Rune Leifsen Tine

Som kniv i varmt smør

Tine har i flere år produsert emballert smør til horecasegmentet i Norge. For å møte bransjens krav til mer miljøvennlig emballasje, gikk Tine Meierier på Byglandsfjord inn i et samarbeid med AGA om å fryse ned smøret uten å påvirke kvaliteten.

Publisert

Rune Leifsen, operatør Tine Meierier Byglandsfjord. (Foto: Tine)

- Det gikk over all forventning, forteller en fornøyd Tor Kåre Helland, meierisjef på Tine Byglandsfjord. Kort sagt kan man si at hele prosessen gikk som kniv i varmt smør, ler han. En av utfordringene til prosjektet gikk ut på at man ville unngå at ”smørpuckene” smeltet sammen og fikk forringet kvalitet på grunn av temperatursvingningene under transport.

Smør i biter

Hele prosessen går ut på at smør kuttes ned til 10 grams biter – som en liten puck eller stor Ludo-brikke, og blir siden pakket ned i femkilos pakker som sendes til hoteller, restauranter og kantiner. På denne måten reduserer horecakunden både svinn og emballasje, heter det i en pressemelding.

Demonstrasjon var kjøpsutløsende

Tine har samarbeidet med AGA på flere områder, og det var naturlig at de også kontaktet AGA da de fikk denne utfordringen fra horecakundene. AGA visste hva de skulle gjøre:

- Høsten 2009 inviterte vi Tine med på bedriftsbesøk på Nitator i Helsingborg, sier Trond Kjærstad i AGA. – Vi ønsket å teste smøret i våres frysere som er bygget etter spesifikasjoner gjort av Linde. Man kan si at Tine likte det de så, forklarer Kjærstad.

- Det er riktig, stemmer Helland i. – Det rådet en viss skepsis til hvordan dette skulle løses, men etter at vi fikk demonstrert fryseteknikken og så resultatet med våre egne øyne, var valget svært lett.

Ingen synlige merker

Et av Tines krav var at det etter innfrysning ikke skulle være synlige merker etter frysebåndet. AGA bestemte seg derfor å gå for en Supercontact mini – en fryser som passer svært godt til slike applikasjoner.

Etter at Tine hadde fått prosessen demonstrert var det viktig å komme fort i gang, og man skulle ha frysere på plass ”i går”.

– Beslutningen om å bruke denne teknologien og leie frysere ble tatt i desember 2009, og etter en hektisk opplærings-, kurs og installeringsperiode var anlegget operativt allerede i februar 2010, forklarer en fornøyd Trond Kjærstad og legger til.

- Å besøke vårt laboratorium er et viktig trinn i beslutningsprosessen for våre kunder. Her får de analysert både kapasiteter og frysetider, som igjen gir et godt grunnlag for videre framdrift og til endelig beslutning.

Hele prosessen har fungert knirkefritt i følge både AGA og Tine. Fra AGA har sin side både Weldonova kurset brukerne om bruk av nitrogen og sikkerhet, mens engineering og teknisk service har jobbet hardt for å nå de stramme tidsfristene.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS