master of Wine med særegen vinstil

Et møte med datteren (Claudia Schug) til en av de mer anerkjente vinmakerne i USA på et vinseminar i Tyskland i fjor, har ført til at Norges tredje Master of Wine, Sebastian Bredal nå lanserer sin første vin – på boks. Samtidig lanserer han en vinserie på flaske fra Schug Carneros Estate i USA.

Publisert

Sebastian Bredal ble Norges tredje Master of Wine. Nå lanserer han sin første egensignerte vin – produsert i California. (Foto: Morten Holt)

Sebastian Bredal (38), lanserer i spetember sin egen vin – bygget på en annen filosofi enn andre.

Målet til Bredal er å tilby høykvalitets viner fra ”nye verden”. Dette er den første, hovedsakelig med Cabernet Sauvignon fra California. Den neste, som vil bli lansert neste år, er en BiB fra Chile med Pinot Noir fra produsenten Viña Leyda.

– Hva kjennetegner Cabernet Sauvignon fra California?

– Den er kjennetegnet av mer solmoden frukt og mindre tanniner, men mer fyldighet, sjenerøsitet og saftighet. Det er en utmerket matvin, og foruten forbrukersalg, sikter jeg mot horecamarkedet, innrømmer vineksperten.

- Boks er bra

– Selv om det begynner å slippe litt opp, er anerkjente produsenter verden over skeptiske til å bruke sin egen gode vin på boks. Men i Norge er vi boksdrikkere (62 prosent av det totale rødvinvolumet i Norge er BiB, red. anm). Samtidig viser forskning at vinen holder seg bra på boks, vel og merke om det skal drikkes i løpet av ett år. Blindtester viser at BiB faktisk kommer best ut kontra flaske på lagring opp til ni måneder etter tapping, og fullt ut akseptabel opp til 15 måneder, forteller Bredal.

Han har også lagt mye vekt på design på den nye boksen. Sidene, som er forskjellige, er laget som avissider som forteller mye om området og produktet med både tekst og bilder.

Sebastian Bredal med boksvinen og to av Schug-vinene. (Foto: Morten Holt)

– Slik vil jeg også informere på de neste boksene som lanseres, sier han.

Tre Masters of Wine i Norge

Bredal er én av tre med tittelen i Norge, og en av svært få som har gjennomført Master of Wine på bare tre år (det vanlige er sju år). Arne Ronold var den første nordmannen som fikk tittelen (1993). Mai Tjemsland ble den andre i 2009, mens Bredal fikk tittelen i fjor. For tiden er det tre andre norske i systemet.

– Det er et knallhardt studium, der du skal kunne alt om vin, fra dyrking og produksjon/fremstilling til salg og markedsføring – i alle verdens markeder. Studiet har ekstremt høy strykprosent! Totalt tas det inn om lag 300 i systemet hvert år, mens det bare er mellom én og 10 som består hvert år, forklarer Bredal. Til nå er det 289 Masters of Wine på kloden.

Fra IT til vin

Sebastian Bredal er egentlig IT-utdannet (Master in Information Science) fra Høyskolen i Oslo, men fattet nok litt interesse for vin allerede i ungdommen da han fulgte foreldrenes aspargesselskap med tilhørende vin på Feste gård i Moss. Interessen ble oppadgående på slutten av 90-tallet, men det var ikke før han hadde et års opphold i Frankrike i 2003 at det virkelig tok av.

– I Frankrike fikk jeg virkelig ”formalisert” interessen, sier han med et smil. Samtidig som jeg bodde der gikk jeg på vinkurs i Norge, hos Arne Ronold (Gastronomisk Institutt, nå Kulinarisk Akademi). Det endte i en 2-årig Diploma-utdannelse, sier han.

Da han kom hjem fra Frankrike i 2004 – med bra vinkompetanse, ga han opp alle videre IT-planer, og ble produktsjef i et av de større importselskapene her til lands.

Leste seg opp

Samtidig bestemte han seg for å lære mest mulig om vin på kortest mulig tid.

– Den beste måten for meg den gang var å lese bøker. Vin er et puslespill med uendelig mange brikker, og jeg la basisgrunnlaget for det jeg kan om vin. All videre jobbing mot Master of Wine-utdannelsen ble enklere, sier han.

I 2008 sluttet han i produktsjef, flyttet til Kristiandsand og tok et halvårs tenkepause. Deretter startet sitt eget vinimportfirma, Symposium Wines, 1. januar 2009.

Firmaet driver med import, kurs og vinskole. Senere er selskapet også kjøpt opp av Arcus Gruppen, som ikke lang tid etterpå ble kjøpt opp av Arcus Gruppen, som i dag eier Arcus 80 prosent av selskapet. Bredal eier de resterende 20 prosent av aksjene.

Les hele saken i Horeca nummer 5 2011

Powered by Labrador CMS