Cupcakes
Cupcakes

Sju sorter er blitt til åtte

Sju sorter er blitt åtte. Cupcakes er i ferd med å innta julens kakefat, og bli den nye julekaka. – Cupcakes er muffins med et tykt lag smørkrem, toppet med perler, strøssel eller marsipanfigurer. Denne amerikanske trenden er blitt stadig mer populær i Norge, også i forbindelse med jula, sier kategorisjef Marianne Løken i Jernia.

Publisert

Cupcakes pyntet med smørkrem, strøssel og marsipanfigurer lages av stadig flere, også til jul. (Foto: Cacas AS)

Hittil i år har Jernia har solgt 35 prosent mer kakepynt og kakeformer enn på samme tid i fjor. Spesielt går det mye av former og pynt til muffins og cupcakes.

– Cupcakes er enkle å lage, og man kan lage mange forskjellige varianter av samme røre, sier Løken.

Før jul selger Jernia mye kakepynt og former i fargene rødt, grønt, gull og sølv. Rosa og lilla er ellers i året populære farger på pynt og krem.

Populære kurs

– Interessen for baking er økende, og det er også interessen for cupcakes, sier daglig leder Helen Kaas i Cacas AS.

Hun startet med kurs i pynting av cupcakes i våres, og plassene ble fylt opp på et par dager.

– Kvinner mellom 25-50 er mest interessert, men også en del ungdom melder seg på, sier Helen Kaas.

Også på nettet er det stor interesse for de fantasifulle småkakene. På bloggen passionforbaking.com får Manuela Kjeilen nesten daglig spørsmål om cupcakes, spesielt fra ungdom.

Mer kakemiks

Salget av kakemiks har økt med fire prosent i Norge det siste året, viser tall fra ACNielsen.

– I en hektisk hverdag er det praktisk med poser der du kun tilsetter olje eller vann. Du får unna baksten raskt, kan pynte kreativt og det smaker godt, sier Marianne Løken i Jernia.

Det finnes mange forskjellige varianter muffinsmiks. Av de største muffinsvariantene er det Møllerens og Toro som opplever sterkest vekst. Salget av Møllerens kakemons muffins har økt 73 prosent det siste året.

Oppskrift på jule-cupcakes

(8 store eller 12 små muffins)

Ingredienser:

300 g smør

3 dl brunt sukker

4 stk egg

5 dl hvetemel

1 ts bakepulver

½ ts malt kanel

½ ts malt ingefær

¼ ts malt nellik

Fremgangsmåte: Rør sukker og smør til luftig konsistens. Ha i ett egg om gangen. Tilsett resten av ingrediensene i deigen og rør godt sammen. Fordel røren i åtte store eller 12 små muffinsformer. Stek kakene midt i stekeovnen ved 200 grader i 15-20 minutter.

Ostekrem:

400 g kremost med mandarin/ananas eller naturell

50 g usaltet smør

400 g melis

2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte: Rør sammen kremost, smør, melis og vaniljesukker til det har smørbar konsistens. Ha kremen i sprøytepose og dekorer de avkjølte muffinsene. Pynt med marsipanfigurer, sølvkuler eller lignende.

(Oppskrift fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt)

Vil du ha gratis nyhetsbrev fra Horecanytt.no? Klikk her

Newswire

"
Powered by Labrador CMS