Foto: Helle Øder Valebrokk

Welmoed Chenin Blanc – til fårikål

I dag er det Fårikålens dag. Welmoed er en Chenin Blanc fra Sør-Afrika, som skal passe godt til tradisjonell fårikål eller en variant med mer smak enn originalen. Se oppskriften på varianten her.

Publisert

Mat- og drikkeskribent Helle Øder Valebrokk fra Helles Kitchen (HellesKitchen.org) har testet Welmoed Chenin Blanc til sin favorittoppskrift på fårikål, og svaret er utvetydig:

– En fruktig og herlig vin til fårikål. Den fungerer bra i selve retten og som drikke til retten. Vinen er ikke minst er et varp hva angår pris, men også fullverdig til en robust rett som fårikål. Jeg var faktisk overrasket over at en hvitvin kunne passe så godt til en lammerett, mener Øder Valebrokk.

Foto: Helle Øder Valebrokk

Fårikål med to typer kål

Dette trenger du til fire personer:

Ca 2 kg blandet fårikålkjøtt eller 1,5 kg lammebog i skiver

1 laurbærblad

Frisk timian

1 stor løk

4 fedd fersk hvitløk, grovhakket

1 stor hodekål

16 rosenkål

2 dl Welmoed Chenin Blanc

1 ss grovkvernet sort pepper

Flaksalt etter smak

1 ts tørket peperoncino (chiliflak). Valgfritt

1 dl brunet smør

Nøytral olje til steking

Perlepoteter

Fremgangsmåte:

  1. Brun lammekjøttet i en gryte med litt olje. Salt og pepre kjøttet. Legg til side.
  2. Mykne løk i gryten. Tilsett restene av krydderet, hvitløk og laurbærblad.
  3. Hell på Welmoed Chenin Blanc og la dette dampe noen minutter før du legger kjøttet tilbake i gryten.
  4. Skjær båter av hodekålen. Bruk 1/3 av kålen i første omgang. Legg den mellom kjøttstykkene. Tilsett fire-fem stilker frisk timian og dekk så kjøttet med vann. Kok opp, skru ned til medium og sett på lokk. La stå i en times tid.
  5. Legg så en ny porsjon kål i gryten. Spar siste tredjedel til slutt. Sett på lokk og småkok til kjøttet begynner å falle av beinet.
  6. Nå er kjøttet mørt og godt. Det er på tide å smake til kraften med mer krydder og timian. Legg resten av kålen i gryten. Sett på lokk.
  7. Skjær hver rosenkål i fire båter og legg på når det er fem minutter til servering. Den dampes med fårikålen under lokk i siste fase.
  8. Brunet smør: Smelt ca 200 g smør i en gryte på medium varme. La smøret bli lett nøttebrunt og ta av platen når du lukter en behagelig nøttaktig duft. Nå kan du sile smøret i et linklede eller helle meget forsiktig fra gryten over i fårikålgryten. Bunnslammet skal ikke med. Kun det lysebrune, klare smøret.
  9. Pynt med frisk timian og server fårikål med kokte perlepoteter (små poteter) og selvsagt et godt glass med Welmoed Chenin Blanc.
Foto: Helle Øder Valebrokk

Til lette salater, fisk og sjømat

Vinen også som aperitif eller til lette salater, og er også egnet til sushi, kremet blåskjell eller til torsk og rød fisk som laks og ørret. I Sør-Afrika produseres Chenin Blanc oftest som en tørr, frisk og fruktig hvitvin. Dette vet nordmenn å sette pris på! Welmoed Chenin Blanc ble lansert på Vinmonopolet i mars i år, og var den mest solgte hvitvinen fra Sør-Afrika på flaske første halvår 2017.

Saken fortsetter under bildet

Smaksnotat: Smaksnotat i magasinet Horeca (nummer 6 2017)

Land/distrikt: Sør-Afrika/Stellenbosch.

Produsent: Stellenbosch Vineyards.

Druer: Chenin Blanc (100 %).

Alkohol: 13,5 %.

Varenr.: 6923901.

Pris: 105 kroner (Vinmonopolet).

Importør: Vctnorway.com.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS