Wenche Andersen8

Kniver om å bli Årets Ølhund 2011

Venstres leder Trine Skei Grande er nominert til Årets Ølhund. Det samme er kokkene Wenche Andersen, Ole Martin Alfsen, Toralf Bølgen & Trond Moi og Harald Osa. Programleder Håvard Lilleheie er også nominert. Så langt er 16 personer nominert til den gjeve tittelen som utdeles 28. oktober.

Publisert

Wenche Andersen er en av 13 nominerte til Årets Ølhund 2011. (Foto: Morten Holt)

Årets Ølhund er en utmerkelse som ble innstiftet av Bryggeriforeningen i Norge i 1973. Tilsvarende priser finnes i flere land, blant annet i Danmark og Storbritannia. Prisen går til personer ”som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester”.

Venstres Trine Skei Grande er nominert til Årets Ølhund 2011.

Prisen ble, med ett unntak, delt ut årlig fra 1973 til 1993. Fra 2010 ble tradisjonen gjenopptatt, og landbruksminister Lars Peder Brekk ble den første ølhunden på 2000- tallet.

Tidligere prisvinnere er blant annet Rolv Wesenlund, Mentz Schulerud, Jahn Otto Johansen, Kari Svendsen og Odd Børretzen.

De nominerte

Her er den foreløpige listen over kandidater til ÅRETS ØLHUND 2011 (i tilfeldig rekkefølge):

1. Trine Skei Grande

Venstrelederen (og resten av partiet) har tatt klart parti for norske ølprodusenter og ytringsfrihet om øl, mot helsebyråkrater som favoriserer importert vin og brennevin.

2. Inge Staldvik

Tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører for SV, nå sauebonde, som driver skjenkestova i Skorovas i Namdalen med 260 ulike øl – for et gruvesamfunn med 57 innbyggere!

Ole Martin Alfsen er nominert.

3. Jan Vardøen

Utelivsgründeren på Grünerløkka i Oslo har gått i spissen for brede og spennende ølsortimenter på sine barer og restauranter.

4. Ole Martin Alfsen

Kjendiskokk og leder ved Kulinarisk Institutt, som har tatt ølet inn i varmen både i media og på vinkelner-kurs.

5. Aase Jacobsen

Kvinnen bak aperitif.no og tidligere vinanmelder i VG, som gang på gang har løftet fram norsk øl som strålende alternativer til druesaft fra Middelhavslandene.

6. Bård Ose (P.I.L.S.)

Bare navnet på et av radioens kuleste musikkprogrammer fortjener nominasjon. I tillegg satt han gjennom hele sommeren med skummende Hansa i Sommeråpent på NRK1.

7. Trond Moi / Toralf Bølgen

En av landets mest velrenommerte restaurantkjeder, Bølgen og Moi, har frontet øl som en opplagt matdrikk, gjennom fine ølmenyer og Ølfestivalen på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo.

Harald Osa er nominert. (Foto: Morten Holt)

8. Håvard Lilleheie

Programlederen i The Manshow demonstrer stadig vekk at øl gir trivsel og glede.

9. Vidar Johnsen

Mangeårig leder i NORØL og grunnlegger av bladet Ølgjerd. Innbitt forkjemper for ølets sak i minst to tiår.

10. Mike Murphy

Bryggerimesteren ved Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, som har løftet utvalget og kvaliteten til nye høyder etter at han overtok stillingen.

11. Tom Young

Ølblogger (@Kjempetorsken) med lang fartstid som ølsmaker. Var en av initiativtakerne til International Beer Day og representerer den nye ølkulturen.

12. Rune Rekvik

Salgssjef ved Union Bryggeri i Skien som alltid stiller opp for sitt kjære bryggeri.

13. Wenche Andersen

TV 2-kokk Wenche har vist det norske folk at øl ikke bare er matdrikk nummer én, men også en suveren ingrediens i matlaging.

14. Harald Osa

Ølekspert Espen Smith er blant de nominerte.

Kokk, programleder, konferansier, leder i Stiftelsen Norsk Matkultur. Stor sett involvert i det meste som har med mat og drikke her til lands.

Tidligere sjef for kokkelandslaget, nå primus motor i Stiftelsen Norsk Matkultur, mener at øl er den selvsagte drikken til norsk mat. Nå vil han kåre Årets Øl under gallaforestillingen Det Norske Måltid på TV2

15. Espen Smith

Ølforfatter, ølkåsør, pubgründer og ølaktivist som har viet livet til å spre kunnskap om bryggekulturen og ølets gleder.

16. Bjørn Frode Løvlund

Journalist som i over 14 år har holdt det gående med en ukentlig ølspalte av høy kvalitet i Hamar Arbeiderblad.

Alle kan nå nominere sin kandidat direkte på Drikkeglede.no

En jury utgått fra styrene i NORØL og Bryggeri- og drikkevareforeningen vil utrope Årets Ølhund på NORØLs juleølpremiere i Kulturkirken Jakob fredag 28. oktober.

"
Powered by Labrador CMS