IngeStallvikÅretsølhund2

Inge Staldvik er Årets Ølhund

Tidligere gruvearbeider, stortingspolitiker og ordfører Inge Staldvik er tildelt prisen Årets Ølhund 2011. Han driver i dag skjenkestue i Namdalen med 260 ulike øl.

Publisert

Inge Staldvik mottar prisen Årets Ølhund 2011 av Erik Solheim og Petter Nome (Foto: Kaia Means)

Årets Ølhund er en utmerkelse innstiftet av Bryggeri- og drikkevareforeningen for å hedre personer som på uegennyttig grunnlag har gjort norsk øl store tjenester.

I år går prisen til en sauebonde som har fått en lokal skjenkestue i et nedlagt gruvesamfunn i Namdalen til å bli et valfartssted for ølkjennere fra hele Norden.

Reddet bygda med øl og mat

– I 2005 kastet Inge Staldvik sine øyne på bygda Skorovatn, et nedlagt gruvesamfunn som var i ferd med å bli en tragisk spøkelsesby. Han bestemte seg for å redde bygda med mat og øl, sa prisutdeler Erik Solheim.

Ølhunden Staldvik innredet skjenkestue i det som tidligere var kapell og sløydsal i nedlagte Skorovatn skole.

I et samfunn med 57 innbyggere serverer han nå 260 ulike typer øl fra 25 land, med hovedvekt på norsk øl og bryggekultur.

Norsk øl

– Hele Norge har fått en fantastisk flora av bryggerier. Jeg ser på det som en viktig oppgave å få frem alt det gode ølet som finnes her i landet, sa Inge Staldvik da han mottok prisen av Erik Solheim og Petter Nome fredag kveld.

Skjenkestova hans har satt fart i turiststrømmen. Mange av de som flyttet fra bygda, kommer nå tilbake og innreder gamle arbeiderboliger til fritidshus.

Juryen sier i sin begrunnelse at Inge Staldvik er en fargerik idealist fra utkant-Norge som kombinerer ølkultur og lokalkultur på en fantastisk måte. Skjenkestova har skapt optimisme og nytt liv i et lokalsamfunn som holdt på å dø ut.

Lokalt begeistrer også det som har skjedd.

– Han har skapt næringsvirksomhet, trivsel og stolthet i bygda, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan kommune.

Kjente ølhunder

Prisen Årets Ølhund ble gjeninnstiftet i fjor etter mange års dvale. Da gikk prisen til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk for hans innsats for å styrke lokal ølproduksjon og få egen hylle for norske produkter på Vinmonopolet. Han hyller årets vinner.

– Inge Staldvik er en fargerik og fantastisk ambassadør for det gode øl og for god drikkekultur. En skal være ganske sta, og ikke minst glad i godt øl av ulike slag, for å starte pubdrift i Skorovatn, sier Brekk.

Tidligere prisvinnere er blant andre visesangerne Kari Svendsen og Odd Børretzen, journalist Jahn Otto Johansen og politiker Matz Sandman. Blant årets kandidater var politiker Trine Skei Grande, utelivsgründer Jan Vardøen og kokk Ole Martin Alfsen.

Prisen ble utdelt på årets Juleølpremiere i Kulturkirken Jakob i Oslo.

Newswire

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS