Åpning av Geitmyra Juniorkokker i Mathallen.
Åpning av Geitmyra Juniorkokker i Mathallen.

Smakfull åpning i Mathallen

– Jeg husker følelsen da jeg fikk min første lønnsslipp. Hvis jeg ikke hadde vært juniorkokk, hadde jeg kanskje holdt på med dumme ting. Nå går jeg på Etterstad VGS og til høsten blir jeg kokkelæring. Nå åpner William Wiland (17) og de andre juniorkokkene egen restaurant og catering i Mathallen.

William Wiland har praksis i den venetianske restauranten, Salome. Wiland begynte som juniorkokk på Geitmyra allerede i 2020.
William Wiland begynte som juniorkokk på Geitmyra allerede i 2020.

Sammen med konsernsjefen i Ferd, Morten Borge, klippet Oslo-ordfører Anne Lindboe den symbolske chilisnora, og åpnet Geitmyra Juniorkokker offisielt.

– Traff rett i Annes hjerte

– Artisjokk- og andehjerte – de traff rett i Annes hjerte, sa Anne Lindboe i åpningstalen.

– Det er viktig at vi lærer oss å lage god og bærekraftig mat, og dette lærer dere gjennom Geitmyra. Jeg blir så stolt som ordfører når jeg hører at dere kommer fra hele byen. At dere bygger noe sammen. At dere skaper dette laget – sammen, sier hun.

Ungdom lærer å lage mat og får sin første jobb

Geitmyra

* Her kommer ungdom fra hele byen og ulike miljøer

* Her er ungdom som får utfordringer, tar ansvar og mestrer – både alene og sammen

* Her er ungdom som får nye venner, et robust fellesskap og spiller hverandre gode

* Her er ungdom som lærer nye ting hver gang, står i prøvelser og leverer - hver eneste gang

* Her er unge lønnsmottakere som kommer til tida, fører timelister og leverer skattekort

* Her er ungdom som er stolte av jobben sin og bidrar til et positivt arbeidsmiljø.

– Noen velger matfag som yrkesvei, mens andre går i helt andre retninger. Begge valg er like riktige. Målet vårt er at de tar med seg erfaringer som gir dem trygghet til å utfordre seg selv, prøve og feile, og kjenne på styrken av å være en del av et lag, sier Austlid.

– Geitmyra Juniorkokker er en ideell cateringbedrift der ungdom lærer å lage mat og får sin første jobb. Ungt utenforskap er en av de største samfunnsutfordringene vi står overfor. Mange ser på ungdom som et problem, men her er de den viktigste ingrediensen. I dette kjøkkenet får 80 ungdommer mellom 14 og 19 år tilbud om å jobbe bare i år, og de lager og serverer over 8000 porsjoner mat, forteller leder Heidi Austlid i en pressemelding.

Gjennomgår kurs

Alle ungdommene har vært gjennom et kurs som kvalifiserer dem som juniorkokker. Under kyndig veiledning av kjøkkensjef Sanni Tikkanen, med lang erfaring fra noen av de beste restaurantene i Norge og Europa, og mentor Jay Boyle, som til daglig er kjøkkensjef på Maaemo.

– Det er ikke mange steder vanlige ungdommer får jobbe med en mentor med tre Michelin-stjerner, sier Austlid.

I løpet av de neste tre årene vil Geitmyra utdanne 300 nye juniorkokker i alderen 14 til 19 år, hvorav 100 vil være ungdom i fare for å falle utenfor skole og arbeidsliv.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS