Christopher William Davidsen i aksjon i Lyon. (Foto: Morten Holt)

To timer til første levering

– Alt går etter planen, forteller coach Gunnar Hvarnes. Christopher W. Davidsen og commis Håvard Werkland arbeider rolig og behersket.

Publisert
Foto: Morten Holt

Christopher William Davidsen har vært i aksjon i boks 11 i Bocuse d’Or 2017 i tre timer. To timer gjenstår før tallerkenretten skal serveres (14.40). 35 minutter (15.15) senere skal siste rett være klar.

Det meste smaker og bærer preg av norsk vinter, med hvite og grå elementer.

Les også: Dette serverer Norge i Bocuse d’Or i Lyon i dag

Den siste finpussen for Christopher Davidsen og det norske Bocuse d'Or-laget er gjort hos tidligere vinner av konkurransen, Regis Marcon.

Siste finpuss hos Regis Marcon

Regis Marcon vant Bocuse d’Or for Frankrike i 1995. Han regnes som en av verdens beste kokker – gjennom tidene. Den siste uka har det norske laget gjort siste finpuss på rettene i hans restaurant, 1100 meter over havet, litt sørvest for Lyon.

– Vi hadde de siste smakingene hos ham, og fikk gode råd på den siste veien før konkurransen. Han er en ringrev, og kan dette. Dagene ble brukt til å justere og tilpasse smakene, forteller Gunnar Hvarnes foran boksen der Christopher Davidsen og commis Håvard Werkland arbeider frem de norske rettene som skal serveres juryen om et par timer.

Siste vinner av Bocuse d'Or, Ørjan Johannessen, er med i æresjuryen i Bocuse d'Or 2017. Her foran den norske boksen med Christopher Davidsen og coach Gunnar Hvarnes (til høyre). (Foto: Morten Holt)

Les også: Davidsen starter i boks 11 klokka 09.40

Johannessen i æresjuryen

Christopher William Davidsen i forgrunnen, commis Håvard Werkland bak. (Foto: Morten Holt)

President i Bocuse d’Or Norge, Lars Erik Underthun, er Norges jurymedlem i konkurransen (hvert av de 24 landene som deltar har et jurymedlem).

Men i tillegg har Norge også vinneren fra Bocuse d’Or 2015, Ørjan Johannessen, med i æresjuryen. Den har som regel bestått av tre personer, deriblant siste vinner. Tidligere har også Paul Bocuse (90) vært fast medlem av juryen, men nå har hans sønn Jerome tatt over som president for Bocuse d'Or. Han satt ikke i æresjuryen i dag, det gjorde derimot Joél Robuchon.

Skal gjennomføre godt

Håvard Werkland er Norges commis i Bocuse d'Or i Lyon. Her studerer Serge Vieira, vinneren av Bocuse d'Or 2005, Werklands arbeid. (Foto: Morten Holt)

– Og nå er gull målet?

– Nå skal vi første omgang gjennomføre dette godt, noe det ser ut som vi klarer. Så får vi se hvor langt det rekker. Bare det å komme på pallen er en stor prestasjon i dette selskapet, men gull er selvfølgelig ikke å forakte, sier Gunnar Hvarnes med et lurt smil.

Saken fortsetter under bildet

Les også: Christopher Davidsens store drøm

Les også: Dette er startrekkefølgen i Bocuse d’Or 2017 i Lyon

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse, og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun) og 2005 (Tom Victor Gausdal), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Den neste utgaven av Bocuse d’Or arrangeres i Lyon 25. og 26. januar 2017. Norges kandidat er Christopher William Davidsen.

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mai 2016)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per mai 2016)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Powered by Labrador CMS