EspelidHovig10

En sjeldent fortjent hederspris

”Ingen er så god som du, da, ingen er så god som du”, sang en fullsatt sal i Stavanger lørdag kveld. Og samtlige 1120 mennesker som var på plass under årets store matgalla Det Norske Måltid var nok sant enige om at en hederspris sjelden har vært så vel fortjent.

Publisert

Ingrid Espelid Hovig var det naturlige midtpunktet etter at hun ble tildelt Det Norske Måltids Hederspris 2011. Her sammen med barn fra Stavanger og omegn og programlederne Heine Totland og Arne Hjeltnes. (Foto: Morten Holt)

Vår alles kjære matmor, 87-årige Ingrid Espelid Hovig, ble geleidet opp på scenen av Harald Osa og Jostein Soland, der hun mottok Det Norske Måltids Hederspris 2011, den kanskje aller gjeveste prisen som deles ut under den årlige matgallaen.

Beveget Ingrid

Det var en beveget Ingrid Espelid Hovig som tok imot hyllest og stående applaus som vinner av hedersprisen under finalen i Det Norske Måltid.

Ingrid Espelid Hovig geleides opp på scenen av Harald Osa (nærmest) og Jostein Soland. (Foto: Tom Haga)

– Dette har vært en festkveld fra vi kom og – ja, helt til nå. Det er så utrolig at alle husker meg, når det er så lenge siden jeg var på TV, sier en overveldet Ingrid Espelid Hovig.

Flott avslutning

Ingrid Espelid Hovig stortrivdes på scenen med barn etter utdelingen. Nærmest Vegard Ullandstrand fra Sandnes. (Foto: Tom Haga)

Utdelingen av Hedersprisen ble en flott avslutning på en festaften helt utenom det vanlige. Aldri før har norsk mat blitt feiret på denne måten, med tv-show, prisdryss, middag og så mange mennesker til bords.

Den gamle Siddishallen var pyntet til det ugjenkjennelige, og folk gispet når de kom inn og så den festpyntede hallen med showscene i den ene enden og matscene i den andre. Gjestene kunne nyte en fireretters meny servert av mer enn 100 servitører, samtidig som de ble underholdt av blant annet Valkyrien Allstars, Atle Pettersen og Sirkus Eliassen.

Hjeltnes og Totland i form

Programlederne Heine Totland og Arne Hjeltnes sang, leste dikt, rappet og intervjuet de som konkurrerte i de fem kjøkkenene i den ene enden av hallen, der til slutt Region Sørpå stakk av med seieren.

Hjeltnes leste også eget nyskrevne dikt til hedersprisvinneren.

Saken fortsetter under bildet

Ingrid Espelid Hovig fikk som fortjent hedersprisen i Det Norske Måltid 2011. Her sammen med Vegard Ullandstrand fra Sandnes etter utdelingen. (Foto: Morten Holt)

Juryens begrunnelse

Her er juryens begrunnelse for tildelingen av Hedersprisen:

Ingen har hatt større betydning for matkultur og kosthold i det moderne Norge enn den aller første mottaker av Det Norske Måltids Hederspris. Som husstellærer, omreisende fiskemisjonær for Opplysningsutvalget for fisk, men ikke minst gjennom 40 år som vår kjære fjernsynskokk, har hun med sin entusiasme, sin praktiske og pedagogiske formidling preget kostholdet til generasjoner av nordmenn.

Hun satte tidlig fokus på sammenhengen mellom kosthold og helse i programmer som ble sett av ”hele Norge”. Som forfatter og redaktør har Ingrid Espelid Hovig medvirket til over 50 kokebøker! Den rutete kokeboken er i dag trolig Norges mest brukte kokebok. En innføring i grunnleggende kokekunnskap, lett forståelige oppskrifter for store familier så vel som for enslige. En bok som følger opp det beste fra våre første matmødre og kokebokforfattere, Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken.

Som ”gudmor” og den gode fe for det norske kokkelandslaget har hun bidratt til at norske kokker er blitt blant verdens beste! Alltid tilgjengelig og tilstede for å fremme godt mathåndverk og det norske måltid. Ingrid Espelid Hovig ble i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I kveld ønsker vi å hedre og takke hele Norges matmor for hennes utrettelige engasjement og verdifulle innsats for et godt norsk kosthold med Det Norske Måltids Hederspris.

-----

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 42. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS